Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Ανασχηματισμός επί θύραις

Ανασχηματισμός επί θύραις Σε αλλαγή προσώπων σύρεται ο πρωθυπουργός λόγω της αναποφασιστικότητάς του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές
 Σύρεται σε ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός. Πνιγμένος στα εσωτερικά προβλήματα, με τα μηνύματα που έρχονται «απέξω» να είναι όλο και πιο αρνητικά και με τον ίδιο να είναι αναποφάσιστος στο θέμα της διενέργειας πρόωρων εκλογών, δεν έχει άλλη επιλογή. Και ανασχηματισμός χωρίς την αλλαγή οικονομικού επιτελείου είναι… μισή δουλειά, ο κ. Παπανδρέου θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα.
«Μισή δουλειά» άλλωστε έκανε πρώιμα τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν δημιούργησε ένα σχήμα μάλλον… υδροκέφαλο. Διατήρησε όλα τα μέλη στο σχήμα -εκτός από την κ. Κατερίνα Μπατζελή και τα πρόσωπα που ήταν εκείνο το διάστημα υποψήφια στις αυτοδιοικητικές εκλογές- και το ενίσχυσε με περισσότερα, επανασυστήνοντας υπουργεία κ.ο.κ. Με τα σημερινά δεδομένα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα αποτελέσει παρελθόν για το υπουργείο Οικονομικών. Θα τον αντικαταστήσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος και δεν βρίσκεται σε διαφορετική λογική από το νυν υπουργό και καλό όνομα έχει στην αγορά από την πενταετή θητεία του στην Κάνιγγος, ως υφυπουργός Εμπορίου.
Το θέμα βρίσκεται στο θέμα του αντικαταστάτη του κ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τρία είναι τα πρόσωπα που συζητούνται αυτό το διάστημα αλλά όλα έχουν τα αρνητικά τους:
• Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος: Όχι μόνο πολιτεύεται στην ίδια εκλογική περιφέρεια με τον κ. Χρυσοχοΐδη (Β’ Αθήνας), αλλά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση κονταροχτυπιούνται για την «πρωτιά».
• Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής: Για τους γνωρίζοντες καλά τα εσωκομματικά δρώμενα του ΠΑΣΟΚ θεωρείται ο «πολιτικός πατέρας» του κ. Χρυσοχοΐδη, αλλά εδώ και πολλά χρόνια έχουν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις.
• Η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου: Συνέπλεε επί χρόνια με τον κ. Χρυσοχοΐδη στο «εκσυγχρονιστικό» ρεύμα του ΠΑΣΟΚ. Επειδή όμως ήταν και οι δύο «αγαπημένα παιδιά» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ξεκίνησε ένας άτυπος διαγκωνισμός μεταξύ τους που μετεξελίχθηκε σε κακή προσωπική σχέση.
Και το δίδυμο υπουργός Οικονομικών – υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης πρέπει να «κουμπώνει καλά», όπως σήμερα μεταξύ Παπακωνσταντίνου – Χρυσοχοΐδη. Ειδάλλως προκαλούνται ζητήματα μη εύρυθμης κυβερνητικής λειτουργίας, όπως στο πρώτο σχήμα του κ. Παπανδρέου, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν και τότε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά στο άλλο υπουργείο προΐστατο η κ. Λούκα Κατσέλη.
Σενάριο μετακίνησης στο υπουργείο Οικονομικών του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν ευσταθεί, γιατί με την παραμονή του στο Πεντάγωνο τόσο ο πρωθυπουργός έχει «το κεφάλι του ήσυχο» (από εσωκομματικές ντρίμπλες) όσο και ο ίδιος αισθάνεται αναπαυτικά στη σιγουριά της αναπαυτικής καρέκλας του «μοναχικού ηγεμονισμού» που προσφέρει απλόχερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα παραμείνει στην κυβέρνηση. Ορέγεται το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά δεν αποκλείεται να περιοριστεί στο Παιδείας ή στο Υγείας ή στο Υποδομών, αν ο Δημήτρης Ρέππας μετακινηθεί δίπλα στον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Πάντως, ένας υπουργός θα εγκατασταθεί εκεί. Αν δεν είναι ο κ. Ρέππας, θα είναι είτε ο Χάρης Παμπούκης (η μεγάλη επιστροφή) είτε ο Παύλος Γερουλάνος. Η Τίνα Μπιρμπίλη θα παραμείνει στην κυβέρνηση, αλλά δεν αποκλείεται (με Γερουλάνο στο Μαξίμου) να οδεύσει προς το υπουργείο Πολιτισμού.
Αν υλοποιηθεί το τελευταίο σενάριο και «χηρεύσει» η θέση υπουργού στο Περιβάλλοντος, δεν πρέπει να αποκλειστεί η μετακίνηση εκεί του κ. Παπουτσή, ο οποίος πάντως αυτό το διάστημα αισθάνεται ισχυρός στην Κατεχάκη. Προς υπουργοποίηση φέρεται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πέτρος Ευθυμίου, ενώ ο Χρήστος Πρωτόπαππας δεν αποκλείεται να οδεύσει στη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αν την αρνηθεί ο Θανάσης Τσούρας στον οποίο θα προσφερθεί αρχικά.
Πρόκειται να γίνει και ευρείας έκτασης «ανασχηματισμός υφυπουργών» με την είσοδο στην κυβέρνηση των Βασίλη Έξαρχου (νυν γραμματέα της Κ.Ο.) Νάσου Αλευρά, Δημήτρη Καρύδη και Ηλία Μόσιαλου.
Διπλή δικαίωση της «Π+13»
Διπλή δικαίωση για αυτή την εφημερίδα αποτελούν δύο εξελίξεις σε κυβερνητικό επίπεδο:
Α) Η δημοσιοποίηση των συναντήσεων του πρωθυπουργού με υπουργούς με τους οποίους συζητά και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Τις είχαμε αποκαλύψει με τίτλο «Απλώνει την τράπουλα ο πρωθυπουργός. Ποια στελέχη της κυβέρνησης καλεί στο Μαξίμου για εφ’ όλης της ύλης και ποια σενάρια θα εξετάσει μαζί τους» (11 Φεβρουαρίου).
Β) Η ουσιαστική αποπομπή από το ΠΑΣΟΚ του συνδικαλιστή Νίκου Κουλουμπαρίτση. Την είχαμε προαναγγείλει με τίτλο «Διαγράφει συνδικαλιστές το ΠΑΣΟΚ» στο φύλλο της 4ης Φεβρουαρίου.
Τα κυβερνητικά αδιέξοδα
 Ήταν προαποφασισμένη η προσφυγή στο ΔΝΤ, από τον Γ. Παπανδρέου, όπως αποκαλύπτει πλέον και ο σοσιαλιστής φίλος Ντομινίκ Στρος-Καν. Ο πρωθυπουργός γνώριζε πριν αναλάβει την εξουσία το πρόβλημα και είχε πάρει τις αποφάσεις του.
Το δραματικό ερώτημα όμως είναι αν η πολιτική που αποδέχθηκε η κυβέρνηση από την τρόικα οδηγεί σε διέξοδο από την κρίση.
Όλο και περισσότερο φαίνεται ότι o δρόμος της τρόικας, σε συνδυασμό με τις επιλογές της κυβέρνησης, μάς οδηγεί σε πιο βαθιά κρίση.
Η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η αύξηση των φόρων, των ασφαλιστικών εισφορών, η απορρόφηση διαρκώς πόρων από την οικονομία που βρίσκεται σε βουτιά -6,6% δεν θα δώσουν λύση.
Τις τελευταίες βδομάδες ζούμε μια διαρκή ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗ των επιχειρημάτων, της πολιτικής και της αξιοπιστίας της κυβέρνησης.
Ο Στρος-Καν ήταν ο τρίτος κατά σειρά ξένος συνομιλητής που μας αποκαλύπτει κάτι από τις συνομιλίες του με τον Γ. Παπανδρέου (μετά τον πρώην Γερμανό υπουργό εξωτερικών και τον Ζ.Κ. Γιούνκερ).
Οι γκάφες των υφυπουργών και των υπουργών δείχνουν την αδυναμία συντονισμού, πρωτίστως όμως δίνουν ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που αναιρεί σε λίγα 24ωρα αυτά που υπόσχεται ή διαβεβαιώνει.
Στην κοινοβουλευτική ομάδα αυξάνεται η δυσαρέσκεια και η αγωνία για το μέλλον. Η Βάσω Παπανδρέου επετέθη ξανά με αφορμή τις αποκαλύψεις Στρος-Καν στην οικονομική πολιτική.
Η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία αυξάνεται και οι πόροι μειώνονται συνεχώς.
Ποιο είναι όμως το σοβαρότερο και πλέον επικίνδυνο πρόβλημα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό; Η εμμονή υπουργών και κρατικών παραγόντων να ασκούν προσωπική πολιτική προς ίδιον όφελος. Να ασκούν την πολιτική που γνωρίζουμε επί χρόνια και μας οδήγησε εδώ που είμαστε σήμερα, αδιαφορώντας για την κατάσταση.
Οι καρχαρίες συνεχίζουν να στριφογυρνάνε μέσα και γύρω από την κυβέρνηση και το κράτος με την ίδια άνεση, με το ίδιο θράσος και με την ίδια αναίδεια, αναζητώντας κέρδος σε βάρος των πολλών.
Ο ανασχηματισμός θα ήταν ένας τρόπος να μειωθεί η επιθετικότητα των καρχαριών και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, χωρίς αυτό να είναι και η λύση. Αυτό που φαίνεται να λείπει είναι πλέον η αποφασιστικότητα του ίδιου του πρωθυπουργού να πετάξει μερικούς για να φοβηθούν οι υπόλοιποι, αλλά και η αποφασιστικότητά του να ασχοληθεί με τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας.
Το παιχνίδι (με ή χωρίς επιμήκυνση) θα κερδηθεί ή θα χαθεί εδώ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου