Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Υπερκαλύφθηκε η έκδοση εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου

Υπερκαλύφθηκε η έκδοση εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς αντλήθηκαν 1,56 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ, που ήταν το δημοπρατούμενο ποσό.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, πωλήθηκαν έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας 780 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,85% και έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας, αξίας επίσης 780 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,55%.
Σημειώνεται ότι, στα έντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας...

Περίστροφο.. χωρίς σκανδάλη

Το περίστροφο ήταν γεμάτο όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, αλλά οι ξένοι γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να το… χρησιμοποιήσει, όπως ο Άβερελ στον Λούκι Λουκ. Γι αυτό η αγορά είχε άλλη γνώμη την Δευτέρα. Μείωσε το κόστος δανεισμού αρχικά, ανέβασε το χρηματιστήριο, αλλά αποτυπώνοντας την ανησυχία ανικανότητας δανεισμού για το μέλλον, έκλεισε τελικά το κόστος δανεισμού ( spread ) στις 350 μονάδες. Το πρόβλημα μας παραμένει το ίδιο : Βρήκαμε τα λεφτά για το 2010, αλλά όχι για την επόμενη χρονιά....

Πιθανή νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από Moody’s

Ακόμη και μετά τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, που θα διαθέσει εάν χρειαστεί κονδύλια 30 δισ. ευρώ (με ακόμη 10 δισ. ευρώ από ΔΝΤ), η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κινδυνεύει και πάλι να υποβαθμιστεί από τον διεθνή οίκο Moody’s.
Ο οίκος αξιολόγησης πιστεύει ότι η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην καταφέρει να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και τα σκληρά μέτρα που αυτό περιλαμβάνει για τη μείωση των δημόσιου ελλείμματος.
Η Σάρα Κάρλσον, αναλύτρια της Moody’s για την Ελλάδα τόνισε ότι εάν δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τον μηχανισμό στήριξης, θα καθησύχαζε λίγο περισσότερο τις αγορές. Η ίδια τόνισε ότι η στήριξη της Ευρώπης θεωρούταν δεδομένη ακόμη και πριν τις 11 Απριλίου, που αποσαφηνίστηκε ο μηχανισμός.
Η Moody’s έχει θέσει υπό εξέταση τον πολύ σημαντικό παράγοντα του κόστους δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς τα υψηλά επιτόκια έχουν επιπτώσεις στα έσοδα του δημοσίου.
Στις 22 Δεκεμβρίου 2009, η Moody’s είχε υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά μία βαθμίδα, στο επίπεδο Α2, που αποτελεί την 6η υψηλότερη κατάταξη. Είχε δε επικαλεστεί «μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους αφερεγγυότητας».
ΠΗΓΗ

Το φορολογικό νομοσχέδιο αναιρεί στην πράξη, όσα υπόσχεται η κυβέρνηση στα λόγια, υποστηρίζει η Greenpeace

Στον πάγο μπαίνουν, με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, οι υποσχέσεις για την πράσινη ανάπτυξη και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, σημειώνει σε σημερινή ανακοίνωση το ελληνικό Γραφείο της Γκρίνπις, καθώς τα ελληνικά νοικοκυριά, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, θα συνεχίσουν να πληρώνουν ένα αδικαιολόγητα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους για ψύξη και θέρμανση, αφού οι προτεινόμενες επιστροφές φόρου για δαπάνες εξοικονόμησης ενέργειας κρίνονται αναποτελεσματικές....

Καταργείται από φέτος η βάση του 10

Από τη φετινή χρονιά καταργείται η βάση του «10» για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Η κυρία Διαμαντοπούλου παρουσίασε στο Υπουργικό το πολυνομοσχέδιο για το Νέο Σχολείο.
Σχετικά με τη βάση του «10» το υπουργείο σημειώνει ότι: «Τέσσερα χρόνια μετά την υιοθέτηση της ρύθμισης αυτής, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ή μελέτη που να αποδεικνύει ότι η θέσπιση της βάσης του 10 πέτυχε στο ελάχιστο την άνοδο της ποιότητας σπουδών στο λύκειο ή τα τριτοβάθμια ιδρύματα.
» Δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχουν σήμερα καλύτερους φοιτητές από αυτούς που είχαν μέχρι το 2006.
» Αντίθετα, έχουμε τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με καθηγητές και διοικητικό προσωπικό χωρίς αντικείμενο εργασίας και υποδομές που υπολειτουργούν, όταν μάλιστα δεκάδες χιλιάδες νέοι λόγω του συγκεκριμένου συστήματος προσφεύγουν σε «κολλέγια» αλλά και σε κάθε είδους πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα χωρών όλου του κόσμου».
Η εισήγηση του πρωθυπουργού
Κατά την έναρξη του υπουργικού ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη να είναι όλοι οι υπουργοί προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, ώστε να μην δίνεται τροφή στους κερδοσκόπους.
Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι διαρθρωτικές αλλαγές.
ΠΗΓΗ

"Οι Έλληνες δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τί τους περιμένει"

"Οι Έλληνες δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τί τους περιμένει"

Παρά τα χαμόγελα αισιοδοξίας, μετά την έγκριση από την Ευρωζώνη του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας με 30 δισ. ευρώ, τα χειρότερα φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμη περάσει. Όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του στο Capital.gr ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge και ιδρυτής του βρετανικού Hedge Fund «Guildhall Asset Management», κ. Ηλίας Καρακίτσος, η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε περίοδο βαθιάς ύφεσης σε διψήφιο ποσοστό....

50 χρόνια από την εκτόξευση του πρώτου μετεωρολογικού δορυφόρου


Ο πρώτος μετεωρολογικός δορυφόρος που εκτοξεύθηκε στο διάστημα ήταν ο Tiros-1 και μαζί του άνοιξε μια νέα εποχή στην πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων, αλλά και στην κατανόηση των φυσικών καταστροφών.
Ο Tiros-1 εκτοξεύθηκε την 1η Απριλίου του 1960 και σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του έστειλε στη Γη περίπου 23.000 φωτογραφίες. Ο Tiros-1 έκανε την αρχή. Στη συνέχεια δεκάδες δορυφόροι στη τέθηκαν σε τροχιές γύρω από τη Γη. Αλλά για τα δεδομένα της εποχής ο Tiros-1 ήταν κάτι περισσότερο από ένα όνειρο....

Τον όρο «Μακεδονία» θα χρησιμοποιήσει η ΠΓΔΜ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Τον όρο «Μακεδονία» θα χρησιμοποιήσει η ΠΓΔΜ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Τα θέματα και οι προτεραιότητες που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο της Ευρώπης κατά τη διάρκεια που η ΠΓΔΜ θα ασκεί την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (το εξάμηνο Μάιος-Νοέμβριος), εξετάσθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση στα Σκόπια μεταξύ του Γ. Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τομπιόρν Γιάγκλαντ και του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Όπως ανέφερε ο κ. Μιλόσοσκι μετά τη συνάντηση, η χώρα του, στη διάρκεια που θα ασκεί την προεδρία θα χρησιμοποιεί την ονομασία «Μακεδονική Προεδρία 2010» (Macedonian chairmanship 2010).....

Η ανάπτυξη περιμένει...

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΣΧΥΡΙΣΘΗΚΕ ότι τώρα «δεν ασχολείται πλέον με τα spreads, αλλά με τα επόμενα βήματα της οικονομίας». Ο,τι...
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΙΣΧΥΡΙΣΘΗΚΕ ότι τώρα «δεν ασχολείται πλέον με τα spreads, αλλά με τα επόμενα βήματα της οικονομίας». Ο,τι όμως και να λέει ο Γιώργος Παπανδρέου αυτό που βλέπουν όλοι οι άλλοι, ακόμη και οι αδαείς είναι ότι η αγορά έχει μπλοκάρει.

ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ. Ανθρωποι είναι στα πρόθυρα της τρέλας. Ρευστό δεν υπάρχει και οι περισσότεροι μικροεπιχειρηματίες στενάζουν. Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα το στιβαρό χέρι που θα τους δώσει βοήθεια, που θα τους υποστηρίξει. Η αγορά καλείται να δείξει εμπιστοσύνη στα τυφλά στην κυβέρνηση και να περιμένει για τα όποια αποτελέσματα. Γεγονός απαράδεκτο.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ οι κυβερνητικές κόντρες συνεχίζονται. Κυρίως όσον αφορά στα οικονομικά ζητήματα. Το Μαξίμου για λόγους δικούς του δεν δίνει το «πράσινο φως» για να αρχίσει η διαδικασία ψήφισης δύο νομοσχεδίων-κλειδιά για την πορεία της οικονομίας. Το ένα αφορά στον αναπτυξιακό νόμο και το άλλο στην απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης νέων επιχειρήσεων.
Μαθητής θα αντιλαμβανόταν ότι όλα εκείνα που συζητούνται τους τελευταίους έξι μήνες δεν πρόκειται να αποδώσουν αν πράγματι δεν αλλάξουν τα δεδομένα στην ανάπτυξη. Και για να αλλάξουν τα δεδομένα αυτά πρέπει να τελειώσει η γραφειοκρατία. Μία γραφειοκρατία-τροχοπέδη για οτιδήποτε νεωτεριστικό.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ μία ανεπίτρεπτη για τις περιστάσεις ολιγωρία. Η αγορά λίγο ενδιαφέρεται αν συνεχίζεται ή όχι ο υπόγειος πόλεμος στις κυβερνητικές τάξεις. Ακόμη πιο λίγο για το αν δικαίως ή αδίκως κατηγορούν τη Λούκα Κατσέλη οι συνάδελφοί της. Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να βιαστεί και να πάρει αποφάσεις. Αυτό μόνον ενδιαφέρει.
ΠΗΓΗ