Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ο κ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ... ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ. Δυναμική πρόωρων εκλογών

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ανάπτυξη της εκλογολογίας, με ευθύνη της κυβέρνησης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν επιθυμούν τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών, γιατί δεν έχουν αντιμετωπίσει τα εσωτερικά τους προβλήματα και γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι πολίτες τάσσονται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Το χρόνο των εκλογών, όμως, προσδιορίζει ο πρωθυπουργός και είναι αρκετά πιθανό να τις αξιοποιήσει σαν μια μορφή πολιτικής εξόδου κινδύνου.
Οικονομική κατάρρευση
Ύστερα από μία σειρά εντυπωσιακές πολιτικές, οικονομικές μπλόφες ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα που διαμόρφωσε με τα λάθη και τις παραλείψεις του. Η πολιτική του μνημονίου όχι μόνο δεν έλυσε τα οικονομικά προβλήματα αλλά συνέβαλε στη δημιουργία ενός εκρηκτικού οικονομικού και κοινωνικού αδιεξόδου. Όσο για την πολυδιαφημισμένη διπλωματία κορυφής του κ. Παπανδρέου, οδήγησε στην «ατλαντική» περιθωριοποίηση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μας μετέτρεψε σε εύκολο στόχο για την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Μέρκελ. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα γνωρίζουμε ποιος ακριβώς θα είναι ο λογαριασμός των επιλογών του κ. Παπανδρέου και των συνεργατών του.
Στην καλύτερη περίπτωση θα εξασφαλίσουμε κάποιου είδους υποστήριξη με αντάλλαγμα την εφαρμογή μιας πολιτικής ισοπεδωτικής λιτότητας σε βάθος 15-20 ετών. Στη χειρότερη περίπτωση θα οδηγηθούμε, με πρωτοβουλία της Γερμανίας, σε πλήρη απομόνωση και ίσως υποχρεωθούμε να επιστρέψουμε στη δραχμή. Όποιο σενάριο και να επικρατήσει, ο κ. Παπανδρέου θα έχει σοβαρό κίνητρο για να μεθοδεύσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εάν εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές διαπραγματευτικό αποτέλεσμα, θα το παρουσιάσει σαν διπλωματικό θρίαμβο προτού αρχίσει να εφαρμόζει τα «συμπληρωματικά» μέτρα, που θα ρίξουν κάθετα το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων. Εάν, πάλι, εγκαταλειφθεί από τους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα στήσει τις κάλπες προτού πραγματοποιηθούν η οικονομική κατάρρευση και η αναγκαστική επιστροφή στη δραχμή.
Πολιτική παράκαμψη
Έτσι όπως διαμορφώνεται η οικονομική και κοινωνική κατάσταση, η κυβέρνηση Παπανδρέου βλέπει το μεταρρυθμιστικό δυναμικό της να περιορίζεται και την αποτελεσματικότητά της περίπου να εκμηδενίζεται. Ο κ. Παπανδρέου αρχίζει να μοιάζει με τον προκάτοχό του κ. Καραμανλή, με την έννοια ότι δεν μπορεί να φέρει σε πέρας την αποστολή του και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι εκλογικούς υπολογισμούς και κινήσεις τακτικής.
Ο κ. Καραμανλής πρέπει να είναι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιρλανδία. Απέσυρε έγκαιρα τη ΝΔ από την εξουσία, γιατί, αν είχε μείνει για να διαχειριστεί την κρίση ή και να εντάξει την Ελλάδα στο μνημόνιο, θα περνούσε από τη μεγάλη εκλογική ήττα στην εκλογική εξαφάνιση. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ο κ. Παπανδρέου μπορεί να προτιμήσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με στόχο την εξασφάλιση της εκλογικής πρωτιάς για το ΠΑΣΟΚ ή έστω μίας οριακής ήττας, παρά μία αναμέτρηση, προς τα τέλη της τετραετίας, που μπορεί να εξαφανίσει το ΠΑΣΟΚ από τον εκλογικό χάρτη. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση, δεν μπορεί να αντέξει σε βάθος χρόνου τις συνέπειες της κυβερνητικής αποτυχίας του, το μόνο που μπορεί να κάνει ελπίζοντας σε αρκετά καλά αποτελέσματα είναι πρόωρες εκλογές.
πηγη

ΕΤΟΙΜΟΥΣ ΕΧΕΙ Η ΝΔ ΤΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgTzpLbrLr0QUvJvuoAQE19y-cpTrSadUfdZ-Dk8C-b2hEIL0u4UJrqyu8pQGV1QeKkVrlghX9jmCCFVmWmmVnqwMKtQ0PuV5W8etpMRxn2AD3BsMxp-f6zCoyWhxvFa7ToUna6gfwyyqCJ/s1600/2011012001256-preview_425x.jpgΝα πείσουμε τον κόσμο ότι δεν χάθηκαν όλα, υπάρχει εναλλακτική λύση, η γραμμή Σαμαρά.
 Σε εκλογική ετοιμότητα έχει θέσει ο Αντώνης Σαμαράς τη Νέα Δημοκρατία, καθώς τις τελευταίες ημέρες ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι είναι ανοιχτή η προσφυγή στη λαϊκή εντολή. Κι αυτό είτε σε μια προσπάθεια να ανακόψει ο πρωθυπουργός τη ραγδαία πλέον φθορά της κυβέρνησης και να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων είτε –στην πολύ χειρότερη περίπτωση– για να αποδράσει από το αδιέξοδο στο οποίο τον έχει οδηγήσει η πολιτική που εφαρμόζει μετά τις εκλογές, κυρίως δε μετά την υπογραφή του Μνημονίου.
Τα στελέχη της ΝΔ εντέχνως καλλιεργούν και αναπαράγουν το δεύτερο σενάριο προκειμένου αφενός το πλήγμα κατά του κ. Παπανδρέου να καταστεί πιο καίριο και αφετέρου να «πυροδοτήσουν» το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατεί στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος.

Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων του πρωθυπουργού ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή για γενική κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού ώστε να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας προεκλογικής μάχης, που όπως εκτιμούν στο στρατηγείο της Λ. Συγγρού θα είναι σκληρή και θα διεξαχθεί μέσα σε κλίμα πόλωσης.


Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες το ξεσκόνισμα των εκλογικών συνδυασμών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες υπάρχει ήδη κατάλογος με 6-10 ονόματα από τα οποία θα επιλεγούν οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος.


Αδιευκρίνιστες παραμένουν αυτήν τη στιγμή οι προθέσεις του κ. Σαμαρά για μια σειρά στελεχών που είτε δεν είχαν περιληφθεί στις λίστες των εκλογών του 2009 είτε συμπεριλαμβάνονται σε εκείνους που «πλήγωσαν την παράταξη και τους ψηφοφόρους της».


Στελέχη της ηγετικής ομάδας ωστόσο σημειώνουν ότι «ο δρόμος είναι κλειστός για όλους αυτούς», ενώ αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι ο κατάλογος θα διευρυνθεί από βουλευτές ή στελέχη που ήσαν υποψήφιοι στις προηγούμενες εκλογές, αλλά... δεν θα είναι στις επόμενες.


Με ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο, η ΝΔ ανεβάζει σταδιακά τους τόνους της κριτικής στην κυβερνητική πολιτική, εστιάζοντας πλέον τα «πυρά» της στον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, προκειμένου να αποδομήσει το προφίλ του, τόσο πολιτικά όσο και επικοινωνιακά.


Θεωρούν μάλιστα ότι πλέον έχει καταστεί «ευάλωτος», ως αποτέλεσμα της αδιέξοδης πολιτικής που εφαρμόζει, αλλά ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη ότι, ενώ δημοσίως διέψευδε το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μυστικά είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις λίγες –μόνο– εβδομάδες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.


Η ΝΔ έκανε λόγο για μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα, ενώ σε ενημερωτικό σημείωμα της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για «απόλυτο πολιτικό αμοραλισμό», «παραπλανητική ρητορική», «διπλοπροσωπία» και... «κατ’ εξακολούθηση εξαπάτηση των πολιτών». Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί που –πέραν των άλλων– υπογραμμίζουν την απόφαση της ηγεσίας της ΝΔ να καταστήσει τον πρωθυπουργό κεντρικό στόχο της αντιπολιτευτικής τακτικής της. Στελέχη της παράταξης σημειώνουν ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει πληγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία του κ. Παπανδρέου, η οποία μέχρι πρότινος αποτελούσε και το ισχυρό «ατού» του.


Η αποτυχία μάλιστα της πολιτικής του, παρά τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, πολύ σύντομα θα τον καταστήσει «αδύναμο κρίκο» για το ΠΑΣΟΚ. Βουλευτές μάλιστα της ΝΔ επισημαίνουν ότι πλέον «ο Παπανδρέου είναι σε χειρότερη μοίρα από ό,τι ο Καραμανλής».


Και εξηγούν: «Ο Καραμανλής αποδοκιμάσθηκε και κατηγορήθηκε για όσα δεν έκανε, ενώ ο Παπανδρέου θα αποδοκιμασθεί για όσα κάνει και δεν έχουν αποτέλεσμα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης».


Προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί στα ηγετικά κλιμάκια το γεγονός ότι η παράταξη δεν ωφελείται σε σημαντικό βαθμό από τη ραγδαία φθορά του ΠΑΣΟΚ. Το αποδίδουν αφενός στον θυμό που υπάρχει ακόμη στους πολίτες για την κυβερνητική πενταετία και αφετέρου στο κλίμα απαξίωσης που επικρατεί στην κοινωνία για το σύνολο του πολιτικού κόσμου.


Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε τελευταία δημοσκόπηση το 93% απάντησε ότι δεν εμπιστεύεται τα κόμματα.


Στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι η απογοήτευση που υπάρχει μεταξύ των πολιτών για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, αλλά και οι ίδιοι, πολύ περισσότερο δε λόγω του ότι δεν διαφαίνεται έξοδος από το αδιέξοδο και φως στο βάθος του τούνελ. «Αν θέλουμε να συσπειρώσουμε τον κόσμο γύρω από τη ΝΔ, πρέπει να του δώσουμε προοπτική και ελπίδα, να τον πείσουμε ότι δεν χάθηκαν όλα, ότι υπάρχει εναλλακτική λύση», σημειώνουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση δεν θα είναι εύκολη. Τέλος Μαρτίου - αρχές Απριλίου, και πάντως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει –πιθανότατα στο Ζάππειο και αυτήν τη φορά– τις αναθεωρημένες προτάσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας. 
Παρόν της Κυριακής 

Το χρονικό μιας προπαγάνδας


Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε τα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας να κάνουν μια στροφή στην στήριξη της μνημονιακής πολιτικής και έχουν αρχίσει να μας προετοιμάζουν για την πτώχευση που έρχεται.

Πολλοί προπαγανδιστές που παριστάνουν τους δημοσιογράφους κάνουν ότι δεν είχαν καταλάβει που οδηγούσε την χώρα η τρόικα και φαίνεται σαν να κατάλαβαν μόλις πριν λίγο καιρό ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν.


Πέφτουν ένας – ένας από τα σύννεφα.


Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Πρόκειται για ανθρώπους με μειωμένη αντίληψη (κάτι σαν τους υπουργούς που παραπλανούνται) ή έχουν την ίδια ευθύνη για την καταστροφή που βιώνουμε καθώς έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο να μειωθούν οι αντιδράσεις;


Σήμερα δεν θα γράψω νέο κείμενο αλλά θα αντιγράψω αποσπάσματα από παλαιότερα κείμενα για να αποδείξω ότι αυτά που μαθαίνουν και καταλαβαίνουν το τελευταίο διάστημα οι ακριβοπληρωμένοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης ένας άνθρωπος χωρίς τις δικές τους πληροφορίες τα έλεγε ένα χρόνο πριν
(με πλάγια πορτοκαλί γράμματα τα τωρινά σχόλια).

16/4/2010

Και τώρα άρχισαν ήδη να μιλάνε για κάτι αποπληθωρισμούς που σημαίνει μείωση μισθών, κόψιμο δώρων και επιδομάτων, μείωση συντάξεων… στον ιδιωτικό τομέα, αδέρφια! (όταν τα ΜΜΕ μας ζάλιζαν για τους κακούς δημόσιους υπάλληλους και έκρυβαν επιμελώς ότι τα μέτρα θα επεκταθούν)


17/4/2010

Η χώρα θα βγει πιο ισχυρή από την κρίση, μας λένε προσπαθώντας να μας χρυσώσουν το χάπι της χρεοκοπίας μας.
Η αλήθεια είναι ότι η κρίση θα βγει πιο ισχυρή από την χώρα

23/4/2010

Το ωραίο είναι ότι θα έρθουν τα πάνω κάτω στην ζωή την δική μας και των παιδιών μας αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας δεν θα λυθεί.

Μια παράταση τριών ετών
πριν την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου μας πήραμε. (που τελικά μπορεί να μην είναι καν τριετής η αναβολή της πτώχευσης. Αυτό το γεγονός, της παράτασης δεν μπορούσαν να το καταλάβουν οι δημοσιογράφοι; Θα δούμε και παρακάτω ότι από τότε δεν έβγαιναν τα νούμερα)

26/4/2010

Επίσης οι εργασιακές σχέσεις θα γίνουν επιτέλους σοσιαλιστικές. Γιατί ο επικεφαλής του ΔΝΤ και ο Γιωργάκης είναι σοσιαλιστές.
Έτσι δεν θα υπάρχουν αποζημιώσεις στις απολύσεις γιατί καλομαθαίνουν οι απολυμένοι και αναζητούν μόνιμα την απόλυση. Δεν θα υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις. Θα πηγαίνει ο εργαζόμενος στον εργοδότη και θα διαπραγματεύεται μόνος του τον μισθό του…

Και θα παίρνει κάτι λιγότερο από το επίδομα αφέλειας.


Εξάλλου τι σημαίνει συλλογική σύμβαση; Ανήλικοι είναι οι εργαζόμενοι να θέλουν κηδεμόνα που θα κανονίζει τους κατώτατους μισθούς;


Δεν θα υπάρχουν κατώτατοι μισθοί. Αλλά ούτε ανώτατοι. Η πρώτη κατηγορία αφορά τους απλούς μισθωτούς και η δεύτερη αφορά τους κολλητούς της εξουσίας.


Η Ελλάδα έχει τους πιο ακριβοπληρωμένους κλητήρες. Ανήκουν στην μαφιόζικη οργάνωση που ονομάζεται κυβέρνηση

Ο μόνος τρόπος για να ανασάνει η Ελλάδα, λένε οι ειδικοί, είναι να υπάρξει ανάπτυξη. Με το ΔΝΤ όμως θα έχουμε ύφεση.

Οπότε ας ετοιμάσουμε τα κόλλυβα
. (παραβιάζω ανοιχτές πύλες)

30/4/2010

Κατά 30% τουλάχιστον πιο φτωχοί θα γίνουμε. Για να αβγατίσουν τα κέρδη τους οι αγορές, οι τράπεζες και οι βιομηχανίες όπλων

6/5/2010

Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι με αυτά τα μέτρα θα σωθεί η Ελλάδα; Ότι δεν θα πτωχεύσουμε (και επισήμως);

Αν υπάρχει ας το ξανασκεφτεί. Το είπε ο ίδιος ο υπουργός. Τι
είπε; Σε ένα από τα κανάλια που έδωσε συνέντευξη είπε το εξής: «Πολλοί λένε ότι με τα μέτρα αυτά η Ελλάδα το μόνο που θα πετύχει είναι να αναβάλλει την πτώχευση για τρία χρόνια. Δηλαδή τι θέλουν αυτοί; Να πτωχεύσουμε τώρα;».
Δεν είπε τι μ…..ς λέτε. Με τον μηχανισμό στήριξης η Ελλάδα εξασφάλισε την σωτηρία της και όλα θα είναι μια χαρά μετά από 3, 5 χρόνια. Αλλά ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι σε τρία χρόνια πάμε για φούντο.
Και λογικό είναι. Η Ελλάδα μετά από τρία χρόνια και για μια τριετία θα θέλει περίπου 200 δις για να ξεχρεώσει το τωρινό δάνειο και κάτι προηγούμενα. Που θα τα βρει; (ε, δεν χρειαζόταν δέκα μήνες σκέψης και ανάλυσης για να το καταλάβει κάποιος αυτό. Ας μην πέφτουν λοιπόν από τα σύννεφα).


11/5/2010Ο Σαχινίδης δήλωσε ότι από τον Οκτώβριο ήξεραν ότι η μόνη εναλλακτική ήταν το ΔΝΤ… Πασοκιές. ( και για άλλη μια φορά μείναμε έκπληκτοι όταν ο Στρος Καν είπε ότι από τον Δεκέμβρη του 2009 του είχε ζητήσει ο Γιωργάκης να μπούμε στο ΔΝΤ. Τον Μάιο όμως δεν έγινε ο χαμός που έγινε τώρα…. Γιατί άραγε;)

17/5/2010Ο Στρος Καν έχει φαγωθεί να μας φάει και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Θα τον έπεισε φαίνεται ο Γιωργάκης ότι έτσι θα βοηθηθεί η ανταγωνιστικότητα.

Όταν είναι να μας καταστρέψει βρίσκει τα κατάλληλα επιχειρήματα

12/7/2010Η αναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι μονόδρομος. Απλά θέλουν να μας εξαντλήσουν τελείως ώστε να μας αποσπάσουν και το χειροκρότημα.

Αυτοί μας ρίχνουν στην αρένα με τα λιοντάρια και εμείς ζητωκραυγάζουμε.


16/7/2010Η χώρα μας γνωρίζει την πιο βίαιη και πιο άγρια αναδιανομή πλούτου με τα χρήματα να συγκεντρώνονται σε λίγα χέρια ενώ παράλληλα γνωρίζει την πιο βίαιη και άγρια απόσυρση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Και η καταστροφή δεν έχει τέλος. Ακολουθούν και άλλα μέτρα. Και επειδή αυτά τα μέτρα τα παίρνουν σοσιαλιστές που είναι ευαίσθητοι (κρυώνουν εύκολα αν κάθονται σε ρεύματα αέρα) να ετοιμάζονται και οι άνεργοι. Το επίδομα ανεργίας θα γίνει επίδομα άγριας κοροϊδίας. Θα μειωθεί δηλαδή… (καλά οι δημοσιογράφοι θα πέσουν από τα σύννεφα σε κανένα χρόνο από τώρα)
Από την υπόσχεση ότι θα φτάσει στο 70% - 80% του βασικού μισθού θα καταλήξει να είναι το 20% του βασικού μισθού.

Βρε λες να είναι ύπουλο σχέδιο των σοσιαλιστών ώστε από την αγανάκτηση ο κόσμος να επαναστατήσει και να γκρεμίσει τον καταραμένο καπιταλισμό;


Και για το έγκλημα που έχει γίνει στην χώρα μας έγραφα στις 16/7/2010. Κάποια στιγμή θα το καταλάβουν και αυτό…Διάβασα σε ένα άρθρο ότι το 90% του χρέους της Ελλάδας ήταν με βάση το ελληνικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει (αν καταλαβαίνω καλά, δεν είμαι και οικονομολόγος) ότι η Ελλάδα μπορούσε να αποφασίσει και να επιλέξει το πώς και το πότε θα έκανε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με τους όρους που η ίδια θα επέλεγε. Το δάνειο που παίρνουμε τώρα μας το δίνουν για να εξοφλήσουμε προηγούμενα δάνεια. Ουσιαστικά ανταλλάσουμε προηγούμενα δάνεια με αυτό της τρόικας. Μόνο που το δάνειο της τρόικας δεν διέπεται από το ελληνικό δίκαιο αλλά από το αγγλικό. Και έχουμε βάλει υποθήκη όλη την περιουσία και τα έσοδα του ελληνικού κράτους.
Δηλαδή εκεί που είχαμε στα χέρια μας το παιχνίδι το δώσαμε στην τρόικα… και μας παίρνουν και τα μέτρα.

Αν αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα χρωστάει στις μεγαλύτερες και σε κάποιες περιπτώσεις κρατικές τράπεζες της Ευρώπης, μια ενδεχόμενη πτώχευση θα παρέσερνε την παγκόσμια οικονομία. Αυτό είναι ένα όπλο. Αλλά δεν το χρησιμοποιήσαμε. Βγάλαμε το νεροπίστολο μόνο για να γελάνε και τα παρδαλά κατσίκια μαζί μας

Τα δανεικά θα μας τα δώσουν και αυτή τη φορά ώστε να τους χρωστάμε περισσότερα και να μας έχουν πιο καλά στο χέρι.

Και όταν εξαθλιωθούμε θα μας οδηγήσουν και σε μια πτώχευση που θα είναι όλη δικιά μας.
Βέβαια υπάρχει και η πιθανότητα να μην την καταλάβουμε την πτώχευση. Σκέψου τώρα έναν άνθρωπο άστεγο, άφραγκο, με κουρελιασμένα ρούχα που τρώει που και που και ότι βρει να τον πληροφορήσεις ότι η χώρα πτώχευσε. Σκασίλα του…

Έτσι θέλουν να μας κάνουν. Για να μην καταλάβουμε την διαφορά. Και να κάνουμε και ήρωες αυτούς που μας οδήγησαν στην καταστροφή.

Μικρός Φωκίων

Η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού είναι θέμα χρόνου

 

Από την εθνική κατάθλιψη στην ανάκαμψη!
Φαίνεται ότι αρχίζουν να το συνειδητοποιούν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί άλλο. Καταρρέει. Από τη μια, η διαρκώς διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, από την άλλη η παταγώδης αποτυχία του μνημονίου, έχουν σχεδόν παραλύσει την λειτουργία της  κυβέρνησης. Ο συντονισμός έχει καταντήσει ανέκδοτο.  Οι γκάφες είναι καθημερινές. Οι υπουργοί δηλώνουν «κουρασμένοι»!  Τα αδιέξοδα συσσωρεύονται. Ήδη φτάσαμε στο 4ο Μνημόνιο! Και το μέλλον άδηλο!
Ακόμα και οι σχολιαστές του MEGA, οι φανατικότεροι υπερασπιστές  του Μνημονίου, εσχάτως  ομολογούν το αδιέξοδο.
Ακόμα και ο κ. Ψυχάρης, χθές στο  κύριο άρθρο του στο «ΒΗΜΑ», ανέφερε  τις εκλογές ως πιθανή διέξοδο.
Ακόμα και ο κ. Χατζηνικολάου  λέει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εδώ!» και γράφει για «εθνική κατάθλιψη»!
Έτσι, άρχισαν οι ….εβδομαδιαίες δημοσκοπήσεις.
Το σενάριο της  ακυβερνησίας
Όταν μια κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση προϊούσας φθοράς, τίποτα δεν  τη διασώζει. Ούτε οι δημοσκοπήσεις, ούτε τα διλήμματα, ούτε οι πρόσκαιρες συμμαχίες, ούτε οι εγχώριοι και εξω-χώριοι πάτρονες.
Όμως, το ΠΑΣΟΚ δεν παραδίδεται εύκολα.  Έτσι, αυτοί που έφεραν τον κ. Παπανδρέου στην εξουσία,  σε πρώτη φάση,  θα επιχειρήσουν να τον διασώσουν! Το σκηνικό δεν ανετράπη ακόμα πλήρως, αλλά οδεύει προς τα εκεί.  Η ανατροπή θα επέλθει νομοτελειακά. Είναι θέμα χρόνου.
Προωθούν, λοιπόν, σενάρια επερχόμενης ακυβερνησίας σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Για να τρομοκρατήσουν τους πολίτες. Εκτιμούν ότι  έτσι «αγοράζουν» πολιτικό χρόνο. Το επιχείρημα είναι απλό: «η ακυβερνησία θα επιδεινώσει την  οικονομία και θα υποφέρουμε όλοι περισσότερο. Η  κυβέρνηση έχει μεν ένα επώδυνο σχέδιο, αλλά με τη στήριξη της Ευρώπης, θα τα καταφέρουμε».
Διαπράττουν, ένα βασικό λάθος. Και  θα την πάθουν! Γιατί;  Η κυβέρνηση  έχει απωλέσει τα κοινωνικά της ερείσματα. Το πολιτικό της κεφάλαιο  εξανεμίσθηκε. Επιπλέον, αδυνατεί  να εμπνεύσει τους πολίτες για την ορθότητα της πολιτικής της.  Στηρίζεται σε μια διαρκώς φθίνουσα μειοψηφία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η παραμονή της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου στη εξουσία!
Το δίλημμα για τον  κ. Παπανδρέου  είναι να επιχειρήσει μια  ηρωική έξοδο, φορτώνοντας  τα προβλήματα στους επομένους ή να παραμείνει γαντζωμένος στην εξουσία, «προσμένοντας ίσως κάποιο θαύμα». Όμως, η  Ιρλανδία μπορεί να γίνει ο εφιάλτης του.
Η πρόκληση του Α. Σαμαρά
Η Ν.Δ., από την άλλη, έχει σχεδόν μηδενίσει τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό δεν συνιστά λόγο  για πανηγύρια. Μάλλον προβληματισμό πρέπει να προκαλεί. Τούτο γιατί  δεν εισπράττει  την κυβερνητική φθορά. Με άλλα λόγια δεν κεφαλαιοποιεί τις κυβερνητικές απώλειες.
Ποιο είναι το βασικό μήνυμα των δημοσκοπήσεων;  Οι πολίτες  είναι απογοητευμένοι από την κυβερνητική πολιτική, όμως, αυτή  η απογοήτευση εκφράζεται ως γενική αποδοκιμασία του πολιτικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος δεν έχει  αποφασίσει τι θα επιλέξει. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει ακόμα στον ορίζοντα αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση.
Ιδού λοιπόν η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο  κ.  Σαμαράς: πώς θα  μετατρέψει αυτή την απογοήτευση σε κοινωνική πλειοψηφία; Πως θα εκφράσει αυτούς τους πολίτες;  Δηλαδή, πως θα πείσει ότι θέλει και μπορεί να κυβερνήσει τώρα και δεν τον προβληματίζουν οι δυσκολίες που θα κληρονομήσει. Και θα κυβερνήσει καλύτερα! Δεν θα είναι μια από τα ίδια! Το «μια από τα ίδια» είναι που φοβίζει και λειτουργεί ανασταλτικά!
Δεν αρκεί να το λένε και να το επαναλαμβάνουν ότι είναι έτοιμοι. Πρέπει να το δείξουν στην πράξη.
Για μια νέα κοινωνική πλειοψηφία
Κατά τη γνώμη μου, οι παρακάτω  ενέργειες θα βοηθούσαν τη Ν.Δ. να κεφαλαιοποιήσει  την κυβερνητική φθορά και να προβληθεί ως αξιόπιστη λύση:
Πρώτον, να θέσει, επιτέλους, θέμα εκλογών!  Όποιος θέλει να κυβερνήσει ζητάει εκλογές. Δεν τις περιμένει.
Δεύτερον, να παρουσιάσει  ένα σχέδιο διακυβέρνησης καλύτερο από το μνημόνιο. Καλύτερο δε σημαίνει παροχές, αλλά  ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα δώσει μια εθνικά αξιοπρεπή λύση. Τώρα, που η  αντίθεση στο μνημόνιο δικαιώθηκε οφείλει  να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση εξουσίας. Και να πει την πλήρη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Για να ξέρουμε  τι μας περιμένει. Όχι άλλα «λεφτά υπάρχουν». Όχι άλλες ψεύτικες υποσχέσεις.
Τρίτον, να δείξει ότι  έχει ικανότερα στελέχη.  Το αίτημα για ριζική ανανέωση είναι καθολικό. Με φθαρμένους και αποτυχημένους δεν έχει χαΐρι!   Εκτός πολιτικού συστήματος υπάρχουν ευφυέστεροι, ικανότεροι και αποτελεσματικότεροι άνθρωποι. Απέχουν γιατί τα κομματικά αξιώματα συνήθως τα καταλαμβάνουν ασπόνδυλοι αυλοκόλακες. Σ’ ένα προσκλητήριο για τη σωτηρία της χώρας, πολλοί  θα ανταποκριθούν.   Υπάρχει ήδη η επιτυχημένη …συνταγή. Ο  κ. Μιχελάκης κερδίζει καθημερινά τις εντυπώσεις…
Τέταρτον, να ενταθεί η αντιπολιτευτική πίεση προς την κυβέρνηση σε όλους τους τομείς.  Ορισμένοι τομεάρχες ανέλαβαν τα οφίκκια και εξαφανίσθηκαν. Προφανώς, θα περιμένουν να …ορκιστούν υπουργοί.
Πέμπτον, τα στελέχη της Ν.Δ. που εμφανίζονται στην τηλεόραση δείχνουν απροετοίμαστα, ορισμένες φορές αγνοούν τους κανόνες της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης και μερικοί  αντιδρούν αμήχανα, φοβισμένα, με αποτέλεσμα να αποτελούν εύκολη λεία, ακόμα και για τους αλαζόνες και αποτυχημένους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ! Αυτή η εικόνα δεν πείθει ούτε τους φανατικούς οπαδούς της Ν.Δ. Γκρεμίζει ό,τι κτίζεται με κόπο.
Έκτον,  οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι που εξελέγησαν πρόσφατα με τη στήριξη της Ν.Δ. να δώσουν με το παράδειγμα τους το μοντέλο άσκησης εξουσίας, που έχει κατά νου η ηγεσία του κόμματος.
Έβδομον,  η Ν.Δ. πρέπει να ξεφύγει από τον στενό της κομματικό πυρήνα και να αναζητήσει ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Μ’ ένα πρόγραμμα αρχών και θέσεων.  Η εξουσία δεν  είναι αυτοσκοπός. Ο σκοπός είναι να βγει η χώρα από το μνημόνιο και να εισέλθει σε μια αναπτυξιακή πορεία για να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών.
Επίλογος: Η  φορά των πραγμάτων ευνοεί τους σχεδιασμούς του κ. Σαμαρά. Όμως, ο πολιτικός χρόνος δεν είναι απεριόριστος! Με την βασική του πολιτική επιλογή, το «όχι» στο μνημόνιο, δικαιωμένη, μπορεί να κτίσει μια νέα κοινωνική πλειοψηφία και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.
Για να γίνει,  όμως, αυτό πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει προοπτική και ελπίδα.  Για να βελτιωθεί η οικονομία, πρέπει πρωτίστως να βελτιωθεί η ψυχολογία των ελλήνων. Να πιστέψουν ό,τι μπορούν να τα καταφέρουν χωρίς να εξευτελίζονται καθημερινώς…