Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Αυξήσεις πρόκληση σε 44 διευθυντές της ΔΕΗ




DEH1
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Πράσινα ή γαλάζια τα νέα golden boys;

1500 ευρώ συν στο μισθό τους.

Αγγίζουν πλέον τα 6.930 ευρώ, φτάνοντας το μισθό του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της Επιχείρησης, Αρθούρος Ζερβός, υπογράφει τη σκανδαλώδη (νόμιμη μεν, όχι ηθική δε) απόφαση που είχε πάρει ο προκάτοχός του, Τάκης Αθανασόπουλος.


Αυξήσεις και μάλιστα υψηλές, αποφασίστηκε να δοθούν σε 44 διευθυντές της ΔΕΗ, σε μια εποχή που όλοι βλέπουν τους μισθούς τους να «πετσοκόβονται». Σύμφωνα με την απόφαση που αποκαλύπτει σήμερα η «PRESS Time» και υπογράφει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Αρθούρος Ζερβός, τα 44 golden boys και golden girls μετατάσσονται σε άλλο μισθολογικό κλιμάκιο.
«Περικοπές», θα σκεφτόταν κάποιος… ανυποψίαστος, «όπως γίνεται παντού αυτό το διάστημα». Κι όμως. Η μετάταξη, η μισθολογική διαφοροποίηση, γίνεται σε ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο, με αποτέλεσμα τα εν λόγω στελέχη της ΔΕΗ να πάρουν αύξηση έως και 1.500 ευρώ και το τελικό ποσό του μισθού τους να ξεπερνά αυτό του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και να πλησιάζει αυτό του πρωθυπουργού!

 Η απόφαση-πρόκληση
Το έγγραφο με αριθμό ΔΑΝΠ/58186 και ημερομηνία 30-7-2010 που αποκαλύπτει σήμερα η «PRESS Time» εκδόθηκε από την Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων της ΔΕΗ και έχει τίτλο «Απόφαση διευθύνοντος συμβούλου» με αριθμό 143/2010. Σε αυτό αποφασίζεται η «μετάταξη μισθωτών της ΔΕΗ Α.Ε. στην Κατηγορία Γ - Στελέχη Γενικών Θέσεων».
Στην απόφαση αναφέρεται ότι βάσει δύο σχετικών διατάξεων και γνωμοδότησης του Ειδικού Συμβουλίου Κρίσεως αποφασίστηκε να μεταταχθούν «στην Κατηγορία Γ - Στελέχη Γενικών Θέσεων και στο εισαγωγικό μισθολογικό κλιμάκιο αυτής Β (βαθμίδα β) των πιο κάτω μισθωτών από 1-8-2010».
Ακολουθούν τα 44 ονόματα, τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ.
Ξεχωρίζουν βέβαια τα διευθυντικά στελέχη της Επιχείρησης με τα γραφεία στη Χαλκοκονδύλη. Ανάμεσά τους βλέπουμε έναν διευθυντή οικονομικών, έναν διευθυντή προμηθειών, αλλά και τους βοηθούς τους διευθυντές. Σε… περίοπτη θέση η μισθολογική αναβάθμιση νομικού συμβούλου της επιχείρησης, ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ.!
Σε άλλο σημείο της λίστας, ξεχωρίζουμε το όνομα άλλου διευθυντικού στελέχους της Επιχείρησης, το οποίο είναι μέλος της Επιτροπής Κρίσεων, η οποία και ενέκρινε την αύξηση των μισθών.
Οι υπόλοιποι, είναι διευθυντές ΑΗΣ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και βοηθοί διευθυντές κλάδων της ΔΕΗ. Οι 44 λοιπόν που παίρνουν αύξηση είναι ούτως ή άλλως υψηλόβαθμοι.
Η απόφαση υπογράφεται από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Επιχείρησης Αρθούρο Ζερβό και κοινοποιείται στους αποδέκτες της αύξησης. Οι αυξήσεις άρχισαν να καταβάλλονται από την 1η Αυγούστου.

Τριπλή γκάφα
Η αύξηση έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα των ημερών, στο οποίο όλοι οι εργαζόμενοι και δη των δημοσίων υπηρεσιών βιώνουν περικοπές στους μισθούς τους. Η απόφαση αυτή, αποτελεί ουσιαστικά μια τριπλή γκάφα.
1) Μόλις προ ολίγων μηνών ο κ. Ζερβός, αναγνώριζε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οικονομικά της ΔΕΗ (σύμφωνα με παλιότερη έκθεση της Euroxx Securities οι ζημίες της ξεπερνούσαν τα 327 εκατ. ευρώ) και έλεγε ότι «ή θα φαλιρίσει ή θα αυξηθούν τα τιμολόγια». Τα «σπασμένα» του μάνατζερ κ. Αθανασόπουλου, ο οποίος γέμισε τη ΔΕΗ με golden boys, την πήρε υγιή και την άφησε ζημιογόνα, θα τα πληρώσουν οι πελάτες της και το λογικό θα ήταν να γίνουν περικοπές σε εσωτερικά έξοδα
2) Είναι αλήθεια ότι ο κ. Ζερβός... πιέστηκε εκ των έσω να υπογράψει αυτή την απόφαση για το «χάϊδεμα» των golden boys και πως προκάλεσε εκνευρισμό στο Μαξίμου το γεγονός ότι χρεώθηκαν στην κυβέρνηση από το πουθενά «πράσινα golden boys»; Πηγές τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από την κυβέρνηση επισημαίνουν με νόημα πως οι περισσότεροι από τους 44 σκανδαλωδώς ευνοημένους είναι «boys and girls» του κ. Αθανασόπουλου και ότι η απόφαση αυτή είχε συνταχθεί από τον προκάτοχο του κ. Ζερβού, δηλαδή τον κ. Αθανασόπουλο, που δεν πρόλαβε να την υπογράψει και το έπραξε ο νυν πρόεδρος! Άρα, μιλάμε για «γαλάζια» golden boys ή για να μην αδικούμε κανέναν για... πολυχρωματικά «χαϊδεμένα».
3) Τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ενημέρωσε το σύνολο των εργαζομένων της ότι λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης όχι μόνο της χώρας αλλά και της Επιχείρησης θα έπρεπε να δεχτούν γενναίες περικοπές. Το δραματικό ύφος του κ. Ζερβού μπορεί να προκάλεσε «ηλεκτροσόκ» στο σύνολο των εργαζομένων της ΔΕΗ, όμως τους έκανε να καταλάβουν πως πρέπει να κάνουν «θυσίες», όπως τους ζήταγε.

ΤΡΙΓΜΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ «PRESS ΤΙΜΕ»
Οι «βόμβες» του Μ. Μπεντενιώτη και η «κόντρα» με την Τ. Μπιρμπίλη

Ερώτηση για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Πειραιώς και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Μπεντενιώτης. Στην ερώτηση, ο κ. Μπεντενιώτης αναφέρει ότι οι 44 υπάλληλοι με την απόφαση αυτή «θα κοστίζουν κάποια εκατομμύρια δαπάνη επιπλέον, χωρίς αιτιολογημένη τεκμηρίωση. Για την απόφαση αυτή», συνεχίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, «έχουν διατυπωθεί έντονες διαφωνίες και από την πλευρά των συνδικαλιστικών παρατάξεων της Επιχείρησης και έχει επισημανθεί ότι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί μόλις λίγα χρόνια πριν θα έχουν αμοιβές που ξεπερνούν και τις αποδοχές του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ τονίζεται ότι δεν έχει τεκμηρίωση ούτε η γνωμοδότηση του Ειδικού Συμβουλίου Κρίσεως, η οποία μάλιστα δεν έχει δοθεί και σε δημοσιότητα». Ο κ. Μπεντενιώτης επισημαίνει πως σε αυτή την περίοδο οι δαπάνες των δημοσίων επιχειρήσεων δεν πρέπει να είναι αλόγιστες και ρωτά το κόστος αυτής της απόφασης, τι την επέβαλε και αν δικαιολογούνται οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ όταν σπατάλες σαν τις παραπάνω μπορούν να αποφευχθούν.
Είχε προηγηθεί η κατάθεση άλλης ερώτησης για τη βλάβη της Αίγινας και σφοδρότατη επίθεση του βουλευτή προς στελέχη της ΔΕΗ μέσω της «PRESS Time» με καταγγελίες για αλόγιστες σπατάλες και παράνομες δαπάνες. Κύκλοι της Επιχείρησης μάλιστα επιχείρησαν να μεταστρέψουν το κλίμα εις βάρος του βουλευτή, διαρρέοντας σενάρια περί «ενόχλησης του Μαξίμου», αλλά και «κόντρας» που είχε ξεσπάσει με την υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη. Η αλήθεια, βέβαια, είναι τελείως διαφορετική.
Το Μαξίμου δεν ενοχλήθηκε και δεν θα μπορούσε να ενοχληθεί από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκεί με θάρρος ένας βουλευτής του -ιδιαίτερα σημαντικός, όπως έχει αποδειχτεί από τη θητεία του στη θέση του προέδρου της Εξεταστικής για το Βατοπέδι-, ενώ και η κυρία Μπιρμπίλη ούτε δέχτηκε ούτε φαντάστηκε πως δέχεται επίθεση για τα κακώς κείμενα της ΔΕΗ, τα οποία άλλωστε δεν δημιούργησε η ίδια.
Σε αυτά συμφωνεί και ο ίδιος ο βουλευτής, ο οποίος μιλώντας στην «PRESS Time» αρκείται να απαντήσει λακωνικά: «Δεν υπάρχει κόντρα με κανέναν. Υπερασπίζομαι την ηθική στην πολιτική και τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙ «ΛΕΙΠΕΙ»
Τα «ατεκμηρίωτα» ερωτήματα
Άμεση ήταν η απάντηση της διοίκησης της ΔΕΗ στις αποκαλύψεις της «PRESS Time» για τη βλάβη της Αίγινας και τα όσα κατήγγειλε ο κ. Μ. Μπεντενιώτης. Με ανακοίνωσή της η Επιχείρηση κάνει λόγο για «ατεκμηρίωτες δηλώσεις σε ορισμένες εφημερίδες βουλευτή ο οποίος έχει υποβάλει ερώτηση για τα πρόσφατα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Αίγινα». Αποφεύγει δε να αναφέρει τόσο το όνομα του κ. Μπεντενιώτη όσο και της «PRESS Τime».
Αφού τονίζει ότι θα απαντήσει πλήρως και τεκμηριωμένα στα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Μπεντενιώτης, αναφέρει: «Οι καταγγελίες για δήθεν διασπάθιση δημόσιου πλούτου, αναφορές για αλόγιστες παράνομες δαπάνες... κ.λπ. βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας, καθώς τα οικονομικά της ΔΕΗ εγκρίνονται από τις γενικές συνελεύσεις των μετόχων, ελέγχονται από τα διοικητικά συμβούλια -στα οποία συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων- από εξωτερικούς και εσωτερικούς ελεγκτές. Οι επιλογές σε ανώτατες θέσεις διευθυντικών στελεχών αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της διοίκησης και του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας μέσα από διαφανείς και καθ’ όλα αξιοκρατικές διαδικασίες. Διαφορετικός τρόπος λειτουργίας της Επιχείρησης θα σήμαινε ότι αυτή υπόκειται σε εξωθεσμικές παρεμβάσεις, που είναι απαράδεκτες για μια εισηγμένη εταιρεία, αλλά και για τις σύγχρονες κοινωνίες. Οι απόψεις για “υψηλές αμοιβές στελεχών κ.λπ.” της ΔΕΗ είναι πέραν πάσης πραγματικότητας, καθώς οι πάντες στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι αμοιβές των στελεχών και των εργαζομένων της ΔΕΗ σε μια πολύ δύσκολη για την Εθνική Οικονομία περίοδο. Όλες οι λειτουργίες της ΔΕΗ χαρακτηρίζονται από πλήρη διαφάνεια και συνεχείς προσπάθειες για υψηλή αποτελεσματικότητα, ενώ στελέχη και εργαζόμενοι επιτελούν τα καθήκοντά τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης προς το κοινωνικό σύνολο».
Όπως και να χει όμως, η διοίκηση της ΔΕΗ θα κληθεί να απαντήσει στην αρμόδια υπουργό, στη Βουλή συγκεκριμένα ερωτήματα:
- Πόσο κόστισε η συντήρηση του υποθαλάσσιου δικτύου της Αίγινας λίγες μέρες προτού βυθιστεί στο σκοτάδι το νησί;
- Έχει καταβληθεί επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας σε στελέχη της ΔΕΗ που υπηρετούν στη διοίκηση, στο κέντρο της Αθήνας και στις Βρυξέλλες; Από πότε και με ποια απόφαση; Ποιοι το εισέπραξαν;
- Δόθηκε εντολή να διακοπεί η καταβολή αυτού του επιδόματος; Έγινε η διακοπή, από πότε και ποια στελέχη αφορούσε; Ζητήθηκε η επιστροφή των ποσών του επιδόματος αναδρομικά με βάση τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού;
- Μεταφέρθηκε διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΗ μεθυσμένος στο νοσοκομείο από το γραφείο του, όπου εκτελούσε «υπερωριακή εργασία»;
-Μεταφέρθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές στις κατοικίες στελεχών της Επιχείρησης και χρησιμοποιήθηκαν εταιρικά αυτοκίνητα από συζύγους στελεχών;

Και για τους άλλους ακριβαίνει το ρεύμα!
Την ίδια ώρα που μοιράζονται αφειδώς χρήματα στα διευθυντικά στελέχη της ΔΕΗ, η Επιχείρηση ετοιμάζεται για νέα αφαίμαξη από τους καταναλωτές, στους οποίους «ψήνει» αύξηση των τιμολογίων. Η ανατίμηση αναμένεται μέχρι το 2013 να φτάσει το 50%. Ο κ. Ζερβός έχει προτείνει στην κυβέρνηση να γίνουν διαδοχικά τα επόμενα τρία χρόνια αυξήσεις της τάξης του 13%-14% ετησίως μόνον για να καλυφθεί το κόστος ρύπων (το οποίο βάσει της κοινοτικής οδηγίας θα φτάσει από τα 150-300 εκατ. ευρώ σήμερα στα 1,2-2 δισ. ευρώ το 2013), χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αυξήσεις λόγω πληθωρισμού, ενδεχόμενης ανόδου της τιμής του πετρελαίου / αερίου κ.λπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου