- 900 εκατομμύρια θα κερδίσει η Γερμανία από το δανεισμό της Ελλάδος
- Αρχίζουν σήμερα στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις με τους απεσταλμένους ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ
-Τελικό ραντεβού Παπακωνσταντίνου για ΔΝΤ το Σάββατο στις ΗΠΑ
'Αρχισε πλεον η αντίστροφη μέτρηση για την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό βοήθειας ΕΕ και ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά από σήμερα διαπραγματεύσεις με τους απεστελμένους του ΔΝΤ της ΕΚΤ και της ΕΕ.......
Οι τελευταίες λεπτομέρειες της προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό βοήθειας στον οποίο μετέχει και το ΔΝΤ αναμένεται να καθοριστούν το Σάββατο στην επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί με τον διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν.
Μεταξύ άλλων ο κ .Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, ενώ επανέλαβε πως οι συνομιλίες με Ε.Ε. και ΔΝΤ «μας επιτρέπουν να είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί να κάνουμε χρήση του μηχανισμού, να προχωρήσουμε άμεσα». Δεν απέκλεισε ωστόσο να μην καταλήξουν σε συμφωνία οι διαπραγματεύσεις γιά τον μηχανισμό.
Ωστόσο, ο μηχανισμός αυτός βοήθειας που συστήθηκε για να σώσει την Ελλάδα από τους κερδοσκόπους, στην ουσία πετάει τη χώρα σε άλλη γενιά "κερδοσκόπων", τις χώρες της ευρωζώνης που αποφάσισαν να βοηθήσουν με επιτόκιο αρκετά υψηλό σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού άλλων χωρών.
Το επιτόκιο της βοήθειας είναι στο 5% και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ακόμα και οι Γερμανοί καταγγέλλουν τη Μέρκελ για κερδοσκοπία.
Ο επικεφαλής των σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε απαράδεκτο τον μηχανισμό δανεισμού στην Ελλάδα, ενώ ο πολιτικός υπογράμμισε ότι βάσει της ρήτρας μη διάσωσης, ένα κράτος δεν υποχρεούται να αναλάβει τα χρέη ενός άλλου κράτους, αλλά και δεν έχει δικαίωμα να "αποκομίζει κέρδη λόγω του χρέους ενός άλλου κράτους".
Μάλιστα, ο γερμανός πολιτικός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πατρίδα του λέγοντας ότι η Γερμανία θα έχει τεράστιο κέρδος αφού θα δανείζει την Ελλάδα με επιτόκιο 5%, ενώ η ίδια δανείζεται με επιτόκιο 1,25%!
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μανουέλ Μπαρόζο ο οποίος έριξε τα βέλη του εμμέσως στη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ για το υψηλό επιτόκιο που προβλέπεται στον μηχανισμό στήριξης.
"Ενω άλλα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν να δανειοδοτηθεί η Αθήνα αν το ζητήσει με 30 δις ευρώ η Γερμανία η οποία ήταν από την αρχή επιφυλακτική, έκανε αγώνα για το υψηλότερο δυνατό επιτόκιο στα δάνεια αυτά", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα εξακολουθεί να δανείζεται ακριβά όπως έγινε και χθες με τα έντοκα γραμμάτια, ενώ τα spreads χτύπησαν για άλλη μία φορά κόκκινο για να καταλήξουν στις 456,1 μονάδες βάσης.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος πως δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί η Ελλάδα ξεκρέμαστη το Μάιο, καθώς θα υπάρξει λύση δανειζόμενη είτε από την αγορά είτε από τους ευρωπαίους εταίρους μας.
Ωστόσο, ακόμα και με προσφυγή, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παρθούν νέα σκληρά μέτρα για το 2010 ακόμα κι αν αλλάξουν τα στοιχεία για το έλλειμμα.
Την ίδια ώρα υπέρ της άμεσης ενεργοποίησης του μηχανισμού τάχθηκε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Προβόπουλος μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πάντως, ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από τη διαδικασία της αξιολόγησης από την τρόικα, λέγοντας πως "αξιολογούμαστε με μια διαδικασία αναξιοπρεπή αλλά ρυθμισμένη από την Ε.Ε. Μια διαδικασία όμως την οποία έχουμε αποδεχτεί. Δεν έχουμε απώλεια εθνικής κυριαρχίας, έχουμε όμως απώλεια αξιοπρέπειας και από αυτή τη διαδικασία πρέπει να βγούμε το συντομότερο δυνατόν".
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου