«Η Ελλάδα τού ευρώ είναι ασφαλής» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Για να δούμε τι αποφάσισε αυτή η σύνοδος κορυφής:
• Ξεκαθαρίστηκε ότι, χωρίς την άμεση συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν μπορεί να υπάρξει σχέδιο στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, όπως είναι η Ελλάδα.
• Ξεκαθαρίστηκε ότι ο περίφημος μηχανισμός στήριξης της Ευρωζώνης δεν είναι τίποτε παρά ένα σύστημα συντονισμένου διμερούς δανεισμού, όταν «η χρηματοδότηση από την αγορά είναι «ανεπαρκής». Ο διμερής αυτός δανεισμός θα αποφασίζεται από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης με ομοφωνία και θα υπόκειται σε αυστηρές προϋποθέσεις…
• Ξεκαθαρίστηκε ότι, στόχος αυτού του μηχανισμού δεν θα είναι να παράσχει χρηματοδότηση στο μέσο επίπεδο των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ, αλλά να θέσει κίνητρα ώστε να υπάρξει επιστροφή το ταχύτερο δυνατό στην χρηματοδότηση από την αγορά μέσα από μια κατάλληλη αποτίμηση ρίσκου.
Συμπερασματικά λοιπόν :
Αν η Ελλάδα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση
να ζητήσει δανεικά από το μηχανισμό της Ευρωζώνης, τότε έχει να αντιμετωπίσει, καταρχάς, τις πολύ αυστηρές προϋποθέσεις που θα θέσουν οι ισχυροί εταίροι «βλέπε Γερμανία» προκειμένου να επιτρέψουν τη διμερή χρηματοδότηση.
Έχει να αντιμετωπίσει τις ορέξεις των εταίρων της, οι οποίοι, προκειμένου να προχωρήσουν σε δανεισμό, έχουν το ελεύθερο να ζητήσουν ό,τι θέλουν ως «αντάλλαγμα».
Έχει να αντιμετωπίσει το κόστος αυτού του δανεισμού, ο οποίος θα είναι υψηλότερος του μέσου επιτοκίου της αγοράς, ώστε, «να έχει η χώρα κίνητρο για να επιστρέψει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο δανεισμό μέσω της αγοράς».
Συμπέρασμα όσους αδυνατούν να ακολουθήσουν θα τους περάν από τη μηχανή του «μηχανισμού» στήριξης και το ΔΝΤ.
Για να αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση την επίσημη πτώχευση, για φέτος χρειάζεται τουλάχιστον άλλα 50-55 δισ. ευρώ για το φθινόπωρο. Θα τα βρει; Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να τα βρει από την Ευρωζώνη. Όλοι εύχονται να τα βρει από την αγορά.
Για όλους αυτούς τους λόγους η σύνοδος κορυφής της 25ης Μαρτίου αποτελεί πράγματι ορόσημο.
«Ελπίζουμε ότι αυτό θα καθησυχάσει όλους τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων ότι η Ευρωζώνη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να αποτύχει», είπε ο Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα της Ελλάδας στο δρόμο εξόδου από το ευρώ, στην αγκαλιά του ΔΝΤ.