Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Υπερπρωθυπουργός ο Ντομινίκ Στρος-Καν!


Της ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Ηλθε, είδε και άρον άρον απήλθε από την Αθήνα ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, αφού προηγουμένως εμφανίστηκε στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου ως «υπερπρωθυπουργός», κάνοντας συστάσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στους πολίτες να συναινέσουν στην πολιτική της κυβέρνησης! Μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες, ο επικεφαλής του ΔΝΤ δεν έκρυψε την «αποστολή» του να βάλει πλάτες στην κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας μάλιστα ο ίδιος νέες θυσίες από τον ελληνικό λαό. «Τα χειρότερα ακόμη δεν έχουν περάσει» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του που έδωσε τροφή για σχόλια σε σχέση με τα μέτρα που θα λάβει πλέον η κυβέρνηση, υπό την ασφυκτική πίεση της Τρόικας. Αν και ο ίδιος στη συνέχεια επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησαν τα λεγόμενά του, αποφεύγοντας ωστόσο να τα διαψεύσει και επί της ουσίας, δεν έκρυψε τον επιτακτικό χαρακτήρα που δίνει το ΔΝΤ στην προώθηση των αλλαγών που έχουν εξαγγελθεί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «σημαντικών μεταρρυθμίσεων».

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ έσπευσε να στηρίξει πλήρως τον Γ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων «γενναία» την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, ενώ επιχείρησε να απαλύνει το σκληρό πρόσωπο του Οργανισμού που εκπροσωπεί δηλώνοντας μάλιστα πως οι Έλληνες θα έπρεπε να το βλέπουν σαν τον «γιατρό», που προσπαθεί να τους δώσει ένα φάρμακο που δεν τους αρέσει, αλλά είναι για το καλό τους!
Ο κ. Στρος-Καν υιοθετώντας πλήρως τη «γραμμή» Παπανδρέου, υποστήριξε πως το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε ότι οι Έλληνες αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα των μέτρων που τους έχουν επιβληθεί, επισημαίνοντας όμως (τρεις φορές) πως «μένουν πολλά ακόμα να γίνουν».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πεδίο της ανάπτυξης, όπου η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει να επιδείξει το παραμικρό ενθαρρυντικό στοιχείο.
Πέραν αυτού, επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων αν και όπως είπε «είναι τεχνικό θέμα και δεν είναι επείγον» πετώντας έτσι επί της ουσίας το μπαλάκι στις Βρυξέλλες, ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι απέφυγε να αποσαφηνίσει εάν η επιμήκυνση θα σηματοδοτήσει τη λήψη νέων μέτρων σημειώνοντας πως "αυτό το ζήτημα έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις".
Απευθυνόμενος στα κόμματα και εμμέσως τα συνδικάτα, στάθηκε όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε στο πλευρό της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως «δεν είναι μία κομματική μάχη, πρόκειται για την κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».
Όσο για τον ρόλο του ΔΝΤ χαρακτηριστικά είπε: «Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Συνήθως είμαστε οι "κακοί". Το ξέρουμε αυτό αλλά δεν είμαστε εμείς στη ρίζα του προβλήματος. Υπάρχουν διαδηλώσεις εναντίον του ΔΝΤ αλλά είστε καλύτερα με εμάς εδώ παρά με εμάς εκτός».
Πάντως, υπό την πίεση των διαδηλώσεων που «συνόδεψαν» τη μετάβασή του στην Αθήνα ο κ. Στρος-Καν συνέπτυξε το πρόγραμμά του σε μία ημέρα, από το διήμερο που αρχικά είχε προγραμματιστεί.

ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ

Παράθυρο για περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις άνοιξε διάπλατα με τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. «Πρέπει να ευθυγραμμιστεί η παραγωγικότητα με τους μισθούς, δεν υπάρχει μαγική συνταγή και λύση», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ για να καταδείξει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, προκειμένου να βγει από την κρίση.
«Όταν αυξάνονται οι μισθοί, οι συντάξεις και τα ημερομίσθια και υπάρχει διαφορά σε σχέση με τις άλλες χώρες, αυτό πρέπει να εξομαλυνθεί», πρόσθεσε και επιχειρώντας να χρυσώσει το χάπι, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ελλάδα είναι «επαχθές» και υποστήριξε πως με συναίνεση θα μπορέσει να επιτύχει. «Όσο πιο διευρυμένη είναι η στήριξη στο πρόγραμμα, τόσο καλύτερο», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει βήμα πίσω από την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση του προγράμματος, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση.
Φρόντισε πάντως, με αρκετή δόση ειρωνείας να εκφράσει και τη συμπάθειά του στους διαδηλωτές που είχαν κυκλώσει από νωρίς το απόγευμα τη Βουλή, λέγοντας πως κι ο ίδιος εάν ήταν Έλληνας θα βρισκόταν στους δρόμους για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο Ντομινίκ Στρος Καν σημείωσε πως μπορεί να παραταθεί η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου χωρίς να επιβληθούν νέοι όροι, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση της Ν.Δ. «Η Ν.Δ. δεν ψήφισε υπέρ του Μνημονίου, αυτό δεν με αφορά, είναι εσωτερικά θέματα της Ελλάδας και πολιτική επιλογή του κόμματος, αλλά το πρόγραμμα θα στεφθεί με επιτυχία, οπότε πρέπει να αποφασίσει κανείς με ποιου το μέρος θα ταχθεί», υποστήριξε, σημειώνοντας παράλληλα πως θα ήθελε να ακούσει συγκεκριμένες θέσεις για το μείγμα πολιτικής που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δεν ξέρω ποιες θα ήταν οι εναλλακτικές λύσεις γιατί ήσασταν με την πλάτη στον τοίχο, συμφωνώ ότι το εγχείρημα είναι δύσκολο αλλά δεν ξέρω τις λύσεις που προτείνει η Ν.Δ.», ανέφερε.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε πως το ποσό των 110 δισ. είναι επαρκές εάν δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις σε παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό επίπεδο. «Εάν συμβεί κάτι στην Ευρωζώνη ή την υφήλιο, τότε η κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι χειρότερη και δεν γνωρίζω τι θα συμβεί με τα 110 δισ.», σημείωσε.
Στη αιχμηρή τοποθέτηση της προέδρου της επιτροπής Β. Παπανδρέου για την ισοπεδωτική λιτότητα που εισηγείται και την αποτυχία του ΔΝΤ σε άλλες χώρες, ο γενικός διευθυντής του Ταμείου υποστήριξε πως κάθε κρίση είναι διαφορετική και πως σε κάθε περίπτωση έχουν διδαχθεί από τα λάθη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου