Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Φουλ για πρόωρες εκλογές

 ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ, ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΙΣ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΚΑΛΠΕΣ, ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Φουλ για πρόωρες εκλογές ΑΝΟΙΚΤΟ είναι το ενδεχόμενο για προκήρυξη εκλογών ακόμα και το βράδυ της Κυριακής ή εντός της Δευτέρας.
Τουλάχιστον αυτό εκτιμούν, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, στη Ρηγίλλης, ενώ ταυτόσημη άποψη έχει και μερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Για το σύνολο σχεδόν των πολιτικών παρατηρητών οι πρόωρες κάλπες αποτελούν πλέον μονόδρομο για τον πρωθυπουργό αφού ο σημερινός α΄ γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών δεν δείχνει να φέρνει στο Μέγαρο Μαξίμου το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όπως υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, ακόμα κι εκείνοι που αρχικά διαφωνούσαν με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, πια «ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει πίσω».
Και δεν είναι μόνο η «απειλή» που εκτόξευσε (και την οποία είχαμε προαναγγείλει) κατά την τηλεοπτική συνέντευξή του το βράδυ της 25ης Οκτωβρίου, είναι ότι το σενάριο των πρόωρων εκλογών το επαναφέρουν σε κάθε ευκαιρία τόσο ο ίδιος όσο κι εκείνοι, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, που εκφράζουν στο ακέραιο τις απόψεις του.
Όπως εκτιμά το κομματικό επιτελείο της Ιπποκράτους, η «απειλή» έχει αποδώσει σ’ ένα βαθμό αλλά όχι σε τέτοιο που να προεξοφλεί μια ορατή επικράτηση του ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στη μεθαυριανή αναμέτρηση.
Το νέο σενάριο που… εξομαλύνει αυτό της άμεσης προσφυγής στις κάλπες είναι αυτό ακριβώς που περιγράφεται παραπάνω. Αλλά, όταν στις 2 από τις 13 περιφέρειες της χώρας υπάρχουν δύο πολιτογραφημένοι ως «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ (με σοβαρές πιθανότητες να φέρουν καλύτερο αποτέλεσμα από τους επίσημους υποψήφιους του Κινήματος) κι όταν σε μία ακόμα (Πελοπόννησο) το κυβερνών κόμμα υποστηρίζει ανεξάρτητο υποψήφιο, τότε το -οποιοδήποτε- εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να ερμηνευτεί «κατά το δοκούν».
Δηλαδή, το Μαξίμου (σε θεωρητική βάση τουλάχιστον) έχει το πλεονέκτημα να προσμετρήσει στις δυνάμεις του ή όχι τους Γιάννη Δημαρά, Γιώργο Καλούδη (υποψήφιο περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων) και Πέτρο Τατούλη.
Στην όποια απόφαση του πρωθυπουργού προσμετράται κι ένα ακόμα δεδομένο: Η Νέα Δημοκρατία δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Στο ΠΑΣΟΚ εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το κόμμα τους θα έλθει πρώτο στις εθνικές εκλογές. Φυσικά δεν δύνανται, στις ειλικρινείς συζητήσεις με τους συνομιλητές τους, να προεξοφλήσουν την αυτοδυναμία. Στο ενδεχόμενο μη επίτευξης του συγκεκριμένου στόχου δεν είναι λίγοι εκείνοι, εντός των κόλπων του κυβερνώντος κόμματος, που ποντάρουν σε μετεκλογική συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη ή το υπό σύσταση κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. Οι ίδιοι, εξάλλου, εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου είτε προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές είτε όχι, θα προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας, με τη συμμετοχή πολλών εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων.
Φυσικά, αν και πιο αδύναμο, εξετάζεται (τόσο στην Ιπποκράτους όσο και στη Ρηγίλλης) το σενάριο σαρωτικής ήττας του ΠΑΣΟΚ στις μεθαυριανές εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση, λογικά θα είναι η Νέα Δημοκρατία εκείνη που θα ζητά πρόωρες κάλπες σε κάθε ευκαιρία.
Όλα πάντως τα προαναφερθέντα σενάρια οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι εθνικές εκλογές βρίσκονται «προ των πυλών».
Για τις περιφερειακές εκλογές της Αττικής, οι πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ είναι διφορούμενες: Δύο στελέχη του κεντρικού μηχανισμού μάς είπαν ότι (μετά τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού) το δίλημμα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου έπιασε, και ο υποψήφιός του έχει περάσει πρώτος. Όμως δύο, επίσης, στελέχη του ιδίου μηχανισμού υποστηρίζουν ότι ολοκληρωμένη «κρυφή» δημοσκόπηση, που έφτασε στα χέρια τους πριν από μία εβδομάδα, έφερε δεύτερο τον υποψήφιό τους με διαφορά έξι εκατοστιαίων μονάδων από τον πρώτο αλλά και με μάλλον ασφαλή απόσταση (τεσσάρων μονάδων) από τον τρίτο.
Το ΠΑΣΟΚ υπολογίζει στις σίγουρες (πιθανόν με αποτελέσματα β΄ γύρου) δικές του περιφέρειες, την Κρήτη, τη Δυτική Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο, ενώ η Ρηγίλλης προσμετρά ήδη την Κεντρική Μακεδονία, τα Ιόνια Νησιά και το Βόρειο Αιγαίο.
Στις άλλες περιφέρειες: Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί εαυτόν φαβορί στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στην Πελοπόννησο, ενώ η Νέα Δημοκρατία κάνει την ίδια εκτίμηση για τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
Ντέρμπι δείχνουν οι τελευταίες πληροφορίες τις αναμετρήσεις στη Φθιώτιδα και στην Ήπειρο.
Έτσι κι αλλιώς, πάντως από μεθαύριο θ’ αρχίσει -εκτός απροόπτου- ακόμα πιο… επίσημα η εκλογολογία, με την πραγματική πλέον απειλή των «νέων μέτρων» να πλησιάζει όλο και περισσότερο προς τις… τσέπες μας.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου