Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Και αυτοί ανασχηματίσθηκαν...

Του Δευκαλίωνα
 
Μόλις εχθές και με αφορμή την δημόσια θέση της Pimco για την αυξημένη πιθανότητα χρεοκοπίας ή αναδιοργάνωσης του Ελληνικού Κρατικού Χρέους, θίξαμε για πολλοστή φορά το θέμα των πολύ μεγάλων αποδόσεων των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων (δηλ. των πολύ υψηλών spread). Αναφέραμε δε ότι τον προηγούμενο Μάιο και πριν η χώρα υπογράψει το μνημόνιο στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ το spread των 10-ετών ομολόγων κυμαίνονταν περίπου στις 960 μβ ενώ στις 6 Σεπτεμβρίου 2010 έκλεισε στις 914 μβ. Δυστυχώς η τάση διεύρυνσης του spread των 10-ετών Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων συνεχίστηκε και εχθές (7 Σεπτεμβρίου 2010) οπότε έκλεισε στις 942 μβ.
Το να κριτικάρεις αυτήν την κυβέρνηση και...
 αυτό το οικονομικό επιτελείο για θέματα διαχείρισης του δημόσιου χρέους είναι σαν να κλέβεις το παγκάρι της εκκλησίας.
Ασκείς κριτική σε κάποιον όταν αυτός έχει μία τεκμηριωμένη άποψη αλλά πώς να κριτικάρεις κάποιον που βλέπει τα spread να διευρύνονται και δηλώνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αφού το Ελληνικό Δημόσιο δεν δανείζεται. Λες και σε αυτήν την χώρα δανείζεται μόνο το Δημόσιο ενώ οι εταιρείες και οι ιδιώτες συναλλάσσονται μόνο με μετρητά.
Ας μην χαλάμε όμως την μακαριότητα και την ευτυχία των πρόσφατα ανασχηματισθέντων υπουργών. Θα συνεδριάσουν στην Θεσσαλονίκη όπου ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Μάλλον τώρα όμως δεν θα παρουσιαστεί γιατί άλλαξε ο Υπουργός Οικονομίας ο οποίος λογικά θα θέλει να μελετήσει και να συμπληρώσει το έργο της προηγούμενης Υπουργού.
Το γεγονός ότι η ύφεση καλπάζει και η χώρα δεν έχει αναπτυξιακό νόμο εδώ και 11 μήνες δεν απασχολεί κανένα και ιδιαιτέρως τον Πρωθυπουργό. Αυτός πήγε νωρίς για ύπνο… ο Πεταλώτής έμεινε πίσω να παλεύει για να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό στις 01.30 πμ.
Τα ψέματα και οι μεγάλες κουβέντες γρήγορα όμως θα τελειώσουν. Στην διεθνή οικονομική συγκυρία αρχίζουν πάλι να μαζεύονται μαύρα σύννεφά και στις διεθνείς χρηματαγορές απλώνεται πάλι ο φόβος. Ήδη η τιμή του χρυσού καταφύγιο όλων των επενδυτών σε περίοδο κρίσης τείνει να φθάσει τα 1.266,5 δολάρια η ουγγιά (ανώτερη τιμή που καταγράφηκε ενδοσυνεδριακά τον περασμένο Ιούνιο όταν μαίνονταν η Ελληνική Δημοσιονομική κρίση). Στις 7 Σεπτεμβρίου η τιμή κλεισίματος του χρυσού ήταν 1.259,3 δολάρια η ουγγιά.
Ο λόγος για αυτήν την επενδυτική ανησυχία όπως τον ερμηνεύουν τα διεθνή ΜΜΕ είναι εξαιρετικά απλός. Στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον απλώνεται η ανησυχία ότι τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν επαρκούν να καλύψουν μία ενδεχόμενη κρατική χρεοκοπία ενώ αποκαλύπτεται ότι τα περιβόητα ευρωπαϊκά stress tests δεν έλαβαν σοβαρά υπ’ όψιν τους αυτήν την παράμετρο.
Δεν αναφέρουν όμως όλα αυτά τα διεθνή ΜΜΕ τον ουσιαστικό λόγο. Πλησιάζουμε στο τέλος του έτους οπότε θα αποκαλυφθεί ότι τα μονομερή προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέτυχαν να ελέγξουν τα Δημόσια Ελλείμματα ενώ ταυτόχρονα βύθισαν πολλές από τις Ευρωπαϊκές Οικονομίες στην ύφεση. Εμφάνιση σε πολλές χώρες της ΕΕ Δημοσιονομικής αποτυχίας σημαίνει ότι οι τιμές των Κρατικών Ομολόγων των χωρών αυτών θα μειωθούν (άρα θα αυξηθούν τα spread) οπότε τα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών τραπεζών θα χάσουν σημαντικό μέρος της σημερινής τους αξίας.
Μάλλον λοιπόν πλησιάζουμε στην κορύφωση της δεύτερης φάσης της οικονομικής κρίσης που την ονομάσαμε σε πρόσφατο άρθρο μας κρίση χρέους. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες και το spread του 10-ετούς Ελληνικού Κρατικού Ομολόγου αφού ο Ελληνικός Προϋπολογισμός είναι ήδη φανερό ότι έχει εκτροχιασθεί.
Φυσιολογικά θα ακολουθήσει η πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Πτώση που εκτός των άλλων θα μειώσει ακόμα περισσότερο τα μετοχικής σύνθεσης αποθέματα των ασφαλιστικών ταμείων. Όμως τα μετοχικής σύνθεσης αποθέματα των ασφαλιστικών ταμείων υπολογίζονται στο Δημόσιο Έλλειμμα. Άρα σε σχέση με πέρσι τα αποθέματα των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι μικρότερα άρα το Δημόσιο Έλλειμμα θα αυξηθεί και γι’ αυτό τον λόγο (μείωση των αποθεμάτων των ασφαλιστικών ταμείων)
Βλέπουμε λοιπόν ότι ακόμα ένα σπιράλ του θανάτου απειλεί την Ελληνική Οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου