-- Κριτική από βουλευτές τριών ταχυτήτων
-- Δεν έδωσε όραμα και ελπίδα στους πολίτες ο πρωθυπουργός
-- Για όλα ευθύνονται οι άλλοι...
«Δεν έχει καταλάβει τίποτα απ' ό,τι γίνεται…» λέει με έμφαση στέλεχος της Ιπποκράτους, εξοργισμένο από την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Δεν είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός να μη δίνει ελπίδα στον λαό, όραμα και διέξοδο από τα προβλήματα, παρά να επισημαίνει ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στη χώρα μας όσο χρειαστεί μέχρι να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να μπούμε σε μια τάξη!»
Από τους βουλευτές που έλαβαν τον λόγο κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ, μετρημένοι στα δάκτυλα ήταν όσοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και μίλησαν τη γλώσσα της αλήθειας. Οι άλλοι, περιμένοντας προφανώς τον ανασχηματισμό και υπουργική καρέκλα, δεν είπαν τίποτα για την ταμπακιέρα. Για το πώς φτάσαμε σήμερα εδώ, ποιοι έχουν ευθύνες –πέρα από τη ΝΔ που τιμωρήθηκε από τον κόσμο στις εκλογές– τίποτα δεν έχουν αντιληφθεί και προτίμησαν να μη θίξουν καταστάσεις, πάνω απ' όλα το καθαρά προσωπικό τους συμφέρον.
Καθ' όλη τη διάρκεια των ομιλιών ο Χάρης Παμπούκης κρατούσε σημειώσεις, όχι για να τους... βαθμολογήσει, αλλά γιατί θέλει να γνωρίζει τι συμβαίνει στις περιφέρειες των βουλευτών όπου, όπως είπαν, επτά μήνες μετά τις εκλογές δεν έχουν τοποθετηθεί διοικητές σε νοσοκομεία ή σε ΔΟΥ, με αποτέλεσμα πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση να μην προχωρούν και οι πολίτες να μην αντιλαμβάνονται τι αλλάζει και ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης.
Οι βουλευτές που πήραν τον λόγο ουσιαστικά ήταν χωρισμένοι σε τρεις κατηγορίες: σε κείνους που είπαν τα πράγματα με το όνομά τους, σ' αυτούς που... υποκρίνονταν, λέγοντας πόσο καλός είναι ο Παπανδρέου και ότι αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον είχε... εφεύρει το ΠΑΣΟΚ, και σε μια τρίτη ομάδα βουλευτών που ρίχνουν όλα τα κακά στα κεντρικά δελτία ειδήσεων!
Εκείνη πάντως που κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά και μίλησε έτσι όπως αισθάνεται ο απλός κόσμος ήταν η βουλευτής Σοφία Σακοράφα. Ξεκίνησε μ' έναν στίχο του Μπέρτολτ Μπρεχτ για να βάλει τις «κόκκινες γραμμές» ανάμεσα στην ανθρωπιά, όπως είπε, και τη βαρβαρότητα: «Κάποιοι που βρίσκονται ψηλά, θεωρούν ταπεινωτικό να μιλάμε για ψωμί. Αλλά αυτοί έχουν ήδη φάει»... Και συνέχισε: «Μη ζητάμε από τον κόσμο να πληρώσει αυτός. Πρέπει να πληρώσουν εδώ που φτάσαμε οι πολιτικοί που έφταιξαν, οι επιχειρηματίες που λήστεψαν τα δημόσια ταμεία, γιατί διαφορετικά θα ξεσηκωθεί ο κόσμος. Η κοινωνία έχει φτάσει στο κόκκινο, η σοσιαλιστική μου καταβολή δεν δέχεται αυτό που λέει ο υπουργός Οικονομικών, ότι τις “κόκκινες γραμμές” τις βάζουν οι αγορές».
Θετική εντύπωση έκανε και η ομιλία του βουλευτή Κιλκίς Γιώργου Φλωρίδη, που επεσήμανε με λίγες λέξεις τι συνέβη στη χώρα μας. «Εμείς οι ίδιοι, για να περνάει καλά η δική μας γενιά, χαντακώσαμε τα όνειρα και τις ελπίδες των παιδιών μας». Πρότεινε επίσης ξήλωμα και ξαναχτίσιμο του κράτους: «Να αποδεικνύεται το “Πόθεν έσχες” από το κράτος, όχι από αυτόν που το καταθέτει. Να αρχίσουμε τα πάντα από την αρχή στο χτίσιμο του κράτους».
Ο Παπανδρέου δέχθηκε κριτική από ορισμένους εκσυγχρονιστές όπως ο Νίκος Σαλαγιάννης, που έθεσε θέμα για το μοντέλο διακυβέρνησης.
Του καταλόγισε ότι κινδυνεύει από το σύνδρομο της «αυλής Καραμανλή» και ότι πάει σαν τη χελώνα, αντί να διατηρεί γρήγορους ρυθμούς στο κυβερνητικό έργο. «Πρόεδρε, να ξαναδείς το μοντέλο διακυβέρνησης. Νιώθω να με στοιχειώνει το φάντασμα Καραμανλή. Ο πρίγκιπας με τρεις φίλους του στο Μαξίμου. Δεν το έχεις ανάγκη»!
Οι εκσυγχρονιστές κινήθηκαν συντονισμένα. Ζήτησαν αυστηρά μέτρα και καταλόγισαν ευθύνες γιατί δεν ελήφθησαν νωρίτερα ώστε να μη φθάσουμε ως εδώ.
«Να ξαναδούμε τα αποτελέσματα του κυβερνητισμού. Δεν έχουμε ούτε διοικητές στα νοσοκομεία», είπε η Σούλα Μερεντίτη, ενώ ο Κώστας Καρτάλης πρότεινε η κυβέρνηση να φτιάξει «μηχανισμό» αντίστοιχο με εκείνον που είχε φτιάξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και πρόσθεσε: «Να αναδιανείμουμε το εισόδημα, όχι τα δάνεια»...
«Δεν πρέπει να αφήσουμε τους σύγχρονους μαυραγορίτες να καταληστεύσουν το εισόδημα όπως γίνεται με τα καύσιμα», επεσήμανε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ ο Πάρις Κουκουλόπουλος διαπίστωσε αναποτελεσματικότητα: «Τα τσιγάρα έχουν ακόμα την παλιά τιμή… Ξέραμε τους λαθρεμπόρους καυσίμων, αλλά δεν τους πιάσαμε».
Ο Δημ. Βαρβαρίγος υπολογίζεται στο στρατόπεδο του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά παρ' όλα αυτά επεσήμανε πως «το πιο δύσκολο είναι να επικοινωνήσεις σήμερα με υπουργό».
Υπήρχε και μια άλλη ομάδα βουλευτών που προτίμησαν να μη μιλήσουν, όπως η Βάσω Παπανδρέου, ο Κώστας Σκανδαλίδης και άλλοι, που επισημαίνουν καθυστερήσεις και ολιγωρίες, ενώ στο ίδιο κλίμα είναι και ο βουλευτής Χρήστος Πρωτόπαπας, που επεσήμανε: «Δεν πρέπει να είμαστε εντελοδόχοι του ΔΝΤ. Δική μας ευθύνη είναι αν μόνο 3 από τις 67 εφορίες έχουν πιάσει τον στόχο τους και δεν έχει λογοδοτήσει καμία».
Για ανασχηματισμό μίλησαν, προφανώς μήπως και τους ακούσει ο πρωθυπουργός, οι βουλευτές Λάμπρος Μίχος και Δημήτρης Καρύδης, που είπαν: «Όσοι δεν τραβάνε να αλλάξουν». Και επειδή πολλά λέγονται περί ανασχηματισμού, ο βουλευτής Γιάννης Διαμαντίδης ανέφερε το εξής, εκπλήσσοντας πολλούς και προκαλώντας μειδιάματα: «Αν δεν υπήρχε ο Παπανδρέου, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε».
Ο πρωθυπουργός, θέλοντας να αμβλύνει προφανώς τις εντυπώσεις από τους επικριτές του ΔΝΤ, τόνισε ότι «σήμερα καλούμαστε σε νέο αγώνα. Έναν αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από την κηδεμονία. Στα συνθήματα των διαδηλωτών, που λένε “έξω το ΔΝΤ”, θα μπορούσε να προσθέσει κανείς, γιατί είναι μισό το σύνθημα, “έξω και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”», συνέχισε, αφήνοντας άφωνο το κομματικό ακροατήριο.
πηγή: ΠΑΡΟΝ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου