Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

To μυστικό σχέδιο απολύσεων σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ

apergiaΤο σχεδόν πιστοποιημένο, πλέον, αδιέξοδο στην εφαρμογή του μνημονίου ήδη από τον πρώτο χρόνο της ισχύος του φέρνει την κυβέρνηση μπροστά σε εξαιρετικά επώδυνη σύγκρουση με την κατεξοχήν πολιτική «πελατεία» του κυβερνώντος κόμματος, τους υπαλλήλους Δημοσίου και ΔΕΚΟ, οδηγώντας ακόμη και υπουργούς σε δημόσιες παραινέσεις για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου!
Η νέα εκδοχή του ελληνικού δράματος είναι ήδη γνωστή στις αγορές, όπου φαίνεται ότι πλέον δεν τιμολογείται στα spread ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών, αλλά της πλήρους ανατροπής του σχεδιασμού που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο. Η διατήρηση του spread πάνω από τις 900 μονάδες βάσης, παρότι από την Κυριακή έχει ξεκαθαριστεί ότι η χώρα δεν οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, διαψεύδει τον ισχυρισμό του υπουργού Οικονομικών (σε χθεσινή του συνέντευξη στο CNN), ότι η «πτήση» των spread συνδέεται μόνο με τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το σενάριο που φαίνεται πλέον ως πιθανότερο για τις εξελίξεις των επόμενων μηνών είναι ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί αμέσως μετά τις εκλογές υπό ασφυκτική πίεση της τρόικας για να λάβει πρωτοφανή για την Ελλάδα μέτρα συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, προκειμένου να ανοίξει στις αρχές του 2011 ο δρόμος προς τον –υποτιθέμενο- παράδεισο της αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου,

Στρατηγική για γέλια

 ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ στο κυβερνών κόμμα κρατούν πλέον αποστάσεις από τα αστεία επιχειρήματα που άκουσαν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής ότι «την επόμενη Κυριακή ψηφίζουμε για τον “Καλλικράτη”»…Η δήθεν στροφή των 180 μοιρών της κυβέρνησης διά στόματος Ραγκούση έχει ενοχλήσει πολλούς εντός της κυβέρνησης. Διότι, φυσικά, εκτός αυτής είναι όλοι έξω φρενών. Το αστείο αυτή τη φορά ήταν πολύ χοντροκομμένο. Η πρώτη Κυριακή ήταν Εκβιασμός, η δεύτερη είναι «Καλλικράτης»;

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι η λυπητερή για την κυβέρνηση έρχεται μετά τις 15 Νοεμβρίου, όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα των εκλογών και… των ελέγχων της τρόικας. Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που επέδειξε ως εκλογική στρατηγική της η κυβέρνηση έχει ξεσηκώσει θύελλα αρνητικών σχολίων ανάμεσα σε στελέχη που πλέον αποφασίζουν να μην κρατήσουν το στόμα τους κλειστό. Αποφασίζουν να δημοσιοποιήσουν τις διαφωνίες τους.

Στα ύψη spread και επιτόκια. Πληρώνουμε τώρα την πιο ακριβή μπλόφα

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ / Χρύσα Πανουσιάδου
Βρισκόμαστε πλέον μέσα σε έναν φαύλο κύκλο. Το spread του ελληνικού ομολόγου, που ανέβηκε αλματωδώς αμέσως μετά την εκτόξευση της εκλογικής απειλής κατά 250 μονάδες, πέφτει με το σταγονόμετρο, αλλά πάντα γύρω στις 900 μονάδες. Χθες βγήκαμε στις αγορές για να δανειστούμε, αντλήσαμε 390 εκ ευρώ (σταγόνα στον ωκεανό του χρέους και των δανειακών αναγκών μας) σε έντοκα γραμμάτια εξαμήνου και το επιτόκιο πήγε στο 4,82%, πάνω από το 4,54% της προηγούμενης έκδοσης Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προεξοφλεί την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Ακούγονται όλο και πιο συχνά φωνές για ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, με πιο δυνατή φωνή αυτήν του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ευρισκόμενος εκτός συνόρων ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά περικοπές σε δαπάνες – ομολογώντας ουσιαστικά ότι οι μέχρι σήμερα μειώσεις εισοδημάτων δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση του λαού θα οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις.

Παράλληλα, χθες ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή κάμψη της τάξης του 7,1% στην βιομηχανική παραγωγή (Σεπτεμβρίου) και πληθωρισμός της τάξης του 5,2%

Από την πλευρά, της η ΕΣΕΕ εξέφρασε χθες την ανησυχία της για την  επιχειρηματική μετανάστευση, που σημείωσε ότι μετά την φυγή 26 δις ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό, παρατηρείται φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων όλων των μεγεθών και των κλάδων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήδη περισσότερες από 1.500 Α.Ε και ΕΠΕ μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν μετεγκατασταθεί σε γειτονικές χώρες.

Την ίδια ώρα φουντώνουν τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους και περί πτώχευσης, με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς να σέρνουν χθες τον χορό, επισημαίνοντας ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας φαίνεται όλο και πιο πιθανό.

Η εφημερίδα ουσιαστικά γράφει το αυτονόητο: Σε τρία χρόνια προβλέπεται ότι το έλλειμμα θα αναλογεί στο 150% του ΑΕΠ και με αυτό το δεδομένο δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την χρεοκοπία.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα φθάσαμε στο μέσον της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας. Πριν από την Κυριακή του δεύτερου (αυτοδιοικητικού αυτή τη φορά κατά την κυβέρνηση) γύρου και την Δευτέρα της ανακοίνωσης της αναθεώρησης του ελλείμματος.

Η κυβέρνηση έχει ανακρούσει πρύμναν και προβάλλει το καινοφανές επιχείρημα ότι είναι δυνατόν να εξάγονται πολιτικά συμπεράσματα από τον πρώτο γύρο και αυτοδιοικητικά από τον δεύτερο γύρο των ίδιων εκλογών!

Ένα προκλητικό επιχείρημα, αν σκεφθεί κανείς πως μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση στο εκλογικό σώμα, με εντελώς απρόβλεπτες συνέπειες για το εκλογικό αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής. Διότι όταν λες πως «το πολιτικό σκέλος των εκλογών έκλεισε οριστικά το βράδυ της πρώτης Κυριακής», κάποιους προκαλείς για να το ξανανοίξουν.

Το ίδιο προκλητική και η χθεσινή (επικοινωνιακή) εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για… περιορισμό στις δαπάνες για κινητά τηλέφωνα!

ΘΥΕΛΛΩΔΗ ΜΕΤΡΑ ΦΕΡΝΕΙ Η «ΕΠΙΛΟΓΗ» ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ 2009 & 2010!

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ: ΡΙΖΙΚΗ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Ή ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ!
Η καταστροφική για τον τόπο, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - σε πλήρη σύμπνοια με την τρόϊκα – συναίνεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην, εν πολλοίς τεχνητή, εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 9,3%, περίπου, του ΑΕΠ για το 2010 και στο 15,5%, περίπου, για το 2009.   Η πολιτική αυτή απόφαση της κυβέρνησης για αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος θα υλοποιηθεί, κυρίως, μέσω της ένταξης των ΔΕΚΟ, επομένως και των ελλειμμάτων τους, στη γενική κυβέρνηση, πράγμα που δεν συμβαίνει στην πλειονότητα –αν όχι και στο σύνολο- των χωρών της ΕΕ! Με πολύ απλά λόγια δηλαδή η κυβέρνηση «μαγειρεύει» τα δημοσιονομικά στοιχεία, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή των νέων βάρβαρων μέτρων λιτότητας. Εκτός όμως από το «μαγείρεμα» αυτό υπάρχει και ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού, ιδιαίτερα στο σκέλος των εσόδων, που αυξάνει το έλλειμμα σε δυσθεώρητα ύψη. Η τρομακτική αφενός υστέρηση των εσόδων – φυσικό αποτέλεσμα του «στραγγαλισμού» της οικονομίας από τα μνημονιακά μέτρα –, με τη «μαύρη τρύπα» να εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 3 δις έως το τέλος του χρόνου, και αφετέρου με την αδυναμία τιθάσευσης των δαπανών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες για τα προσωρινά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2010, που θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Τετάρτης, τα έσοδα στο διάστημα αυτό σημείωσαν αύξηση μόλις κατά 3,6%, έναντι ετήσιου, αναθεωρημένου στόχου αύξησης 8,7%. Επίσης, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζονται μεν μειωμένες, αλλά θα υπολείπονται του ετήσιου στόχου που αναφέρεται σε ποσοστιαία μείωση 7,8%. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο και η μεθόδευση, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, της ένταξης του ελλείμματος του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων (περίπου 1,7 δις ή 0,7% του ΑΕΠ) στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 και 2010!