«H Ελλάδα μπαίνει στο γύψο».
Αν αυτή η φράση δεν ήταν τόσο ενοχοποιημένη, θα ήταν ο τίτλος του δράματος που θα ζήσει από εδώ και στο εξής η χώρα. Η Ελλάδα μπαίνει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επισήμως αφού ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου έστειλε στην Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ επιστολή με την οποία διευκρινίζει ότι η Ελλάδα ζητά διαβουλεύσεις για να μπει στον μηχανισμό στήριξης της οικονομίας με ένα πολυετές πρόγραμμα........
Στην επιστολή αναφέρεται: «Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.»
Παρά το γεγονός ότι από την πλευρά της κυβέρνησης κάνουν… γαργάρες λέγοντας ότι η επιστολή είναι απλά η διαδικασία που είχε αποφασιστεί έτσι κι αλλιώς το θέμα είναι ένα: Ομολογία χρεοκοπίας, ομολογία τρομερών λαθών που έγιναν τα τελευταία χρόνια, αλλά κυρίως ομολογία της πλήρους αποτυχίας της πολιτικής που επέλεξε η κυβέρνηση. Η τακτική της “μαγκιάς” και της άποψης ότι θα στηριχθούμε στα πόδια μας, θα πολεμήσουμε με τα δικά όπλα και δεν θα πάμε στο μηχανισμό στήριξης ουσιαστικά κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.
Οι αγορές, τις οποίες η κυβέρνηση αγνόησε ή αδιαφόρησε μιλώντας απλά για μάχη κατά των κερδοσκόπων, οδηγούν τη χώρα στην αγκαλιά του ΔΝΤ.
Τώρα η κυβέρνηση ζητά διαπραγματεύσεις μήπως πετύχει καλύτερους όρους, μήπως γλιτώσει τον πλήρη ευτελισμό, ο οποίος είναι ουσιαστικά κηδεμονία με συνεχή παρακολούθηση και παρουσία ανθρώπων του ΔΝΤ στην Αθήνα καθώς και δυσβάσταχτους οικονομικούς όρους.
Το τελευταίο δύσκολα να αποφευχθεί. Ήδη ο Ολι Ρεν ζήτησε την περικοπή μισθών και στον ιδιωτικό τομέα ενώ έρχονται απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων, απελευθέρωση των ορίων απολύσεων, νέες περικοπές και στο δημόσιο τομέα.
Η νέα αυτή εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση είναι δύσκολο να αντέξει το βάρος του τρομερού κοινωνικού κόστους και των αναταραχών που έρχονται. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίες οι απόψεις που όλο και πληθαίνουν για ριζικό ανασχηματισμό μέσα στο Μάιο και για μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων, ειδικά στο οικονομικό επιτελείο.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου