Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Κάλπες στο '11 και δεκαετή επιτήρηση βλέπουν στο ΔΝΤ

Στρος - Καν και Γιουνκέρ σε φωτογραφία αρχείου, γελάνε με τα χάλια της Ε.Ε. Σε τροχιά εκλογών θα εισέλθει η χώρα το δεύτερο εξάμηνο του 2011, συνεκτιμούν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, αν η Ελλάδα, εν τω μεταξύ, έχει καταφέρει να πείσει τις αγορές με την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου και οι δημοσκοπήσεις βρίσκονται σε ικανοποιητικά για την κυβέρνηση επίπεδα.
Στρος - Καν και Γιουνκέρ σε φωτογραφία αρχείου, γελάνε με τα χάλια της Ε.Ε. Η παραπάνω πεποίθηση φέρεται να πηγάζει από τη συνάρτηση αρκετών παραγόντων αλλά και στοιχείων που περιέχονται στο Μνημόνιο. Κατά την «ανάγνωση» που κάνουν κύκλοι του ΔΝΤ, η έχουσα κομματική χροιά θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Οικονομικής Σταθερότητας (Financial stabilization board) -προϋπόθεση ήταν τα μέλη του να ομιλούν την ελληνική γλώσσα, για να τοποθετηθούν σ' αυτό άτομα εγνωσμένης, μεν, αξίας, αλλά φιλικά διακείμενα στο κυβερνών κόμμα-, υποδηλώνει ότι μπορεί να επικρατήσουν πολιτικές σκοπιμότητες και κομματικά κριτήρια στην αποτίμηση των δεδομένων συνθηκών της εποχής εκείνης.
Το έτερο στοιχείο της προβλεπόμενης χαμηλής δημοσιονομικής αναπροσαρμογής για το 2011 (1%), κάτι που θα αντανακλάται στον προϋπολογισμό που θα υποβληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, υποδηλώνει ενισχυτικά την άποψη των πολιτικών ελιγμών.
Εκλογές στην Ελλάδα
Αν δεν είναι βαριές οι απώλειες για το κυβερνών κόμμα στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου και εφόσον οι δημοσκοπήσεις του προσεχούς Ιουνίου θα εμπεριέχουν αισιόδοξα ευρήματα για το ΠΑΣΟΚ και θα υπάρχει «σχετική» εργασιακή ειρήνη, τότε θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι θα προκηρυχθούν εκλογές για το φθινόπωρο του 2011. «Αλλιώς θα είναι σαν να θέλουν να αυτοκτονήσουν», είπε χαρακτηριστικά στην «Ε» ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ, λόγω του τι έπεται στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.
Ο ίδιος σημείωσε ταυτόχρονα την εξαφάνιση από τον πολιτικό χάρτη όλων των μεγάλων κομμάτων σε χώρες όπου έχει πάει το ΔΝΤ (Αργεντινή, Τουρκία κ.ά.) τις τελευταίες 10ετίες, και αυτό λέγεται πως το γνωρίζουν καλά στο κυβερνών κόμμα. Κατά τη σχετική ερμηνεία των εν λόγω κύκλων, ενδεικτικός και ενδιαφέρων ήταν, συνεπώς, ο γρίφος του Γ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση «για το αν πιστεύουν ότι με αυτά τα σκληρά μέτρα θα τιμωρηθούν εκλογικά», κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το BBC στην έδρα του ΔΝΤ: «Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας φαίνονται, γι' αυτό και ο κόσμος θα μας ξαναψηφίσει».
Επιπλέον, αξιοσημείωτες ήταν το προηγούμενο 48ωρο στην Ουάσιγκτον οι σωρηδόν δηλώσεις στήριξης και ενθάρρυνσης της κυβέρνησης Παπανδρέου (positive reinforcement), που εκτιμάται ότι αποτελούν ενορχηστρωμένη προσπάθεια για την αναγκαία πολιτική της επιβίωσης, με σκοπό να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα σταθεροποίησης.
Τα εύσημα που απονεμήθηκαν στην Αθήνα αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στα ενδότερα της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και στην έδρα του ΔΝΤ, δεδομένου ότι θεωρούν πως πέραν των πολιτικών σκοπιμοτήτων αποτελούν μια ψυχολογική ώθηση (psychological premium) σε ό,τι αφορά την οικονομική διάσταση των πραγμάτων, αλλά και προσωπικά μια πολιτική στήριξη στον Γιώργο Παπανδρέου.
Δηλώσεις - στήριγμα
Η δήλωση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν στην ίδια ημερίδα του BBC, την περασμένη Παρασκευή, ήταν ενδεικτική: «Η Ελλαδα έχει κάνει σπουδαίο έργο και έχει έναν πρωθυπουργό που δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος». Βέβαια όλα αυτά διαδραματίζονται εν όψει των δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου αλλά και θέτουν την πλατφόρμα για τις -με τις παραπάνω συνθήκες- εικαζόμενες εκλογές του προσεχούς έτους.
Περαιτέρω δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται και το γεγονός ότι το ΔΝΤ θέλει «να πάρει τα λεφτά του πίσω και με το παραπάνω», όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο ο Ντομινίκ Στρος-Καν επιθυμεί να δικαιωθεί για την προσωπική του παρέμβαση και έγκριση στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, είτε λόγω των προσωπικών του φιλοδοξιών για τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας είτε για την επανεκλογή του στο Ταμείο (σ.σ: η θητεία του λήγει τον Απρίλιο του 2011).
Στο ΔΝΤ, παραδόξως, φτάνουν στο σημείο να «ανέχονται» τον διάσημο οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, σύμβουλο του Γ. Παπανδρέου, τον οποίο θεωρούν κόκκινο πανί, μιας κι ενώ «ρίχνει βιτριόλι» για τον ρόλο εν γένει του Ταμείου και επιθυμεί τη διάλυσή του, ταυτόχρονα στηρίζει το ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας με υπεκφυγές πως «η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή από το συμμάζεμα... ενώ οι ΗΠΑ έχουν...».
Σαρκαστικά υποστηρίζουν αξιωματούχοι του ΔΝΤ πως πρόκειται για μισθοφόρους (hired guns), που δεν μπορείς να τους έχεις εμπιστοσύνη. Κατά τον ίδιο τρόπο, σημειωτέον, μιλούσαν στο παρελθόν και για τον καθηγητή Τζέφρι Σακς, σύμβουλο τότε των Ρώσων, τον οποίο ο πρώην γενικός διευθυντής του Ταμείου, Μισέλ Καμντεσί, είχε αποκλείσει τότε από τις συναντήσεις της Ρωσίας με το ΔΝΤ.
Επιμήκυνση της επίβλεψης
Ετι περαιτέρω, το σύνολο των θετικών αυτών δηλώσεων-ψήφου εμπιστοσύνης αποβλέπει επί της ουσίας στην επιμήκυνση εξόφλησης των οφειλών. Και όπως ανέφερε στην «Ε» ο ίδιος αξιωματούχος του ΔΝΤ, μέσα στο πλαίσιο της αναμενόμενης δεκαετίας επίβλεψης του Ταμείου θα αλλάξουν απλώς οι όροι δανεισμού. Παράλληλα, δε, με τις θετικές αυτές δηλώσεις αποβλέπουν στο να αυξηθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας έναντι των αγορών, οι οποίες πρωτίστως ενδιαφέρονται για την ορθολογική διαχείριση του δημόσιου χρέους. Ετσι να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές και μόνον αν χρειάζεται, έχοντας στη διάθεσή της τις πιστώσεις του Ταμείου, να προστρέχει στο ΔΝΤ.
Οι αξιωματούχοι του Ταμείου υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην «Εντατική» και θα είναι μακρύς ο δρόμος εξόδου της από την επίβλεψη του Ταμείου, με απρόβλεπτες συνέπειες για το πολιτικό τοπίο της χώρας.
Το αν και πότε θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα μέσα στο 2010, θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της τρόικας, η οποία αναμένεται στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου, για το κατά πόσον έχει συμμορφωθεί η Αθήνα με τις υποχρεώσεις έναντι του Μνημονίου. Γι' αυτό και οι εκταμιεύσεις των δόσεων Δεκεμβρίου 2010 και Μαρτίου 2011 αποτελούν κομβικό σημείο των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, σημείωσε με έμφαση στην «Ε» κυβερνητικός αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου