Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Επανασχεδιάζονται οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων

Τη χρυσή τομή μεταξύ της επιβάρυνσης, που συνεπάγεται για τα νοικοκυριά μία νέα αναπροσαρμογή στις αντικειμενικές αξίες εν τω μέσω της ύφεσης και της ανάγκης να κλείσει η «ψαλίδα» με τις εμπορικές τιμές αναζητεί η κυβέρνηση πριν λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την αναμόρφωση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών.
Το μόνο δεδομένο είναι ότι αναθεωρείται εκ βάθρων το ισχύον σύστημα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, από το νέο έτος οι αντικειμενικές τιμές θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο με βάση σταθερά και πλήρως συνδεδεμένα με τις αγοραίες τιμές κριτήρια. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν μόνο αυξήσεις αλλά και μειώσεις στις περιοχές εκείνες που παρατηρείται απόκλιση των τιμών προς τα κάτω. Επίσης, δεδομένο είναι ότι το δημοσιονομικό όφελος από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα ανέλθει σε τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ την ερχόμενη διετία εκ των οποίων τα 400 εκατ. ευρώ το 2011.

Η αναθεώρηση του συστήματος θα συνδυαστεί πιθανότατα και με παρεμβάσεις στο γενικότερο κύκλωμα της οικοδομής έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η καθίζηση του κλάδου και να τονωθεί ένας από τους σημαντικότερους τομείς μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σταθμίζουν όλο αυτό το διάστημα τις εξελίξεις στην κτηματαγορά, προκειμένου να μην «αναστατωθεί» η οικονομία μετά μάλιστα και την επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συστήματος, επανασχεδιάζονται τα παραδοσιακά έντυπα Ε9 αλλά και όλα τα έντυπα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, που αριθμούνται σήμερα σε δεκαπέντε.

ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και οι κτηματικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προετοιμάζουν τις προτάσεις τους για τις νέες αντικειμενικές αξίες, εν τούτοις κανένα τελικό σχέδιο δεν έχει παραδοθεί στο υπουργείο, καθώς η προεργασία για την αύξηση των τιμών περιορίζεται προς το παρόν στην καταγραφή των εμπορικών. Το επικρατέστερο ωστόσο σενάριο κάνει λόγο για μία νέα λελογισμένη αύξηση κατά 30% μεσοσταθμικά των αντικειμενικών αν λάβει μάλιστα κάποιος υπόψιν παλαιότερη δήλωση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι κάθε αύξηση πάνω από 40% μεσοσταθμικά θεωρείται υπερβολική. Ειδικά μάλιστα στη σημερινή περίοδο που οι τιμές των ακινήτων παρουσιάζουν πτωτική τάση.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40%
Σε πολλές περιοχές, πάντως, οι αυξήσεις αναμένεται, ούτως ή άλλως, να ξεπεράσουν ακόμη και το 40%, καθώς παρά τις δύο συνεχόμενες αυξήσεις, οι αντικειμενικές τους αξίες παραμένουν αρκετά πίσω από τις αγοραίες λόγω πρόσφατων έργων υποδομής αλλά και μελλοντικών έργων ανάπλασης. Από την άλλη πλευρά μείωση θα υπάρξει σε περιοχές που για οποιοδήποτε λόγο έχουν υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και σήμερα πάντως η σύγκριση μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών τιμών κατά περιοχή δείχνει σημαντικές αποκλίσεις που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 200%.

ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Σημειώνεται ότι κάθε αύξηση των αντικειμενικών αξιών προκαλεί ένα πραγματικό ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Ειδικότερα, η προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες θα επιβαρύνει μεταξύ άλλων:

- Τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ.
- Τους φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών θα κάνουν ακριβότερη και την πρώτη κατοικία που σήμερα είναι αφορολόγητη έως του ποσού των 200.000 ευρώ για τον άγαμο και των 250.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο τέκνο. Μετά το αφορολόγητο επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 9%.
- Τα συμβόλαια και οι μετεγγραφές. Αυξάνονται και τα συμβολαιογραφικά δικαιώματα, η παράσταση του δικηγόρου, η εγγραφή δικαιωμάτων στο υποθηκοφυλακείο.
- Τον ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.
- Τα τεκμήρια για κατοικίες. Με βάση τις νέες αυξημένες τιμές ζώνης θα προσδιοριστούν τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες (κύρια, δευτερεύουσα, εξοχική).
- Φόρος από ενοίκια και ΤΑΠ. Ανοδικά θα κινηθούν, άλλωστε, ο φόρος εισοδήματος επί των ενοικίων που δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από το 3,5% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, καθώς και ο συμπληρωματικός φόρος 1,5%-3% επί των μισθωμάτων, το τέλος ακίνητης περιουσίας που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Σε πλήρη αντίθεση με οποιαδήποτε αύξηση των αντικειμενικών αξιών εξακολουθούν να βρίσκονται οι κατασκευαστές, οι οποίοι βλέπουν το στοκ των απούλητων διαμερισμάτων τους να μην μειώνεται (παλαιότερη έκθεση του Οικονομικού Πανεπιστημίου ανέβαζε το απόθεμα στα 180.000 διαμερίσματα), τη στιγμή που η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας αγγίζει το 32%.

Αναμένεται δε περαιτέρω μείωση της ζήτησης λόγω της μεγάλης ιδιοκατοίκησης, μείωση της τάσης αγοράς κατοικίας από ξένους πολίτες τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι αυτήν τη στιγμή θεωρείται ότι η καθαρή απόδοση ακινήτου είναι μικρότερη από το επιτόκιο προθεσμιακού λογαριασμού. Παράλληλα, παρατηρείται πρόβλημα χρηματοδότησης, καθώς οι τράπεζες έχουν περιορίσει ασφυκτικά τα στεγαστικά δάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου