Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Ο λόρδος, ο…Μοντεσκιέ, ο ωραίος και τ’ άλλα παιδιά

Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να γυμνάζεται μόνος του, να κάνει κουπί μόνος του, αλλά είναι άνθρωπος «της παρέας». Τουλάχιστον αυτό τον... κατηγορούν όσοι στο ΠΑΣΟΚ έχουν μείνει «εκτός νυμφώνος» – και δεν είναι λίγοι. Τι του λένε; Ότι «κυβερνάει με μια παρέα» και πως «πολλές φορές παίρνει αποφάσεις εκτός οργάνων με τους κολλητούς».

Ποιοι είναι όμως αυτοί με τους οποίους ο Γιώργος παίρνει τις αποφάσεις; Και πόσοι απ’ αυτούς είναι κολλητοί; Και ποιοι, πλην παρέας και κολλητών, είναι οι άνθρωποι που κινούνται στο Μάξιμου; Το «Π» αποκαλύπτει σήμερα ποιος είναι ο «λόρδος», ποιος ο «Μοντεσκιέ», ποιος ο «σταχανοβίτης», ποιος ο «δεινόσαυρος» και ποιος ο «κροκοδειλάκιας»....

Δημήτρης Δρούτσας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας θα έλεγες ότι έτσι όπως περπατάει, ευθυτενής, ατσαλάκωτος και με δυσκολία κίνησης του λαιμού αριστερά, δεξιά ή προς τα κάτω, έχει καταπιεί ένα... στειλιάρι. Πίσω από την πλάτη του λένε «ο παρ’ ολίγον υπουργός» και του καταλογίζουν ότι είναι πολύ λίγος για την κρίσιμη θέση του υπουργού Εξωτερικών.
Οι δικοί του διατείνονται ότι ο Γιώργος του είχε υποσχεθεί πως θα του έδινε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά φαίνεται ότι το σκέφτεται πλέον καλύτερα ή ότι τελικά το μετάνιωσε. Εκείνο που δεν λένε οι δικοί του είναι πως ο κλειστός κύκλος των διπλωματικών αρνείται σταθερά να του ανοίξει τις πόρτες και ότι αυτό φάνηκε κι από τις επισκέψεις στην Ουάσιγκτον, τη Λευκωσία και την Άγκυρα.
Υποστηρίζεται ακόμη ότι ο «λόρδος» Δρούτσας, όπως είναι το παρατσούκλι του, έχει στο περιβάλλον του Γιώργου μερικούς ορκισμένους εχθρούς, όπως ο ευρωβουλευτής Στ. Λαμπρινίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτης, οι οποίοι «τον ξέρουν καλά» από την εποχή που όλοι τους ήταν αναγκασμένοι να συμβιώνουν στο περιβάλλον του Γιώργου.


Χάρης Παμπούκης

Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης κουβαλάει μαζί του την πολυπραγμοσύνη που τον χαρακτήριζε ως δικηγόρο. Θεωρούμενος ως «άνθρωπος του συστήματος» και με πολλές δουλειές που αφορούσαν επιχειρηματίες και ομίλους, η τοποθέτησή του στην κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο προκάλεσε ανακούφιση σε ολόκληρο το σύστημα, μια και μεταξύ των περίπου άγνωστων που είχε ο Γιώργος γύρω του υπήρχε και κάποιος με τον οποίο θα μπορούσαν να μιλήσουν. Η συνέχεια αποδείχθηκε περίπου όπως την περίμεναν.
Ο αποκαλούμενος και «Μοντεσκιέ» υπουργός Επικρατείας είναι πια ο άνθρωπος του Γιώργου που βλέπει επιχειρηματίες, εκδότες, καναλάρχες και γενικώς «διευθετεί» ζητήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη λειτουργία της κυβέρνησης. Με παρελθόν στο μέσα - έξω από το περιβάλλον του Παπανδρέου, ο Παμπούκης θεωρείται, και είναι, σήμερα ίσως το πιο ισχυρό πρόσωπο δίπλα στον Γιώργο.
Του έχει ανατεθεί ο ρόλος του συντονιστή των υπουργών, του αξιολογητή του έργου τους και εκείνου που είναι επιφορτισμένος να συγκεντρώνει από την «πιάτσα» «πράγματα» που αφορούν υπουργούς – και έχουν να κάνουν με «δουλειές», «διευθετήσεις», «κακοδιαχείριση» κ.λπ.
Το τελευταίο διάστημα ενεπλάκη στην υπόθεση των επενδύσεων από το εξωτερικό – η στενή του σχέση με τον Μισέλ Γκεάν, κολλητό του Σαρκοζί και γραμματέα της γαλλικής προεδρίας, τον έστειλε στα εμιράτα και από τις επαφές αυτές προέκυψαν δυο επενδύσεις: Σκαραμαγκάς και Αστακός, αν και έμειναν αρκετά ερωτήματα. Μετά η πρωτοβουλία του Γιώργου να τον παίρνει μαζί του στα ταξίδια στο εξωτερικό δημιούργησε την αίσθηση ότι η θέση του υπουργού Εξωτερικών, την οποία τόσο περιμένει ο Δρούτσας, έχει ήδη ονοματεπώνυμο: Χάρης Παμπούκης...

Φίλιππος Πετσάλνικος

Ο αποκαλούμενος από τους υπόλοιπους ΠΑΣΟΚους και «αντιβασιλεύς», ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος είναι ένα πρόσωπο τουλάχιστον αμφιλεγόμενο. Από όποιο υπουργείο πέρασε, το έργο που παρουσίασε ήταν ελάχιστο. Όποτε γινόταν υπουργός, όλοι το απέδιδαν στη στενή του σχέση με τον Γιώργο.
Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον θεωρεί «λίγο» για τη θέση, από υπουργούς διατυπώνονται παράπονα για την ενεργό ανάμειξή του στο κυβερνητικό έργο – ακόμη θυμάται η Μπιρμπίλη πώς της την έπεσε για τις αποσύρσεις με το που σχηματίστηκε η κυβέρνηση – ενώ εντάσεις υπάρχουν ακόμη και για τη συμμετοχή του στο λεγόμενο «διαθεσμικό» όργανο, στο οποίο μετέχουν ορισμένοι υπουργοί (Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου, Παμπούκης), κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ορισμένοι συνεργάτες του Γιώργου, αλλά παίρνονται σημαντικές αποφάσεις.
Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν μετείχε τόσο ανοιχτά πρόεδρος της Βουλής στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής. Στην κριτική που του ασκείται είναι ότι δεν απέτρεψε τον διορισμό 230 ρουσφετιών στη Βουλή και ότι δεν έκοψε τον 15ο και τον 16ο μισθό των υπαλλήλων της Βουλής. Τώρα ετοιμάζει αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον περιμένουν στη γωνία, προφανώς για να βγάλουν το άχτι τους για το... σηκωμένο φρύδι όταν τους απευθύνεται...

Παύλος Γερουλάνος

Ο «ωραίος» (για τις γυναίκες) υπουργός της κυβέρνησης, αποκαλούμενος και... «Χιου Γκραντ», σχετίζεται με τον Γιώργο ακριβώς 18 χρόνια. Γνωρίστηκαν στο μάθημα του καθηγητή Χάιφετζ στο Χάρβαρντ, όταν παρακολουθούσαν και οι δυο το 1992 «διαχείριση κρίσεων» – ο Γιώργος βουλευτής ων, ο Παύλος για να φτιάξει το βιογραφικό του.
Ξανασυναντήθηκαν την περίοδο που ο Παπανδρέου έγινε υπουργός Εξωτερικών το 1999, όταν τον πήρε κοντά του και του ανέθεσε τον ρόλο τού «τάιμ μάνατζερ». Ήταν ο άνθρωπος με το ρολόι στο χέρι – αυτός που ειδοποιούσε τον Γιώργο για το «πότε πέρασε η ώρα». Όταν ο Γιώργος έγινε αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε πολλές φορές από τα ψηλά στα χαμηλά, εξ αιτίας κυρίως της αντίθεσής του με τον Παμπούκη. Όποτε έμπαινε ο ένας, έβγαινε ο άλλος, και τούμπαλιν.
Σήμερα έχουν βρει έναν κώδικα επικοινωνίας, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβιώσουν – ήδη τον κατηγορούν ότι στους έξι μήνες που έχουν περάσει είναι ο υπουργός με τις λιγότερες επιδόσεις – ακόμη, για παράδειγμα, να στελεχωθεί η κρίσιμη ΕΡΤ, κι άσε τα υπόλοιπα. Ασχολείται, του λένε, περισσότερο με τη δημόσια εικόνα του παρά με το υπουργείο του. Και στο κεντρικό γυμναστήριο, όπου πήγαινε πολύ συχνά πριν μπει στην κυβέρνηση, έχουν να λένε για τις πόζες που έπαιρνε μπροστά στους καθρέφτες για να περιεργαστεί κοιλιακούς, δικέφαλους, τρικέφαλους και λοιπά.

Γιάννης Πανάρετος

Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος είναι ένα από τα πρόσωπα που ο Γιώργος κουβαλάει μαζί του από τη δεκαετία του ’80, τότε που ο πατέρας του ο Αντρέας τον έβαλε υφυπουργό Νέας Γενιάς, και ο Γιώργος μάζεψε δίπλα του διάφορους περίεργους για να τον βοηθάνε.
Ο Πανάρετος ήταν ένας από αυτούς. Σύμβουλός του για θέματα Παιδείας προικοδοτήθηκε από τον πρωθυπουργό με το σύνολο σχεδόν των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Παιδείας, με αποτέλεσμα πολλοί να λένε στην κυβέρνηση ότι η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου κράτησε τις αρμοδιότητες για τα... νηπιαγωγεία. Στην πραγματικότητα ο Γιώργος ήθελε έναν δικό του άνθρωπο να ελέγχει το κρίσιμο υπουργείο – και αυτό έκανε.
Από εκεί και πέρα παροιμιώδεις είναι οι καβγάδες του με τη Διαμαντοπούλου, που έφτασε στο σημείο να θέσει το θέμα «της» ακόμη και στο Υπουργικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι αυτή χαράζει την πολιτική του υπουργείου. Τι είχε προηγηθεί; Οι δηλώσεις του Πανάρετου ότι θα καταργηθεί η βάση του 10. Η Διαμαντοπούλου διαφωνούσε, αλλά, όπως αποδείχτηκε από το προχθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πανάρετος κάτι παραπάνω ήξερε.
Του χρεώνουν ότι ως υπεύθυνος του «open gov» – ο ίδιος λέει ότι ήταν και δική του ιδέα – για την επιλογή στελεχών καθυστέρησε σημαντικά η διαδικασία στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού. Οι εχθροί του πάντα τον χαρακτηρίζουν «ασβό» – επειδή έχει πρόβλημα με την αναπνοή του...

Δημήτρης Δόλης

Ο Δημήτρης Δόλης, ο «άνθρωπος από την Αυστραλία», μπορεί να μην ξέρει πώς πιάνουν τους κροκόδειλους (κι ας τον φωνάζουν... «κροκοδειλάκια»), αλλά εκείνου του Λερούνη, που τον είχαν απαγάγει οι Ταλιμπάν στο Πακιστάν, του έκανε ένα κανονικό κεφαλοκλείδωμα προκειμένου να βγουν οι φωτογραφίες.
Περίμενε ότι ο Γιώργος θα τον έκανε υφυπουργό Απόδημου Ελληνισμού, αλλά ο πρωθυπουργός δεν τον έβαλε στην κυβέρνηση κι αυτό τον τσάκισε. Ξαναβγήκε στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα και, όπως λέει, του έχουν ανατεθεί «ειδικές αποστολές» – κάτι σαν πρέσβης εκ προσωπικοτήτων. Μπαινοβγαίνει σπάνια στο Μαξίμου και δεν μετέχει στη λήψη αποφάσεων.

Νίκος Αθανασάκης
Ο άνθρωπος πίσω από την κουρτίνα, για πολλά χρόνια, στο ΠΑΣΟΚ, ο περίφημος «αρκούδος», είναι ένας άνθρωπος πονεμένος. Όχι τόσο για την περιπέτεια υγείας που πέρασε πρόσφατα, αλλά επειδή περίμενε ότι ο Γιώργος θα τον έκανε διευθυντή σε ένα γραφείο ανάλογο με αυτό που έχει ο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Όμως μετά τις πρώτες δυο τρεις ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου φάνηκε ότι δεν χώραγε – είχε φροντίσει γι’ αυτό ο Παμπούκης.
Η σχέση τους εξακολουθεί να παραμένει προβληματική – πιο προβληματική δεν γίνεται. Έτσι αναγκαστικά περιορίστηκε στο γραφείο του στην Ιπποκράτους και επισκέπτεται το Μαξίμου μόνο όταν τον καλούν σε συσκέψεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που του συμβαίνει να είναι στα κάτω του – του έχει ξανασυμβεί. Αλλά είναι τέτοια η «προσαρμοστικότητα» που επιδεικνύει, ώστε αργά ή γρήγορα καταφέρνει να πάρει τη θέση που του ανήκει – πάντα πίσω από την κουρτίνα του εκάστοτε αρχηγού.
Εκτός από «αρκούδος», το άλλο του παρατσούκλι είναι «δεινόσαυρος» – τόσα χρόνια στο ΠΑΣΟΚ. Λένε πως εξακολουθεί να έχει μια επιρροή στον Γιώργο, με τον οποίο συνομιλεί συνήθως τηλεφωνικά, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποδίδουν την κακή τους τύχη στο ΠΑΣΟΚ από το γεγονός ότι κάποια στιγμή τον βρήκαν μπροστά τους ή απέναντί τους.

Γιώργος Ελενόπουλος
Ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Ελενόπουλος περίμενε κι αυτός να γίνει κάτι με το που έγινε κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Είχε δουλέψει πολύ δίπλα στον Γιώργο, του είχε σταθεί την περίοδο που ήταν στο καναβάτσο και, όσο να πεις, μια Γενική Γραμματεία Τύπου ή έστω μια προεδρία στην ΕΡΤ την περίμενε.
Αλλά ο Γιώργος, που δεν φημίζεται και πολύ για την... ευγνωμοσύνη του, έκανε γραμματέα Τύπου έναν Πετρουλάκη που τον είχε στο γραφείο του και του έγραφε λόγους και ο Γερουλάνος έβαλε στην ΕΡΤ τον Γαμπρίτσιο. Τι απέμεινε για τον «σταχανοβίτη» Ελενόπουλο; Μόνο το γραφείο Τύπου και αναμνήσεις από το μέλλον, που θα ’λεγε κι ο Λαλιώτης, με τον οποίο είχε στενούς δεσμούς στο παρελθόν.

Κώστας Θέος
Ο οικονομολόγος Κώστας Θέος, γιος της Κούλας Θέου, της δημοσιογράφου, και ειδικός γραμματέας στο Οικονομίας επί Σημίτη, είναι ο άνθρωπος που λύνει και δένει στο Μαξίμου. Ουσιαστικά μαζί με τον Πανάρετο έβγαλαν πέρα την ανοιχτή διακυβέρνηση και είναι αυτός που μετέχει σε όλες τις συσκέψεις που συγκαλεί ο Γιώργος για την οικονομία – τόση εμπιστοσύνη του έχει ο πρωθυπουργός. Δεν έχουν ακουστεί πράγματα γι’ αυτόν, μόνο ότι μπορεί στον ανασχηματισμό να τον δούμε υφυπουργό σε κάποιο παραγωγικό υπουργείο.

Νίκος Ζιώγας 
Ο διπλωματικός Νίκος Ζιώγας είναι επίσης ένα από τα άγνωστα πρόσωπα – στους πολλούς – δίπλα στο Γιώργο. Έχει την ιδιότητα του διπλωματικού συμβούλου, ο Γιώργος τον παίρνει πάντα μαζί του, όπου κι αν πηγαίνει, και ο ρόλος του είναι να φροντίζει τα επικοινωνιακά του πρωθυπουργού.
Άνθρωπος έξυπνος και χαμηλών τόνων, φροντίζει κάθε φορά να κρατάει αποστάσεις από τον πυρήνα της λήψης των αποφάσεων παρά το γεγονός ότι όλοι ξέρουν πως ο Γιώργος μετράει τη γνώμη του. Στα υπέρ του ότι μέχρι τώρα – και είναι χρόνια κοντά στον Γιώργο – δεν έχει κάνει το μεγάλο λάθος. Γι’ αυτό άλλωστε παραμένει εκεί...

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου