Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Σε πλήρες αδιέξοδο κυβέρνηση - «τρόικα»...


Πολιτική ρευστότητα με απρόβλεπτες συνέπειες προκαλεί η παταγώδης αποτυχία των στόχων του Μνημονίου της ντροπής και της υποταγής. «Τρόικα» και κυβέρνηση παρακολουθούν με βαθύτατη ανησυχία (ανησυχία που συμμερίζεται και ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντ. Στρος Καν) το βάθεμα της ύφεσης και τη μεγάλη αδυναμία είσπραξης εσόδων, που σηματοδοτούν την κατάρρευση της συνταγής της άγριας λιτότητας και του....
αφανισμού των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων που επέβαλαν στον ελληνικό λαό.

Για μια εξαιρετικά δύσκολη δεκαετία για τη χώρα μας κάνουν τώρα λόγο οι «τροϊκανοί» σε θεσμικούς παράγοντες και δεν παραλείπουν να παραδεχθούν ότι «δεν αισιοδοξούν ότι θα πετύχουν τη βελτίωση της πραγματικής οικονομίας, με ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, μείωση της ανεργίας», αποτυπώνοντας ορθώς την πορεία και την αποτελεσματικότητα των μέτρων «τους».
Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μιλούν ανοικτά πια στους θεσμικούς συνομιλητές τους, λέγοντας ότι ανησυχούν για τη φήμη και την αξιοπιστία των οργανισμών τους, εκτιμώντας ότι τυχόν αποτυχία του «ελληνικού πειράματος» υπονομεύει μελλοντικά ενδεχόμενες διεθνείς παρεμβάσεις τους σε χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Κι αντί αναθεώρησης της καταστροφικής πολιτικής, η «τρόικα», για τη διάσωση της τιμής της, συστήνει τώρα πια επιτακτικά στην –υποτακτική– κυβέρνηση: «Πουλήστε, πουλήστε!» για αύξηση των εσόδων (μέχρι το τέλος του 2010 πρέπει να εισπραχθούν επιπλέον 26 δισ. ευρώ και άλλα 9 δισ. ευρώ μέσα στο 2011). 

Έτσι η επέλαση (αναδιάρθρωση έχει βαφτιστεί) εναντίον των ΔΕΚΟ (αντί της ορθολογιστικής εξυγίανσης και ανάπτυξής τους), εναντίον των δημόσιων νοσοκομείων και ενάντια σε ό,τι κρατικό έχει απομείνει, είναι η συνταγή του φθινοπώρου, μόνο που το πρόβλημα της οικονομίας αντί να επιλυθεί απλώς «μπαλώνεται» και γιατρειά δεν μπορεί να προέλθει ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την «τρόικα».
Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η μείωση της ανεργίας μοιάζουν ανέφικτοι στόχοι, γι’ αυτό το αδιέξοδο είναι πράγματι ανυπέρβλητο. Δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις είναι ανύπαρκτες και φως στο τούνελ δεν υπάρχει, όσο και αν η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να αμβλυνθούν τα αρνητικά δεδομένα.
Μάλιστα η ίδια η κυβέρνηση δημιουργεί το αρνητικό για επενδύσεις περιβάλλον. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 οι δημόσιες επενδύσεις θα μειωθούν κατά 500 εκατ. ευρώ, ενώ και όσοι επιχειρηματίες θα ήθελαν να επενδύσουν εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί κρίνοντας άκρως αρνητικές τις προϋποθέσεις. 

Η άγρια περικοπή μισθών και συντάξεων και το τριετές (;) πάγωμά τους έχουν νεκρώσει την αγορά, και η υποκατανάλωση έχει γενικευθεί. Ενδεικτικά (και απειλητικά) τα στοιχεία που παραθέτει ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ καθηγητής Σάββας Ρομπόλης. 

• Η αγοραστική δύναμη μισθωτών και συνταξιούχων βρίσκεται στο επίπεδο του 1984! Κι αν δεν ελεγχθεί η αυξητική τάση του πληθωρισμού στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το τέλος του 2011, τότε θα εξανεμιστεί πλήρως η ήδη χαμηλή αγοραστική δύναμη, με ακόμη πιο τραγικές τις συνέπειες για την αγορά.

• Σε έξι μήνες το καλάθι ενός μεσαίου νοικοκυριού «άδειασε» κατά 100 προϊόντα. Από 250 μειώθηκαν στα 150 μηνιαίως και με βάση την τάση που καταγράφεται προβλέπεται ο περιορισμός των προϊόντων σε 50 μηνιαίως!
Σημειώνεται πως (δυστυχώς) επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις του ΙΝΕ ως προς την αποτελεσματικότητα του Μνημονίου.
Σε βραχνά για την κυβέρνηση εξελίσσεται η πορεία της οικονομίας με τη συνεχή επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών, παρά τα ανελέητα μέτρα που επέβαλε στους πολίτες. Η αρνητική ανάπτυξη υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στο -4% στο τέλος του 2010, η ανεργία βρίσκεται σε έξαρση με εκτίμηση να εκτοξευθεί στο 1.000.000 ανέργους μέχρι το τέλος της χρονιάς, ο πληθωρισμός σταθεροποιείται άνω του 5% και τα λουκέτα αυξάνονται καθημερινά.
Πλήρες το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο που καταγράφεται – πριν μάλιστα από δύο πολύ σημαντικά πολιτικά γεγονότα.

• Παραμονές της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και εν όψει των κρίσιμων εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης τον Νοέμβριο.
50 ευρώ αύξηση στο δώρο!
Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου (βαρύτερο στην Ιπποκράτους, όπου βιώνουν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ), όμως και τα δύο αυτά «κέντρα - επιτελεία» με εντολή του Γ. Παπανδρέου πασχίζουν να ανατρέψουν το ζοφερό κλίμα και να προσδώσουν νότες αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον...
Όμως, είναι ιδιαίτερα δυσχερής η διαμόρφωση πακέτων κοινωνικών μέτρων και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε αρμοδίως πως οι δυνατότητες εξαγγελιών στη ΔΕΘ εξαντλούνται σε μηδαμινές αυξήσεις στα επιδόματα, τα οποία ετσιθελικά η κυβέρνηση κατάσχεσε από τους νόμιμους δικαιούχους τους. 

Για αυξήσεις της τάξεως των 50 ευρώ στο επίδομα - δώρο Χριστουγέννων μιλούν οι πληροφορίες. Από την κυβέρνηση ο επικείμενος ανασχηματισμός (χρονικά τοποθετείται μετά τη ΔΕΘ) θα χρησιμοποιηθεί σαν σανίδα σωτηρίας και πρόκειται να «σερβιριστεί» σαν νέο ξεκίνημα ενώ θα πραγματοποιηθεί με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του Νοεμβρίου, για τις οποίες οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ή μεγάλη αποχή ή μαύρισμα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. 

Σκούρα τα πράγματα για το κυβερνών κόμμα και κορυφαίοι υπουργοί έχουν διαμηνύσει στα οικονομικά και πολιτικά επιτελεία του κ. Παπανδρέου ότι τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας δεν καλύπτονται με πυροτεχνήματα και εισηγούνται «στρογγύλεμα» των σκληρών μέτρων «όσο είναι καιρός...». 

Υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές, όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ένιωσαν στο πετσί τους τη λαϊκή οργή στη διάρκεια των ολιγοήμερων διακοπών τους. Αν η οργή αυτή μετατραπεί σε κοινωνική έκρηξη το επόμενο τρίμηνο και στη διάρκεια του 2011, κατά το οποίο τα μέτρα λιτότητας προβλέπεται να ενταθούν (η επιβολή νέων φόρων, οι απολύσεις, τα λουκέτα, η αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, οι φοροεπιδρομές κ.ά. είναι στο πρόγραμμα), τότε συντίθεται ένα εκρηκτικό πολιτικό σκηνικό με αναπόφευκτες τις πολιτικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου