Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Σε κατάσταση στασιμοπληθωρισμού οδεύει η χώρα

Του Γιάννη Τριήρη

Σε κατάσταση στασιμοπληθωρισμού οδεύει με μαθηματική ακρίβεια η χώρα μας, καθώς η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική , δημιουργεί ήδη υψηλό πληθωρισμό, χαμηλή ανάπτυξη και υψηλή ανεργία, που είναι και βασικά χαρακτηριστικά του στασιμοπληθωρισμού, ενός φαινόμενου που παρατηρείται όταν υπάρχουν μεγάλες στρεβλώσεις στην οικονομία.
Το πρόβλημα του στασιμοπληθωρισμού στην χώρα μας επιτείνεται όχι μόνο από την δράση μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών συμφερόντων που δεν μπορούν να ελεγχθούν, αλλά και εκ του γεγονότος ότι το τελευταίο διάστημα σημειώνονται υψηλές τιμές στις πρώτες ύλες, που αναγκάζουν τις πολυεθνικές εταιρίες να ελαττώσουν την παραγωγή, να αυξήσουν τις τιμές στα προϊόντα, ή και τα δύο ταυτόχρονα.
Σε διεθνές επίπεδο ο δείκτης τιμών τροφίμων του ΟΗΕ έφθασε στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, την προηγούμενη εβδομάδα στις 231 μονάδες βάσης, μετά από μια τρελή κούρσα συνεχούς ανόδου το τελευταίο επτάμηνο, ενώ οι εκτιμήσεις και άλλων διεθνών οργανισμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα , προβλέπουν επιδείνωση του δείκτη τουλάχιστον μέχρι το 2015.Βασική αιτία η αύξηση των τιμών των δημητριακών που συμπαρασύρει γενικότερα τις τιμές των τροφίμων . Η αύξηση στις διεθνείς τιμές , παρεισδύει σταδιακά σε όλες τις εθνικές αγορές προκαλώντας ασφυκτικές πιέσεις στον πληθωρισμό, ιδιαίτερα σε χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.
Την ίδια περίοδο που βιώνουμε έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την ξέφρενη πορεία των τιμών των καυσίμων ,λόγω των γεγονότων στην Λιβύη, που θυμίζουν την δεκαετία του 1970, περίοδο στασιμοπληθωρισμού που η πετρελαϊκή κρίση λύγισε την παγκόσμια οικονομία και εκτίναξε τις τιμές προϊόντων και αγαθών στα ύψη .
Ο εκρηκτικός αυτός συνδυασμός , σε συνδυασμό με την δημοσιονομική κρίση στην χώρα μας που τείνει να γίνει και πιστωτική-τραπεζική κρίση απειλούν την κοινωνία με εξαθλίωση.
Πρώτα θύματα αποτελούν οι εργαζόμενοι , καθώς οι επιχειρήσεις πλέον θεωρούν αρχικά τις περικοπές μισθών και στην συνέχεια τις απολύσεις αναγκαίες για την επιβίωσή τους σε τέτοιες περιόδους, με αποτέλεσμα η ανεργία να εκτοξεύεται, αλλά και οι εργαζόμενοι να χάνουν μέρος των εισοδημάτων τους που επί του πρακτέου γίνεται τεράστια απώλεια, λόγω των συνεχιζόμενων αυξήσεων των τιμών.
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός, παρά την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης που θα έπρεπε να τον έχει τιθασεύσει, έχει εκτοξευθεί τον Ιανουάριο στο 5,2% και οι προοπτικές σε εθνικό επίπεδο προδιαγράφονται δυσοίωνες για το μέλλον. Όχι μόνο εξ αιτίας της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας, αλλά και για καθαρά εσωτερικούς λόγους.
Η αδυναμία της κυβέρνησης να πατάξει την φοροδιαφυγή την αναγκάζει να επιβάλλει συνεχώς νέους και αυξημένους φόρους που επιβαρύνουν τις τιμές. Ταυτόχρονα αδυνατεί να ελέγξει και την μονοπωλιακή ή ολιγοπωλιακή δράση συμφερόντων που δρουν ανεξέλεγκτα. Η περιβόητη συμφωνία κυρίων του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τους εκπροσώπους των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ δε φαίνεται να φέρνει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και καθημερινά σημειώνονται αυξήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς.
Η πολυδιαφημισμένη απελευθέρωση επαγγελμάτων, όπως για παράδειγμα των μεταφορέων δεν έχει ως αποτέλεσμα των μείωση των τιμών των μεταφορικών, το αντίθετο μάλιστα. Η επιχειρούμενη εξυγίανση των ΔΕΚΟ, όπως για παράδειγμα αυτή των μεταφορών ακόμη πριν έφερε αυξήσεις στα εισιτήρια της τάξης του 40%.
Και το χειρότερο όλα τα μέτρα που θα μπορούσε να επιχειρήσει να λάβει η κυβέρνηση για να τονώσει την οικονομία, σκοντάφτουν στην τρόικα.
Η χώρα γίνεται ολοένα και περισσότερο μη ανταγωνιστική φορολογικά από τους γείτονες της, αποτρέποντας τις επενδύσεις, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων τείνει να μηδενιστεί, το δημόσιο χρέος αυξάνεται αντί να μειώνεται, ανεργία διογκώνεται, οι τιμές αυξάνονται, οι δημόσιες υπηρεσίες ασφάλειας και υγείας αρχίζουν να υπολειτουργούν .Φαινόμενα άκρως επικίνδυνα ακόμη και για την ομαλότητα.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου