Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Υπογράφουν για ΕΝΑΕ σε λίγες ώρες!

ImageΠαράταση, με προφορική διαβεβαίωση, μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου στην ελληνική πλευρά να διακανονίσει την εκκρεμότητα που έχει δημιουργηθεί με την Τράπεζα Πειραιώς, ειδάλλως σε διαφορετική περίπτωση θα κηρύξει πτώχευση στα ΕΝΑΕ στις 13 Σεπτεμβρίου, έδωσε η πλευρά των TKMS και Αbu Dhabi Mar. Όλα αυτά ενώ με την εμφάνιση της τράπεζας Πειραιώς ως εμπλεκόμενο μέρος με έννομο συμφέρον, τίθεται πλέον και θέμα ακυρότητας της συμφωνίας-πλαίσιο της 18ης Μαρτίου μεταξύ των τριών μερών (δημόσιο, TKMS-ENAE και ADM) αφού απουσιάζει η υπογραφή της Πειραιώς!
Ένα αρκετά διαφορετικό σκηνικό από αυτό που είχε αναδυθεί αρχικά σχετικά με το «ελληνικό μπλόκο» στην συμφωνία για τα ΕΝΑΕ, φαίνεται ότι δημιουργείται σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του defencenet.gr. Ένα σκηνικό με άφθονο πολιτικό παρασκήνιο, με υλικό αρκετό για να αποτελέσει σενάριο πολιτικού θρίλερ. Κατ’αρχήν εμφανίστηκε από το πουθενά το  ... αγνοούμενο τέταρτο (μετά το ελληνικό δημόσιο, την TKMS και την Abu Dhabi Mar), εμπλεκόμενο μέρος στην διαπραγμάτευση το οποίο μέχρι στιγμής δεν είχε εμφανιστεί πουθενά σε κανένα σημείο των διαπραγματεύσεων: Η ... τράπεζα Πειραιώς!
Η οποία έχει σαφώς έννομο συμφέρον: Έχει ανταλλάξει αγωγές με την TKMS από το 2002 αναφορικά με την εμπλοκή της ΕΤΒΑ στα ΕΝΑΕ. Η ΕΤΒΑ (Εθνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης) ήταν ο ιδιοκτήτης των ΕΝΑΕ και έχει αγοραστεί από την Πειραιώς.
Η τράπεζα Πειραιώς, λοιπόν, ήταν το τέταρτο εμπλεκόμενο μέρος στην αγοραπωλησία των ΕΝΑΕ, το οποίο δεν είχε εμφανιστεί σε κανένα σημείο των διαπραγματεύσεων της Δευτέρας και της Τρίτης και προφανώς οι Γερμανοί και η ADM θεωρούσαν ότι η «ελληνική πλευρά» κάλυπτε και την Πειραιώς, αφού η ΕΤΒΑ ανήκε στο δημόσιο όταν ήταν ιδιοκτήτης των ναυπηγείων.
Χθες λοιπόν, ημέρα κατά την οποία ήταν να υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ των τριών αρχικά εμπλεκόμενων μερών της Δευτέρας, με τις μικροδιορθώσεις της Τρίτης, εμφανίζεται ο νομικός εκπρόσωπος της Πειραιώς, ο δικηγόρος Γιώργος Λιακόπουλος, επικαλείται (και ορθώς) έννομο συμφέρον και δηλώνει μέσες άκρες ότι «Κοιτάξτε εγώ την Δευτέρα και την Τρίτη έλειπα στην Ρουμανία και δεν ήμουν στην διαπραγμάτευση. Διάβασα τι συμφωνήσατε, αλλά έχω να κάνω κάποιες προσθήκες, διαφορετικά δεν συμφωνώ, δεν υπογράφω και φυσικά η συμφωνία δεν θα ισχύσει»!
Πόσες προσθήκες και αλλαγές ήθελε να κάνει ο δικηγόρος της Πειραιώς; Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές δώδεκα, σύμφωνα με άλλες δεκατρείς! Και οι περισσότερες ουσιώδεις!
Οι Γερμανοί και η ADM αρνήθηκαν να συζητήσουν σε αυτή την βάση και αποχώρησαν αφού δεν δέχθηκαν την πρόταση Βενιζέλου να τεθεί το θέμα εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα. Με αποτέλεσμα σήμερα να στείλουν την επιστολή στον Ε.Βενιζέλο περί πτώχευσης. Υπάρχουν και πηγές του υπουργείου που υποστηρίζουν ότι την Τρίτη είχαν συμφωνήσει σε αλλαγές οι οποίες δεν υπήρχαν στο χθεσινό κείμενο μα αποτέλεσμα να απορρίψει και ο υπουργός Ε.Βενιζέλος την αποδοχή της.
Εδώ πλέον τα ερωτήματα και οι προσεγγίσεις για το τι έχει συμβεί πραγματικά "δίνουν και παίρνουν". Κατ'αρχήν σημειώνουμε ότι ο ισχυρός άνδρες της Πειραιώς, ο Μ.Σάλλας, ήταν πρόεδρος των ΕΝΑΕ πριν από 15 χρόνια περίπου, όταν ήταν υπό κρατικό έλεγχο τα ναυπηγεία.
Είναι σαφές ότι η νομική ομάδα Γερμανών και Αράβων «πιάστηκε στον ύπνο». Δεν μπορεί να υπάρχει νομική διαπραγμάτευση και να απουσιάζει ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη. Η ελληνική πλευρά (το δημόσιο) θα έπρεπε να είχε έγγραφη εξουσιοδότηση που να δεσμεύει και την τράπεζα Πειραιώς, ειδάλλως η συμφωνία της Δευτέρας και τα όσα επανασυμφωνήθηκαν την Τρίτη (με τις μικροαλλαγές που επίσης αρνήθηκαν να υπογράψουν οι Γερμανοί και οι Άραβες) δεν θα είχαν καμία αξία, όπως και έγινε.
Εκτός και αν κάποιος από την πλευρά του δημοσίου τους διαβεβαίωσε ότι είχε εξουσιοδότηση χωρίς να έχει. Και πάλι έπρεπε να την ζητήσουν.
Κάποιος κράτησε εκτός διαπραγμάτευσης, πολύ έξυπνα, την Πειραιώς. Κάποιος είχε βάλει νομική "νάρκη» στην διαπραγμάτευση, χωρίς να αντιληφθεί κανείς τίποτα.
Κάποιος που γνωρίζει άριστα νομικά και δεν ήθελε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση πριν πάρει αυτό που θέλει...
Πάντως οι Γερμανοί ακολούθησαν την σκληρή γραμμή και ενημέρωσαν σήμερα με επιστολή τον Ε.Βενιζέλο, ότι καταθέτουν αίτηση πτώχευσης των ΕΝΑΕ στο Πρωτοδικείο Πειραιά και "τινάζουν στον αέρα την συμφωνία".
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου