Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Η δύσκολη εξίσωση...

thumb
Όσο περνούν οι μέρες τόσο και «μοιάζει» να απομακρυνόμαστε από τον εκβιασμό των εκλογών, σύμφωνα με πολλά κυ­βερνητικά στελέχη, αφού η «μπλόφα» της προ­κήρυξης των εθνικών εκλογών έπιασε στο ορια­κό σημείο που μπορούσε να πιάσει, σύμφωνα με τους επιτελείς της Ιπποκράτους, που μελετούν τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες διαρρο­ές που φέρνουν τον πρωθυπουργό να έχει ήδη αποφασίσει την προσφυγή στις εθνικές κάλπες, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, κάτι που φαντά­ζει εξαιρετικά δύσκολο, αν διά γυμνού οφθαλ­μού δεν προκύπτει εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.
Πλησιάζοντας προς την κάλπη, σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται μια σχετική συσπείρωση του στενού κομματικού πυ­ρήνα, που ήταν ο στόχος του διλήμματος που ετέ­θη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μέχρι και την τελευταία στιγμή αυτού του εκλογικού αγώνα θα επιμείνει ότι εννοεί πως δεν θα ανεχτεί μια αργόσυρτη υπονόμευση της πολιτικής του και αν ο ίδιος αντι­ληφθεί ότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν την εγκρίνουν, θα προσφύγει στις εκλογές.
Μέχρι και πάνω από την κάλπη θα επιχειρήσει να πείσει ότι δεν μπλοφάρει και εννοεί πραγμα­τικά όσα λέει, ανεξάρτητα αν τα μεγαλοστελέχη φροντίζουν να «κλείνουν το μάτι» στις αγορές λέγοντας ότι η διατύπωση περί «συνάθροισης» όλων των παραγόντων δημιουργεί διέξοδο ερ­μηνείας, ώστε το αποτέλεσμα, αν δεν είναι κα­ταστροφικό, να ερμηνευτεί έτσι που να βολεύ­ει τον πρωθυπουργό στην ανάλυσή του το βρά­δυ της Κυριακής.
Το περιεχόμενο της «συνάθροισης» των πα­ραγόντων που θα μας οδηγήσουν στις εκλογές επιχειρούν πολλοί να ανακαλύψουν, αν και όσοι γνωρίζουν επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο του δη­μιουργικού χάους που επικρατεί στο επιτελείο Παπανδρέου, δεν υπάρχει σαφής πήχης που να οριοθετεί και το τι σημαίνει ήττα και τι νίκη.
H περίπτωση Σγουρού
Πάντως στελέχη που μιλάνε με τον πρωθυ­πουργό επισημαίνουν ότι αν το άθροισμα που θα κάνουν οι εκλογολόγοι το βράδυ της πρώτης Κυριακής δίνει μια απόσταση 5% από τη Ν.Δ. και αν ο Γιάννης Σγουρός στην τεράστια περιφέ­ρεια της Αττικής είναι μπροστά έστω και ορια­κά ή έχει πολύ μικρή απόκλιση από τον Γιάννη Δημαρά καθώς και μια πρωτοπορία σε 6 από τις 13 περιφέρειες, θα θεωρηθεί υπό τις παρούσες συνθήκες ως πολιτική κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ.
Ειδικά για την περίπτωση Σγουρού οι πληρο­φορίες είναι αντιφατικές, αφού κάποιοι «βλέ­πουν» ότι τις τελευταίες μέρες έχει περάσει μπροστά από τον Γιάννη Δημαρά και άλλοι λένε ότι τελικά ο «αντάρτης» του ΠΑΣΟΚ προπορεύ­εται οριακά.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι το δίδυμο που βλέπουν να επικρατεί τελικά στην κάλπη. Μεγά­λο ερώτημα είναι το ύψοςτης αποχής, αφού εκτι­μούν ότι πολλοί ψηφοφόροι του 2009 του ΠΑΣΟΚ θα εκφράσουν δια αυτού του τρόπου τη δυσαρέ­σκειά  τους.
Έχοντας ήδη πειστεί ότι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη η εικόνα μπορεί να είναι καλύτε­ρη, αλλά δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια νίκης, έχουν μεγάλη αγωνία τι θα συμβεί σε μια σειρά μεγάλες πόλεις, αφού εκτός του Πειραιά, του Ηρακλείου και της Ρόδου, ντέρμπι αναμένεται να υπάρξουν σε Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα και μια σει­ρά ακόμα πρωτεύουσες νομών.
Όσον αφορά στις Περιφέρειες, πολλά είναι τα ερωτήματα, αφού τις τελευταίες μέρες ακόμα και ησιγου ριάπου υπήρχεγιατην Περιφέρεια Ανατο­λικής Μακεδονίας - Θράκης δίνει τη θέση της σε έντονο προβληματισμό, αφού τα ντέρμπι που ανα­μένεται να κριθούν στον δεύτερο γύρο είναι πολ­λά, με κύρια στη Θεσσαλία, την  Ήπειρο κ.α.
Χαμένες θεωρούνται οι περιφέρειες Κεντρι­κής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Βορεί­ου Αιγαίου. Το μεγάλο ζήτημα για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο η κατάκτηση των Περιφε­ρειών όσο να περάσουν στα ζευγάρια της δεύ­τερης Κυριακής πρώτοι οι πράσινοι υποψήφιοι, ώστε να βαφτεί ανάλογα και ο χάρτης.
Η… συνάθροιση
Ενδεχόμενη εκλογική ισορροπία θα δώσει «αέρα» στην κυβέρνηση προκει­μένου να περάσει τον σκληρό προϋπο­λογισμό του 2011, τις μεταρρυθμίσεις στις ΔΕΚΟ, αλλά και πολύ σκληρές περι­κοπές στις δαπάνες που ακουμπούν και στα όποια ψήγματα κοινωνικού κράτους έχουν απομείνει.
Το γεγονός αυτό το γνωρίζουν πολύ κα­λά στην αντιπολίτευση, που εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα παίξει δυνατά την αποτυχία του εγχειρήματος της πολιτι­κής απομόνωσης, μέσω του αντιμνημο-νιακού μπλοκ. Γι’ αυτό και αναμένεται αυτά τα τρία 24ωρα να υπάρξει μεγαλύ­τερη πόλωση, με βασικό σύνθημα από τη Ν.Δ. να μην δικαιωθεί η κυβερνητική πολιτική. Το αποτέλεσμα όλων αυτών θα φανεί στη… συνάθροιση. Αυτό πάντως που αναρωτιούνται πολλοί είναι τι κατά τον πρωθυπουργό συνιστά αδιέξοδο που να τον «σπρώχνει» σε πρόωρες εκλογές. Η εξίσωση της θεω­ρίας του εκλογικού χάους του ίδιου του πρωθυπουργού είναι πολύ δύσκολα ερ-μηνεύσιμη.
Πάντως οι συνεργάτες του αποκρούουν κάθε θεωρία απομάκρυνσής του στην παρούσα φάση από την πρωθυπουργία αναζητώντας διεθνή ρόλο, όπως φωνα­χτά προβάλλει ο Αντώνης Σαμαράς. Μάλιστα όσοι τον γνωρίζουν επισημαί­νουν ότι ο Παπανδρέου θα κρατήσει τη δέσμευσή του να επιχειρήσει να πάει όντας στο πηδάλιο της χώρας μέχρι το 2013, εκτός αν είναι εντελώς διαφορετι­κή η βούληση του λαού.