Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ο ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ στην αύξηση του χρέους. Χρέος θανάτου 340 δις ευρώ και η επιμήκυνση στις Καλένδες

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Η χθεσινή δημοσιοποίηση των στοιχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με τα οποία το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 41,8 δις ευρώ το 2010, φθάνοντας τα 340, 28 δις ευρώ αποτελεί την περίτρανη απόδειξη ότι στη χώρα έχει συντελεστεί εθνική προδοσία.
 
Μια εθνική προδοσία με παρακλάδια και περισσότερους του ενός υπευθύνους. Μια εθνική προδοσία που αποδεικνύει το άθλιο παιχνίδι που παίχτηκε στη χώρα όχι μόνο με τις απίθανες σπατάλες, τους συνεχείς δανεισμούς, τα ληστρικά επιτόκια, τις λογιστικές αλχημείες, αλλά και με μια σειρά μεθοδεύσεις που εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι αποσκοπούσαν στην υποδούλωση της χώρας.
 
Όπως έγινε γνωστό, το χρέος δεν διογκώθηκε μόνο λόγων των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, καθώς αυτά καταλαμβάνουν ένα μέρος μόνο του χρέους (τα 23 δις ευρώ).  Τα υπόλοιπα οφείλονται στην ανάληψη χρεών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για τα οποία εκδόθηκαν ομόλογα και στο γεγονός ότι κατέπεσαν και άλλες εγγυήσεις για δάνεια των ΔΕΚΟ σε συνδυασμό με την αύξηση των ελλειμμάτων τους.

Επιπλέον, τα μικρής διάρκειας δάνεια του μηχανισμού στήριξης έχουν ως αποτέλεσμα τα εξαιρετικά υψηλά χρεολύσια, καθώς το ποσό των 40,5 δις ευρώ είναι ληξιπρόθεσμο εντός του 2011, ενώ τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2016 φθάνουν τα 154,9 δις ευρώ και τα χρεολύσια των ομολόγων των επομένων ετών θα αυξηθούν κι’ άλλο ΛΟΓΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ!

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, τα δάνεια από τον μηχανισμό στήριξης, το γνωστό «ασφαλές καταφύγιο», ακριβώς επειδή είναι μικρής διάρκειας μειώνουν στη μέση την διάρκεια του δανεισμού της χώρας, γεγονός που καθιστά πιεστική και δυσβάστακτη την αποπληρωμή του. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το 2008 η μέση διάρκεια του δανεισμού μας ήταν τα 10,96 χρόνια, το 2010 είχε πέσει στα 3,68 χρόνια.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επισημαίνει ότι σημαντικός παράγοντας της αύξησης του χρέους υπήρξε η αναθεώρηση του χρέους που έγινε σε συνεργασία της ΕΛΣΤΑΤ με την Eurostat!

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι εκείνη η αναθεώρηση, που υποτίθεται ότι έγινε εν αγνοία της κυβέρνησης, καθώς τα στελέχη της υποστήριζαν (elzoni.gr) στις 13 του περασμένου Οκτωβρίου, ότι η στατιστική υπηρεσία «είναι πλέον ανεξάρτητη» και πως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τι στοιχεία στέλνει στην ΕΕ.

Εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε πως η ΕΛΣΤΑΤ είχε εντάξει στο χρέος και τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, κάτι που δεν επιβάλλεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η Eurostat, όμως, το επέβαλε στην ΕΛΣΤΑΤ και αυτή έστειλε τα στοιχεία τοις κείνων ρήμασι πειθόμενη, χωρίς μάλιστα να ενημερώσει την κυβέρνηση!

Επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια της οποίας οι συνέπειες φάνηκαν χθες στην αύξηση του χρέους. Και αποκαλύπτεται σχέδιο, συνωμοσία, σαφής πρόθεση να εμφανίζεται η Ελλάδα περισσότερο χρεωμένη από όσο είναι.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ, με αφορμή το άρθρο 11 του πολυνομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, βάσει του οποίου η υπηρεσία μετετράπη στην ενός ανδρός αρχή (του Προέδρου), κατήγγειλε ότι ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Στατιστικής του ΔΝΤ, μέχρι τον διορισμό του, τον Ιούνιο του 2010, παρέμενε υπάλληλος του Ταμείου, αλλά με… άδεια άνευ αποδοχών! (elzoni.gr

Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει κουνηθεί φύλλο. Παρά το γεγονός δηλαδή ότι είναι τουλάχιστον παράδοξο να τοποθετείται σε τόσο νευραλγική θέση άνθρωπος από το ΔΝΤ, τη στιγμή που η χώρα έχει δανειστεί από το ΔΝΤ, καμιά ευαισθησία δεν έχει επιδειχθεί μέχρι σήμερα. Και δεν έχει δοθεί καμιά απάντηση επί του θέματος. ΄

Τώρα πληροφορούμεθα ότι το χρέος αυξήθηκε λόγω εκείνης της αναθεώρησης του ελλείμματος προς τα πάνω, με αποτέλεσμα αυτό να φθάσει στο 15,4% (κάτι που ανακοινώθηκε την επομένη του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών και ενώ είχαν από τον Οκτώβριο ανακοινωθεί τα στοιχεία για όλες τις υπόλοιπες χώρες).
Μάλιστα, η ΕΛΣΤΑΤ είχε στείλει τα στοιχεία που μας έκαψαν – και που χθες βγήκαν στην επιφάνεια οι συνέπειες – χωρίς να τεθούν υπ’ όψιν του Διοικητικού Συμβουλίου της, το οποίο απλώς συνεκλήθη για να τα… επικυρώσει!

Κατόπιν όλων αυτών, πώς να μην βγαίνουν οι Έλληνες αξιωματούχοι σαν βρεγμένες γάτες μετά από κάθε συνάντησή τους με τους «μεγάλους» της Ευρώπης.

Εδώ και μήνες έχουν ανακοινώσει θριαμβευτικά την προοπτική επιμήκυνσης του χρέους και κάθε φορά αυτή μετατίθεται στις Ελληνικές Καλένδες.

Το ίδιο έγινε και κατά την πολυδιαφημισμένη ως κρίσιμη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο.

Για άλλη μια φορά, η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε πως η αλλαγή της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, μπορεί να συζητηθεί στο πλαίσιο της συνολικής απάντησης στην κρίση χρέους της Ευρώπης.

Ο δε κ. Παπανδρέου, επανέλαβε πως η Ελλάδα θα επιστρέψει την βοήθεια. Προφανώς. Και με το παραπάνω. Και η γερμανικής εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» επανήλθε με αναφορές στην προειδοποίηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, που πάλι έκρουσε τον κώδωνα για ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ποιος ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ; «Δώστε στους Έλληνες πίσω την δραχμή τους»!

Τα σχόλια περιττεύουν…
 

πρόωρες εκλογές????

Πρόωρες εκλογές με σταυρό
Καθόλου δεν ενδιαφέρει τον πρωθυπουργο το θέμα της λίστας ή του σταυρού προτίμησης σε περίπτωση που θελήσει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Την αποκάλυψη αυτη έκανε στενός του συνεργάτης στο newpost καθως οπως έλεγε, το τελευταίο θέμα που απασχολεί τον Γιώργο Παπανδρέου είναι αυτο.
Με τι εκλογικό σύστημα δηλαδή θα κάνει εκλογές αν αποφασίσει κατι τέτοιο. Ίσα, ίσα δεν θα ήθελε να προσθέσει επιπλέον γκρίνια και εσωκομματικό θέμα με την τοποθέτηση υποψηφίων βουλευτών στη λίστα κάθε εκλογικής περιφέρειας που μοιραία μπορεί να αδικήσει κάποιους άλλους.
Αντίθετα το σύστημα θα παραμείνει το ίδιο ώστε όλοι οι υποψήφιοι να τρέχουν για το σταυρό στις περιφέρειες τους υπέρ του ΠΑΣΟΚ.
Αν συμβεί αυτο οπως αναφέρει συνεργάτης του πρωθυπουργου, πολυ απλά σημαίνει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ενδιαφέρεται για το χρόνο που λήγει στις 3 Απριλίου και που του δίνει το δικαίωμα ο νόμος να κάνει εκλογές με λίστα αφου μέχρι τότε ισχύει το 18μηνο απο τις τελευταίες εκλογές (Οκτώβριος 2009) αλλα τον ενδιαφέρει οι εκλογές να παραμένουν ως θέμα ανοικτές για οπότε ο ίδιος κρίνει.
Βέβαια το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών προκαλεί και διαφορετικά συναισθήματα στους βουλευτές. Είναι ο "μπαμπουλας" της κοινοβουλευτικής ομάδας που χρησιμοποιεί ο κάθε πρωθυπουργός για να τιθασεύσει τους βουλευτες του, ιδίως όταν οι ίδιοι δεν είναι ήσυχοι.
Και στην παρούσα φάση, οι πράσινοι βουλευτές δεν είναι  διατεθειμένοι να παραμείνουν με σταυρωμένα  τα χέρια ιδίως όταν λήξη το 18μηνο της λίστας.
newpost

Σε κατάσταση στασιμοπληθωρισμού οδεύει η χώρα

Του Γιάννη Τριήρη

Σε κατάσταση στασιμοπληθωρισμού οδεύει με μαθηματική ακρίβεια η χώρα μας, καθώς η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική , δημιουργεί ήδη υψηλό πληθωρισμό, χαμηλή ανάπτυξη και υψηλή ανεργία, που είναι και βασικά χαρακτηριστικά του στασιμοπληθωρισμού, ενός φαινόμενου που παρατηρείται όταν υπάρχουν μεγάλες στρεβλώσεις στην οικονομία.
Το πρόβλημα του στασιμοπληθωρισμού στην χώρα μας επιτείνεται όχι μόνο από την δράση μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών συμφερόντων που δεν μπορούν να ελεγχθούν, αλλά και εκ του γεγονότος ότι το τελευταίο διάστημα σημειώνονται υψηλές τιμές στις πρώτες ύλες, που αναγκάζουν τις πολυεθνικές εταιρίες να ελαττώσουν την παραγωγή, να αυξήσουν τις τιμές στα προϊόντα, ή και τα δύο ταυτόχρονα.
Σε διεθνές επίπεδο ο δείκτης τιμών τροφίμων του ΟΗΕ έφθασε στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, την προηγούμενη εβδομάδα στις 231 μονάδες βάσης, μετά από μια τρελή κούρσα συνεχούς ανόδου το τελευταίο επτάμηνο, ενώ οι εκτιμήσεις και άλλων διεθνών οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα , προβλέπουν επιδείνωση του δείκτη τουλάχιστον μέχρι το 2015.Βασική αιτία η αύξηση των τιμών των δημητριακών που συμπαρασύρει γενικότερα τις τιμές των τροφίμων . Η αύξηση στις διεθνείς τιμές , παρεισδύει σταδιακά σε όλες τις εθνικές αγορές προκαλώντας ασφυκτικές πιέσεις στον πληθωρισμό, ιδιαίτερα σε χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Την ίδια περίοδο που βιώνουμε έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την ξέφρενη πορεία των τιμών των καυσίμων ,λόγω των γεγονότων στην Λιβύη, που θυμίζουν την δεκαετία του 1970, περίοδο στασιμοπληθωρισμού που η πετρελαϊκή κρίση λύγισε την παγκόσμια οικονομία και εκτίναξε τις τιμές προϊόντων και αγαθών στα ύψη .
Ο εκρηκτικός αυτός συνδυασμός , σε συνδυασμό με την δημοσιονομική κρίση στην χώρα μας που τείνει να γίνει και πιστωτική-τραπεζική κρίση απειλούν την κοινωνία με εξαθλίωση.
Πρώτα θύματα αποτελούν οι εργαζόμενοι , καθώς οι επιχειρήσεις πλέον θεωρούν αρχικά τις περικοπές μισθών και στην συνέχεια τις απολύσεις αναγκαίες για την επιβίωσή τους σε τέτοιες περιόδους, με αποτέλεσμα η ανεργία να εκτοξεύεται, αλλά και οι εργαζόμενοι να χάνουν μέρος των εισοδημάτων τους που επί του πρακτέου γίνεται τεράστια απώλεια, λόγω των συνεχιζόμενων αυξήσεων των τιμών.
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός, παρά την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης που θα έπρεπε να τον έχει τιθασεύσει, έχει εκτοξευθεί τον Ιανουάριο στο 5,2% και οι προοπτικές σε εθνικό επίπεδο προδιαγράφονται δυσοίωνες για το μέλλον. Όχι μόνο εξ αιτίας της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας, αλλά και για καθαρά εσωτερικούς λόγους.
Η αδυναμία της κυβέρνησης να πατάξει την φοροδιαφυγή την αναγκάζει να επιβάλλει συνεχώς νέους και αυξημένους φόρους που επιβαρύνουν τις τιμές. Ταυτόχρονα αδυνατεί να ελέγξει και την μονοπωλιακή ή ολιγοπωλιακή δράση συμφερόντων που δρουν ανεξέλεγκτα. Η περιβόητη συμφωνία κυρίων του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τους εκπροσώπους των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ δε φαίνεται να φέρνει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και καθημερινά σημειώνονται αυξήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς.
Η πολυδιαφημισμένη απελευθέρωση επαγγελμάτων, όπως για παράδειγμα των μεταφορέων δεν έχει ως αποτέλεσμα των μείωση των τιμών των μεταφορικών, το αντίθετο μάλιστα. Η επιχειρούμενη εξυγίανση των ΔΕΚΟ, όπως για παράδειγμα αυτή των μεταφορών ακόμη πριν έφερε αυξήσεις στα εισιτήρια της τάξης του 40%.
Και το χειρότερο όλα τα μέτρα που θα μπορούσε να επιχειρήσει να λάβει η κυβέρνηση για να τονώσει την οικονομία, σκοντάφτουν στην τρόικα.
Η χώρα γίνεται ολοένα και περισσότερο μη ανταγωνιστική φορολογικά από τους γείτονες της, αποτρέποντας τις επενδύσεις, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων τείνει να μηδενιστεί, το δημόσιο χρέος αυξάνεται αντί να μειώνεται, ανεργία διογκώνεται, οι τιμές αυξάνονται, οι δημόσιες υπηρεσίες ασφάλειας και υγείας αρχίζουν να υπολειτουργούν .Φαινόμενα άκρως επικίνδυνα ακόμη και για την ομαλότητα.
newscode