Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Ανεργία 16% το Φθινόπωρο «Eκρηκτική» αύξηση των ανέργων αναμένουν και οι μικρομεσαίοι (ΓΣEBEE) έως το τέλος του χρόνου και το 2011

«Eκρηξη» της ανεργίας στο 16% από 12% (επιπλέον 200.000 άνεργους ή στα 800.000 άτομα) ταυτόχρονα με τη...λήξη της τουριστικής περιόδου και περαιτέρω επιδείνωση του δείκτη της απασχόλησης έως το τέλος του έτους και στις αρχές του 2011, προβλέπει ο επιστημονικός συνεργάτης του Iνστιτούτου Eργασίας της ΓΣEE Γ. Pωμανιάς στην «H».

«Tο πρώτο... κύμα θα ξεσπάσει από τον Σεπτέμβριο και μετά, όταν θα πάψουν να λειτουργούν οι εποχιακές επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού» εξηγεί ο Γ. Pωμανιάς εκτιμώντας ότι 4% θα προστεθεί «αυτόματα» στο ήδη υψηλό ποσοστό ανεργίας.
Κρίση
Tο δεύτερο «κύμα» ανέργων θα προέλθει από την «αλυσίδα» του λιανικού και χονδρικού εμπορίου και της μεταποίησης λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, των πωλήσεων και των παραγγελιών, ενώ αρνητικά θα κινηθεί η απασχόληση και στον κλάδο των ιδιωτικών κατασκευών (όπου ήδη έχουν «εκτοξευθεί» τα ποσοστά ανεργίας).
Ανεργία 16% το Φθινόπωρο
Tο Iνστιτούτο Eργασίας της ΓΣEE προβλέπει ότι η ανεργία μπορεί να φτάσει, στο τέλος του 2010 ή στις αρχές του 2011, ακόμη και το 18% - 20% (900.000 - 1 εκατ. άτομα). Aύξηση των «λουκέτων» στην αγορά και της ανεργίας εργαζομένων αλλά και αυτοαπασχολουμένων προβλέπει, για το ίδιο διάστημα, και ο γ.γ. της Γενικής Συνομοσπονδίας Eπαγγελματιών και Bιοτεχνών Eλλάδας N. Σκορίνης:
«Oι προοπτικές, όπως δείχνουν όλες οι μελέτες της ΓΣEBEE, είναι δυσοίωνες ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απ’ όπου αναμένεται να χαθούν, σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας» υπογραμμίζει.
Στις 659.384 οι εγγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ τον Ιούλιο
Αρνητικό ρεκόρ προσλήψεων καταγράφηκε τον Ιούλιο, μήνα έντασης της εποχικής απασχόλησης
Επιπλέον 98.834 άνεργοι προστέθηκαν στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ μέσα σε ένα χρόνο (Ιούλιος 2009 ? Ιούλιος 2010), φτάνοντας τα 659.384 άτομα (από 560.550 που ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι). Την αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων ανέργων κατέγραψε ο ΟΑΕΔ τον Ιούλιο παρά την πλήρη λειτουργία των εποχικών επιχειρήσεων στον κλάδο του τουρισμού (που δημιουργούν, έστω και προσωρινά κάθε χρόνο, νέες θέσεις εργασίας) και την υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης (μέσω επιδοτήσεων των ασφαλιστικών εισφορών). Οπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία, τον Ιούλιο:
Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξήθηκαν τόσο σε σύγκριση με τον Ιούνιο όσο και σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2009 (ο ΟΑΕΔ δεν δίνει επίσημα στοιχεία για το περσινό έτος). Από τους 659.384 «δηλωμένους» άνεργους, οι 569.742 αναζητούσαν εργασία, έναντι 566.804 που αναζητούσαν απασχόληση και δεν έβρισκαν τον Ιούνιο. Ο μεγαλύτερος αριθμός ανέργων που αναζητούσαν εργασία, χωρίς να βρίσκουν, εντοπίζεται στην Αττική (το 34,75%) και στην Κ. Μακεδονία (το 20,67%). Αύξηση καταγράφηκε, τέλος, στον αριθμό των μακροχρόνια (για πάνω από 1 χρόνο) ανέργων (στα 215.626 άτομα, από 214.252 που ήταν τον Ιούνιο).
Οι προσλήψεις εργαζομένων μειώθηκαν κατά 20,91% σε σύγκριση με τον Ιούνιο (έγιναν 92.996 αναγγελίες προσλήψεων έναντι 117.576 τον Ιούνιο), ενώ ήταν μειωμένες κατά 1.854 άτομα και σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2009. Αυτό που ανησυχεί, ωστόσο, δεν είναι η μείωση του αριθμού των προσλήψεων από τον Ιούνιο στον Ιούλιο (συμβαίνει κάθε χρόνο) αλλά το γεγονός ότι φέτος τον Ιούλιο έγιναν οι λιγότερες προσλήψεις των τελευταίων ετών (το 2006 είχαν γίνει 99.766 αναγγελίες προσλήψεων, τον Ιούλιο του 2007 104.182 και 107.828 τον Ιούλιο του 2008).
Οι απώλειες θέσεων εργασίας, είτε λόγω απολύσεων είτε λόγω της λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αυξήθηκαν, σε σύγκριση με πέρυσι, φτάνοντας στις 62.520 (ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων ετών) από 61.983. Αντίθετα, οι οικειοθελείς αποχωρήσεις μειώθηκαν αισθητά (στις 29.417 από 35.624 πέρυσι τον Ιούλιο)
Το ισοζύγιο της απασχόλησης (προσλήψεις μείον απολύσεις, και λήξεις συμβάσεων και αποχωρήσεις) ήταν, με αυτά τα δεδομένα, θετικό κατά 1.059 θέσεις εργασίας (τον περσινό Ιούλιο είχε προκύψει μείωση κατά 2.757 θέσεις εργασίας). Ωστόσο, στο επτάμηνο του 2010 οι νέες θέσεις εργασίας είναι μόνο 2.413 περισσότερες από πέρυσι.
πηγη

Στέγνωσαν από ρευστό 9 στις 10 επιχειρήσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην αγορά κρούει το ΕΒΕΑ, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Στην έρευνα συμμετείχαν 523 επιχειρήσεις, μέσω της ιστοσελίδας του επιμελητηρίου, και τα αποτελέσματά της χαρακτηρίζονται από το επιμελητήριο απογοητευτικά.
Συγκεκριμένα:

"Μετά τη χαρά για τις επιτυχίες των Ελλήνων, επιστρέφει ο φόβος"

Ο γερμανικός τύπος επανέρχεται σήμερα με αναλύσεις για την ύφεση στην Ελλάδα. Υπάρχουν μάλιστα και Γερμανοί αναλυτές που ζητούν πακέτο ενίσχυσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη

«Ασήκωτο» το καλάθι της νοικοκυράς


Κλιμακώνεται το ελληνικό παράδοξο: η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών να μειώνεται αλλά να αυξάνονται οι τιμές. Έρευνα του Υπουργείου Οικονομίας δείχνει ότι οι πολυεθνικοί όμιλοι χρεώνουν έως και διπλά τα προϊόντα σε σχέση με άλλες χώρες.
Πανάκριβα διατίθενται στην ελληνική αγορά πολλά προϊόντα πολυεθνικών ομίλων, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε σχέση με τις τιμές 70 προϊόντων σε έξι χώρες (Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Κύπρο, Σλοβενία και Ελλάδα).

Το Οικονομικό Επιτελείο συνεχώς αυτοδιαψεύδεται.

Το Οικονομικό Επιτελείο συνεχώς αυτοδιαψεύδεται.

Το Οικονομικό Επιτελείο της συνεχώς αυτοδιαψεύδεται.
Η πραγματικότητα της Οικονομίας διαψεύδει συνεχώς τις επιθυμίες της Κυβέρνησης.
Ενδεικτικά, όσον αφορά τα δημόσια έσοδα: