Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Χωρίς λαϊκή εντολή η κυβέρνηση Παπανδρέου

Γιώργος Κύρτσος

04-05-2010
Παρουσιάζοντας τα δύσκολα αλλά σε πολλές περιπτώσεις αναγκαία οικονομικά μέτρα, ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου επικαλέστηκε τη λαϊκή εντολή που, κατά την άποψή του, πήρε «για να τα αλλάξει όλα» και υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει πλήρως την πολιτική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, ανεξάρτητα από το όποιο πολιτικό κόστος.

Άλλα έλεγε, άλλα κάνει
Το πρόβλημα για τον κ. Παπανδρέου είναι ότι δεν έχει πάρει τη λαϊκή εντολή που επικαλείται.
Η πολιτική πλατφόρμα του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές στηριζόταν σε μία εκτός τόπου και χρόνου παροχολογία. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου μας διαβεβαίωνε ότι «υπάρχουν τα λεφτά» και πως αρκούσε η κυβερνητική αλλαγή για να περάσουμε από την πρόταση Καραμανλή για διετές πάγωμα των μισθών και των συντάξεων στο Δημόσιο σε μία πολιτική παροχών και πλουσιοπάροχης χρηματοδότησης του κράτους πρόνοιας.
Για να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, ο κ. Παπανδρέου έκανε μία αριστερή, φιλολαϊκή πολιτική μπλόφα, που μπορεί τώρα να του κοστίσει ακριβά. Επικαλείται, βέβαια, την ανειλικρίνεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Καραμανλή, που παρουσίαζε το δημοσιονομικό έλλειμμα στo 6% του ΑΕΠ, ενώ διαμορφώθηκε, σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία, στο 13,7% του ΑΕΠ για το 2009. Από την άλλη πλευρά, ήταν γνωστό σε όλους ότι η κυβέρνηση Καραμανλή κατέφευγε, με τη σειρά της, στη λεγόμενη δημιουργική λογιστική και πως παρουσίαζε τη δημοσιονομική πραγματικότητα πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ήταν. Επιπλέον, οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούσαν ότι η νέα κυβέρνηση θα βρισκόταν αντιμέτωπη με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που θα ξεπερνούσε το 10% του ΑΕΠ.
Ο κ. Παπανδρέου αγνόησε τη σκληρή πραγματικότητα και τις προειδοποιήσεις των ειδικών και προτίμησε να χαϊδέψει τα αυτιά των ψηφοφόρων, για να επιτύχει την ευρύτερη δυνατή εκλογική νίκη. Μπορεί σήμερα να υποστηρίζει ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, όταν, όμως, είχε τη δυνατότητα να κρατήσει μια πιο υπεύθυνη προεκλογική στάση, αναλαμβάνοντας και το όποιο πολιτικό κόστος, απλούστατα δεν το έπραξε.
Πρόβλημα εφαρμογής
Δεν θα δίναμε ιδιαίτερη σημασία στους πολιτικούς ελιγμούς του κ. Παπανδρέου εάν δεν περιόριζαν αισθητά τις πιθανότητες αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής και οικονομικής εξυγίανσης. Με τη μέθοδο που ακολούθησε ο κ. Παπανδρέου κορόιδεψε πολλούς ψηφοφόρους, άδειασε ένα σημαντικό τμήμα του συνδικαλιστικού και κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ και εξαγρίωσε τους περισσότερους πολιτικούς αντιπάλους του.
Τα κόμματα της Αριστεράς δεν πρόκειται να του συγχωρήσουν το γεγονός ότι αξιοποίησε προεκλογικά μερικά από τα επιχειρήματά τους για να περιορίσει την εκλογική και πολιτική απήχησή τους. Ο πρωθυπουργός ανακαλύπτει τώρα ότι πρέπει να εφαρμόσει μια εντελώς διαφορετική πολιτική από αυτήν που περιέγραφε, αυτό, όμως, δεν συγκινεί το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ ετοιμάζεται κι αυτή να βγάλει τον πολιτικό λογαριασμό στον κ. Παπανδρέου. Ο τελευταίος κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές καταγγέλλοντας την... αντιλαϊκή της πολιτική, και εφαρμόζει τώρα μια πολιτική που θίγει βασικά δικαιώματα και κεκτημένα των εργαζομένων και είναι πολύ πιο σκληρή από την προεκλογική πρόταση του κ. Καραμανλή. Η νέα ηγεσία της ΝΔ δεν μπορεί να επιβραβεύσει την προεκλογική φιλολαϊκή μπλόφα του κ. Παπανδρέου χωρίς να χάσει την αξιοπιστία της στο εσωτερικό της Κεντροδεξιάς.
Με τα κόμματα της Αριστεράς να ζητούν εξηγήσεις για την πολιτική που εφαρμόζεται, τη ΝΔ να κρατάει αποστάσεις ασφαλείας από τον κ. Παπανδρέου, το συνδικαλιστικό και κομματικό μηχανισμό να έχει ουσιαστικά εξουδετερωθεί με πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού και τη δημόσια διοίκηση να βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση, όπου κανένας δεν είναι σε θέση να επιβάλει μια στοιχειώδη πειθαρχία, είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψει η κυβέρνηση ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει από τη θεωρία στην πράξη. Ήδη οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές προεξοφλούν δυναμικές πολιτικές και κοινωνικές αντιδράσεις στην κυβερνητική πολιτική και αμφισβητούν τη δυνατότητα του κ. Παπανδρέου και των συνεργατών του να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου