Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Μαθήματα ΔΝΤ από τη Ρουμανία!

Για να μη βρεθεί κανείς προ εκπλήξεως θα ήταν καλό να ρίξει μια ματιά στις πρόσφατες εξελίξεις στη Ρουμανία, που βρίσκεται επίσης υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ.
Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ που επισκέφθηκε πριν από λίγο καιρό το Βουκουρέστι για να εξετάσει την πρόοδο της χώρας αναθεώρησε καθοδικά τον ρυθμό ανάπτυξης της ρουμανικής οικονομίας και περιμένει πλέον στην καλύτερη των περιπτώσεων να είναι "ίσα βάρκα ίσα νερά", από 0,8% προηγουμένως.
Αφού έλαβε υπόψη τα νέα δεδομένα, η αντιπροσωπεία ανέβασε τον στόχο για το φετινό έλλειμμα στο 6,8% του ΑΕΠ από 5,9% προηγουμένως, ζητώντας παράλληλα την υιοθέτηση έξτρα
περιοριστικών μέτρων πριν απελευθερωθεί η επόμενη δόση του δανείου.
Ο Ρουμάνος πρόεδρος κ. Μπασέσκου δεν περίμενε ούτε μάσησε τα λόγια του, ανακοινώνοντας αυστηρά μέτρα που περιλαμβάνουν μείωση του προϋπολογισμού μισθοδοσίας στο Δημόσιο κατά 25% από την 1η Ιουνίου μέχρι και τουλάχιστον την 1η Ιανουαρίου του 2011.
Περιλαμβάνουν επίσης απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αγνώστου αριθμού, αν και ο ρουμανικός Τύπος μιλά για 100.000 ενώ το ΔΝΤ τους ανεβάζει μέχρι τους 250.000.
Ο κ. Μπασέσκου ανακοίνωσε επίσης τη μείωση των συντάξεων και των επιδομάτων ανεργίας κατά 15% για το ίδιο διάστημα και τη σημαντική περικοπή των επιχορηγήσεων. Επίσης ανακοινώθηκε η επιβολή κάποιων νέων φόρων.
Εξυπακούεται ότι οι μισθοί και οι συντάξεις στο ρουμανικό δημόσιο είναι πολύ χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες που επισκέφθηκαν τη φίλη χώρα τις προηγούμενες μέρες έμειναν εντυπωσιασμένοι από τα μέτρα, καθότι βασίζονται κυρίως στη μείωση των δαπανών.
Σημειωτέον ότι η ρουμανική κυβέρνηση προτίμησε να μην αυξήσει τον συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 19% και τον ενιαίο συντελεστή εισοδήματος στο 20% από 16%, αλλά να μειώσει τις δαπάνες.
Όπως ήταν φυσικό, τα εργατικά συνδικάτα κήρυξαν γενική απεργία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τα νέα μέτρα, ενώ ένα άλλο μικρότερο επέκρινε τη ρουμανική κυβέρνηση χωρίς να διευκρινίσει τι θα πράξει στο κοινοβούλιο.
Γιατί αναφερόμαστε σε όλα αυτά;
Η Ελλάδα αναμένεται να εισπράξει την πρώτη δόση των χρημάτων από τον μηχανισμό στήριξης των 110 δισ. ευρώ τις επόμενες μέρες, για να μπορέσει να αποπληρώσει τα 10ετή ομόλογα ύψους 9 δισ. ευρώ που λήγουν τον Μάρτιο και τις υποχρεώσεις των επόμενων μηνών.
Οι ελεγκτές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ αναμένεται να καταφθάσουν έπειτα από μερικούς μήνες για να εξετάσουν επί τόπου αν τηρήσαμε όλα αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί και ποια είναι τα αποτελέσματα της υλοποίησης.
Αν διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους, κάτι το οποίο κανείς δεν εύχεται, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα ώστε αυτοί να επιτευχθούν.
Η περίπτωση της Ρουμανίας θα πρέπει να λειτουργήσει προς γνώση και συμμόρφωση.
Με την ελληνική οικονομία να διολισθαίνει με ταχύτερο ρυθμό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από το Πάσχα και μετά, η πιστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων είναι μεν αναγκαία αλλά πιθανώς όχι ικανή συνθήκη για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Αν και η πρόβλεψη του προγράμματος για συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 4% το 2010 και τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα αφήνουν κάποια περιθώρια ελιγμών, είναι αναγκαίο να μπει κάποιο φρένο στη διολίσθηση της οικονομικής δραστηριότητας το συντομότερο δυνατόν.
Η βοήθεια από το μέτωπο των εξαγωγών - εισαγωγών είναι καλοδεχούμενη.
Όμως, το κλειδί είναι οι επενδύσεις και από εκεί τα μαντάτα δεν είναι καλά, είτε αναφέρεται κάποιος στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θυσιάζεται εύκολα στον βωμό του ελλείμματος είτε στις ιδιωτικές.
Παρά την ύπαρξη του μηχανισμού που διασφαλίζει ότι το κόστος δανεισμού της χώρας θα είναι σχετικά χαμηλό, αρκετοί αναλυτές στο εξωτερικό αμφιβάλλουν αν οι στόχοι για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ φέτος και στο 7,6% το 2011 θα επιτευχθούν.
Επιπλέον αμφιβάλλουν περισσότερο από πριν κατά πόσον υπάρχει κοινωνική ανοχή στα μέτρα μετά τους τραγικούς θανάτους κατά τη διάρκεια της πρόσφατης μεγάλης διαδήλωσης στην Αθήνα.
Αν η αμφισβήτηση δεν απαντηθεί με καλά νούμερα, οι ελεγκτές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να ζητήσουν την επιλογή επιπλέον μέτρων λιτότητας για να εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, γνωρίζοντας ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα δεν έχει άλλη επιλογή, έχει τονίσει ότι θα λάβει τα μέτρα που χρειάζονται χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος.  Όμως, η ελληνική πολιτική ιστορία διδάσκει ότι αυτό δεν είναι σύνηθες φαινόμενο, ενώ ο κ. Παπανδρέου δεν είναι Μπασέσκου, ούτε προέρχονται από το ίδιο κόμμα.
Dr. Money
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου