Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

O ύποπτος ρόλος της Morgan Stanley και το παρασκήνιο για το πως θα «περάσει» το ΔΝΤ στην κοινωνία

Με βασικό πρωταγωνιστή στο σορτάρισμα των ελληνικών ομολόγων την Morgan Stanley, η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε στενό κλοιό εκ μέρους των αγορών που πιέζουν την ένταξη της χώρας μας στον μηχανισμό που έχουν συστήσει η Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Αποκορύφωμα της πίεσης αυτής δεν ήταν άλλο από την εκτόξευση των spreads στις 522 μονάδες βάσης για τα 10ετή και στις 736 μονάδες για τα βραχυπρόθεσμης διάρκειας, επίπεδα πρωτοφανή, ιστορικά και συνάμα απαγορευτικά ακόμα και στη σκέψη δανεισμού της χώρας. Δηλαδή, σύμφωνα με την αγορά, αν η Ελλάδα προσέφευγε σήμερα σε δανεισμό αυτό θα γινόταν με το ακριβό επιτόκιο του 8,3%...
Ακόμα και οι καθησυχαστικές δηλώσεις της S&P ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία, δεν ήταν ικανές για να αλλάξουν το κλίμα, ούτε στα ομόλογα, αλλά ούτε και στο Χ.Α., για το οποίο πληροφορίες κάνουν λόγο ότι την πρωτοκαθεδρία στις ρευστοποιήσεις το τελευταίο διάστημα έχουν κυρίως ευρωπαϊκά και ειδικότερα γερμανικοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι.

Αναλυτές της Alpha Bank θεωρούν μονόδρομο την ενεργοποίηση του μηχανισμού της βοήθειας προς την Ελλάδα καθώς είναι πλέον το μόνο που θα καθησυχάσει τις αγορές. Όπως επισημαίνεται στο τελευταίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, η προσφυγή στο μηχανισμό εξασφαλίζει την ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών του δημοσίου, δίνοντας τη δυνατότητα στην Ελλάδα να προχωρήσει απερίσπαστα στη δραστική μείωση των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων και στην αναδιάρθρωση των δομών της οικονομίας της έτσι ώστε να διασφαλισθεί η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης μακροπρόθεσμα. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να εξομαλυνθεί το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου στις διεθνείς αγορές, όταν η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας θα έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι οι αγορές δεν εστιάζουν σε αυτή καθαυτή την διαδικασία προσαρμογής καθώς εν πολλοίς δεν μπορούν να αξιολογήσουν τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα λόγω του ελλείμματος αξιοπιστίας που έχει διαμορφωθεί και ως εκ τούτου, αντιδρούν στις αβεβαιότητες που περιβάλλουν τον μηχανισμό στήριξης και την εφαρμογή του, κυρίως λόγω των παλινωδιών της Γερμανίας. Ως αποτέλεσμα, τα περιθώρια δανεισμού της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές είναι στα ύψη χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η παροχή ρευστότητας σε λογικό κόστος. Σε αυτό το κλίμα, φαίνεται ότι το μόνο πράγμα που θα καθησυχάσει τις αγορές δεν είναι πλέον οι λεπτομέρειες στην εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης αλλά η στην πράξη ενεργοποίησή του. Αντίστοιχες ήταν οι δηλώσεις τόσο του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλου, όσο και χρηματιστηριακών παραγόντων, θεωρώντας δηλαδή ότι η καταφυγή στο ΔΝΤ είναι το μόνο χάπι για την ηρεμία των αγορών.
Την ίδια ώρα, στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και την κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα αποδεχθεί η ελληνική κοινωνία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού είναι νωπά τα παραδείγματα άλλων χωρών, όπως της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Λετονίας κ.ά. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι θα υπάρξει διάγγελμα του πρωθυπουργού και στη συνέχεια εξειδίκευση των όρων από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναχωρεί την Παρασκευή για την Ουάσιγκτον όπου μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει συναντήσεις με τον επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος Καν. Πάντως, μέχρι τις 15 Μαϊου, όπου και θα είναι έτοιμο το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για απίστευτες διακυμάνσεις σε spreads και Χ.Α., σχολιάζουν Έλληνες αναλυτές.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε χθες ότι το συγκεκριμένο κείμενο θα είναι "ελληνικό" το οποίο θα συνυπογράψουν και οι εκπρόσωποι της ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Ουσιαστικά θα είναι σχεδόν το ίδιο κείμενο με την τριμηνιαία έκθεση προόδου που υποχρεούται η Ελλάδα (ελέω επιτήρησης) να υποβάλει μέχρι τις 15 Μαΐου στην ΕΕ για την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η 15η Μαΐου είναι η «καταληκτική ημερομηνία» αφού τότε η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλλει στην Κομισιόν το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων που θα συνοδεύοσυν την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας. Δεομένου μάλιστα οι δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 10 δισ.ευρώ (λήξεις 8,5 δισ.ευρώ στις 19 Μαίου) η Ελλάδα είναι πιθανόν να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ακόμη και πριν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με το 20μελές μικτό κλιμάκιο. Η τελική ωστόσο έγκριση από τα κοινοβούλια των χωρών, δεν μπορεί να προϋπάρξει του τελικού πλαισίου. Αν παρά ταύτα οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου δεν εξυπηρετηθούν με την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, τότε αυτές θα καλυφθούν αρχικά με βραχυπρόθεσμο δανεισμό και εν συνεχεία από το δανειακό «πακέτο».
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου