Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Όλα τα μέτωπα ανοιχτά, όλες οι συζητήσεις θεωρητικές

Με τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας προ πολλού εξαντλημένες και με το κυκλοφοριακό χάος να έχει καταστήσει τη ζωή στην πρωτεύουσα αφόρητη, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το Συμβούλιο Κορυφής της Παρασκευής, αλλά και οι πιέσεις της τρόικας για περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.

Το σκηνικό στη χώρα είναι ζοφερό, καθώς η βίαιη προσαρμογή έχει φέρει πολλές αντιδράσεις και ενώ το κράτος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε βασικές του υποχρεώσεις, όπως η εκ μέρους των ασφαλιστικών ταμείων καταβολή των οφειλομένων στους φαρμακοποιούς.

Παράλληλα, σοβεί και η υπόθεση των λαθρομεταναστών που παραμένουν στο νεοκλασικό της οδού Πατησίων και σε εξέλιξη βρίσκεται ο επαναπατρισμός της ομογένειας από την Αίγυπτο.

Την ίδια ώρα,  η Βουλή απασχολήθηκε και χθες με θέματα ήσσονος σημασίας, όπως η συζήτηση για το άσυλο και οι διαπληκτισμοί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Μετρό.

Τα μέτωπα πολλά και όλα ανοιχτά, με ανησυχητικά τα μηνύματα από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, αλλά και με τον κίνδυνο να μπει η χώρα σε τούνελ λιτότητας 30ετίας, καθώς όλα δείχνουν πως το «γερμανικό μοντέλο» και οι γερμανικοί όροι θα υιοθετηθούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να γίνει αποδεκτό ένα ευρωπαϊκό σχέδιο σωτηρίας των υπερχρεωμένων χωρών.

Στο μέτωπο της εργασίας, η τρόικα, που φαίνεται ότι δεν είναι ικανοποιημένη από την πορεία των μεταρρυθμίσεων, δεν κάνει βήμα πίσω από την επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας, ενώ από την πλευρά τους τα συνδικάτα χαράσσουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές, βάζοντας θηλιά στον λαιμό της κυβέρνησης.

Χθες ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με την υπουργό Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη, με (επίσημο) αντικείμενο της συνάντησής τους την εξέταση τρόπων αντιμετώπισης της ανεργίας, μέσω προγραμμάτων και δράσεων του ΟΑΕΔ.

Παράλληλα, είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την «κοινωνική οικονομία», παυσίπονο για τα μέτρα που υποχρεώνεται να λάβει η κυβέρνηση λόγω Μνημονίου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την θεσμοθέτηση της (νέος όρος) κοινωνικής οικονομίας με σκοπό την «προαγωγή του συλλογικού κοινωνικού συμφέροντος, την προώθηση υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας, τη στήριξη της απασχόλησης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών επιχειρηματικότητας».

Φυσικά, όλα αυτά ακούγονται πολύ θεωρητικά μέσα σε ένα γενικότερα ζοφερό περιβάλλον.

Όπως θεωρητική ακούγεται και η συζήτηση περί συμβιβασμού με την Ζήμενς, προκειμένου το ελληνικό Δημόσιο να αποζημιωθεί για την βλάβη που υπέστη.

Επί του προκειμένου, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, με την συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε πως «δεν μιλάμε για εξωδικαστικό συμβιβασμό», αλλά «για μια σειρά από ενέργειες που ήδη γίνονται και κάποιες άλλες ήδη έχουν αποφασιστεί, ώστε να αντιμετωπιστεί η ζημία του ελληνικού δημοσίου από το σκάνδαλο της Siemens».

Έκανε αναφορά σε πρόστιμα που επιβάλλονται λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς και στην αγωγή του ΟΤΕ για την περίφημη σύμβαση 8002, αλλά δεν παρέλειψε να μιλήσει για  «πολύ σύνθετο νομικό ζήτημα».

Στην όλη υπόθεση υπάρχει μια ενδιαφέρουσα «λεπτομέρεια»: Τα έργα που έχει αναλάβει η Ζήμενς (Μετρό, φωτεινοί σηματοδότες κλπ) έχουν σταματήσει, ενώ η εταιρία ουσιαστικά βρίσκεται εκτός αγοράς ελληνικού Δημοσίου.

Ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός, που θα μπορούσε να ονομαστεί και «συμβιβασμός» θα οδηγούσε σε μια απεμπλοκή. Οπότε, για άλλη μια φορά θα πλήρωνε η Ζήμενς – χωρίς, βέβαια, να έχουν βρεθεί αυτοί που χρηματίστηκαν – για να εξασφαλίσει την παρουσία της στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό, το κεφάλαιο «Ζήμενς» θα έκλεινε και επομένως ουδείς θα ασχολείτο με το βασικό θέμα, που είναι οι αποδέκτες του μαύρου χρήματος. Τέλος καλό, όλα καλά, δηλαδή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου