«Φόβος για αναρχία», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ στην εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel που αναφέρεται στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα: «Ο Παπανδρέου διστάζει να τα βάλει με τις παντοδύναμες ομάδες συμφερόντων. Όλο και πιο συχνά ο πρωθυπουργός μεταθέτει ή νερώνει τις μεταρρυθμίσεις του.
Έτσι την τελευταία στιγμή κάνει υποχωρήσεις προς τους φαρμακοποιούς και τους δικηγόρους, που ανήκουν στα λεγόμενα ‘κλειστά επαγγέλματα’.
Όλο και πιο συχνά πολιτικοί που ανήκουν στο κυβερνητικό κόμμα διαχωρίζουν τη θέση τους από το κυβερνητικό πρόγραμμα εξυγίανσης και τις μεταρρυθμίσεις.
Από τα άλλα κόμματα ο Παπανδρέου δεν μπορεί να περιμένει υποστήριξη. Ο συντηρητικός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, ένας λαϊκιστής, απορρίπτει το ευρωπακέτο βοήθειας και όλους τους όρους που το συνοδεύουν, αλλά μέχρι σήμερα δεν αποκάλυψε πως θα μπορούσε να σωθεί η χώρα του.
Η αριστερή αντιπολίτευση σκηνοθετεί, εκτός των άλλων, και κίνημα ανυπακοής. Με το σύνθημα ‘Δεν Πληρώνω’ αρνούνται οι οδηγοί Ι.Χ. αυτοκινήτων να πληρώνουν διόδια στις εθνικές οδούς, ενώ όλο και περισσότεροι Έλληνες κυκλοφορούν με τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο.
Από την ανυπακοή θα μπορούσε όμως να προκληθεί αναρχία. Ο λαός ‘θα πρέπει να πάψει να φοβάται τις ποινές και να θεωρεί τους αστικούς νόμους ευαγγέλιο’, υποστηρίζει η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και προπαγανδίζει ‘μια νέα νομιμότητα, εκείνη των λαϊκών μαζών’.
Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα με αυστηρότερα πρόστιμα να αναγκάσει τους παραβάτες να πειθαρχήσουν, αλλά αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κοινωνική συναίνεση. Ο Παπανδρέου οφείλει να αγωνιστεί και να την κατακτήσει, εάν επιθυμεί όντως να περάσει τις μεταρρυθμίσεις του.
Από αυτές εξαρτώνται τα πάντα στην Ελλάδα. Διότι τις 'τρύπες' στον ελληνικό προϋπολογισμό μπορούν οι Ευρωπαίοι εταίροι να τις κλείσουν προσωρινά με τα ευρωπακέτα βοήθειας, αλλά την επαπειλούμενη χρεοκοπία μπορούν να την αποτρέψουν μόνον οι Έλληνες, εάν προχωρήσουν επιτέλους στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, στην οικονομία, στην κοινωνία και τις πολιτικές δομές.»
dw-world
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου