Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Siemens: Θύελλα από την κατάθεση Καρακώστα


Παραδέχθηκε διακίνηση μεγάλων ποσών από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens
Θύελλα προκάλεσε η κατάθεση του επιχειρηματία Παντελεήμονα Καρακώστα στην Εξεταστική Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens Ο επιχειρηματίας παραδέχτηκε ότι διακινούσε τεράστια ποσά από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens με αποτέλεσμα να σταλεί από τη Επιτροπή κατεπείγον έγγραφο στον εισαγγελέα για την διενέργεια έρευνας εναντίον του και να τεθεί σε εξέταση ακόμη και το ενδεχόμενο κράτησής του.
Συγκεριμένα, τέθηκε θέμα αποστολής κατεπείγοντος διαβιβαστικού στην Εισαγγελία με τα πρακτικά της συνεδρίασης προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξή του για διακίνηση μαύρου χρήματος και τυχόν άλλα αδικήματα.
Στο διαβιβαστικό προς τον εισαγγελέα γίνεται επίσης λόγος για υποψίες φυγής του μάρτυρα στο εξωτερικό και ζητείται να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Ζητείται ακόμη να ελεγχθούν κατεπειγόντως και να κατασχεθούν τα ηλεκτρονικά του αρχεία στο σπίτι του στο Μαρούσι, σε ξενοδοχείο στον Κάλαμο, όπου συχνά διέμενε και στο γραφείο του στα Εξάρχεια.
Ο κ. Καρακώστας παραδέχτηκε ότι το Νοέμβριο του 1998 έδωσε το ποσό των 200.000 μάρκων σε Γερμανό υπήκοο, τον οποίο όμως αρνήθηκε να κατονομάσει. Όπως είπε, το ποσό προερχόταν από έμβασμα που είχε λάβει νωρίτερα από τον διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Ηλία Γεωργίου. Ανέφερε μάλιστα ότι κράτησε προμήθεια 5%.
Μερικούς μήνες αργότερα, όπως υποστήριξε στην κατάθεσή του, έδωσε στο ίδιο πρόσωπο άλλα 250.000, κατόπιν σχετικής εντολής του κ. Γεωργίου, τα οποία όμως προέρχονταν από δικό του λογαριασμό. Όπως μάλιστα υποστήριξε, δεν διεκδίκησε ποτέ αυτά τα χρήματα από τον κ. Γεωργίου και τόνισε χαρακτηριστικά ότι αποτέλεσμα αυτών των σφαλμάτων είναι να έχει καταστραφεί σήμερα οικονομικά.
Ερωτηματικά παραμένουν για ένα ακόμη ποσό 150.000 μάρκων που φαίνονται να του έχουν κατατεθεί το Μάιο του 1998. Σύμφωνα όμως με έρευνα που έχει κάνει ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος προκύπτει ότι από το 1995 ως το 1998, αν και οι φορολογικές του δηλώσεις αναφέρουν ελάχιστα ποσά, ο ίδιος έφερε ως συνάλλαγμα στην Ελλάδα τουλάχιστον 208 εκατ. δραχμές. Κατά τον βουλευτή, ο Καρακώστας έφερε από το 1992 ως το 2008 περί τα 70 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.
Σε ερώτηση πώς δικαιολογούνται αυτά τα ποσά, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι είναι αμοιβές του από δουλειές στη Γερμανία, όπου έχει, όπως είπε, φορολογηθεί, ενώ για την τύχη των εν λόγω ποσών ισχυρίστηκε «ότι όλα τα έχει φάει "στα πάθη του", κυρίως χαρτοπαιξίες και διασκεδάσεις».
Ο κ. Καρακώστας τόνισε επίσης ότι στη δεκαετία του '80 είχε σχέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο κ. Λαλιώτης και ο κ. Τσοχατζόπουλος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν έχει κληθεί ποτέ από τη Δικαιοσύνη παρά το γεγονός ότι εμπλέκεται στην υπόθεση.
Οι ισχυρισμοί του μάρτυρα δεν έπεισαν όμως τους βουλευτές - μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής ορισμένοι εκ των οποίων υπογράμμισαν ότι ο κ. Καρακώστας υπέπεσε σε προφανείς αντιφάσεις και θα μπορούσε να είχε κρατηθεί στη Βουλή για το -αυτόφωρο- αδίκημα της ψευδορκίας.
Τελικά, ο μάρτυρας δεν συνελήφθη στη Βουλή γιατί δεν το ήθελε ο πρόεδρος της εξεταστικής κ. Βαλυράκης, ενώ στο σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο που έστειλε η Επιτροπή κατεπειγόντως στον εισαγγελέα, δεν συμπεριελήφθη το αδίκημα της ψευδορκίας, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει κανονικά ο κ. Καρακώστας (καθώς δεν υπήρχε αυτόφωρο αδίκημα). Στο σχετικό έγγραφο ζητείται ωστόσο να διενεργηθεί έρευνα και να κατασχεθούν ηλεκτρονικά και άλλα αρχεία του μάρτυρα.
Ο συντονιστής των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας επισήμανε ως θλιβερό το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη, αν και έχει από τον Αύγουστο του 2008 τα στοιχεία από τους λογαριασμούς Μαντέλη, δεν έπραξε τίποτε για τους λογαριασμούς Καρακώστα, που, όπως ανέφερε, θεωρείται ότι ήταν ο διακινητής του μαύρου χρήματος προς τους πολιτικούς «με σακούλες».
Τόσο ο κ. Βαλυράκης, όσο και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Παναγιώτης Ρήγας εξέφρασαν αμφιβολίες για την αξιοπιστία του μάρτυρα, ενώ ο συνάδελφός τους Ανδρέας Μακρυπίδης ήταν της γνώμης πως ο μάρτυρας «και ξέρει και δεν θέλει να μιλήσει και μπορεί, αλλά και αποφεύγει».
Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ σημείωσε, ότι όπως και οι άλλοι διακινητές μαύρου χρήματος παρουσιάστηκε και αυτός «πρόθυμος να εξυπηρετήσει».
Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, συνέδεσε σαφώς τον κ. Καρακώστα με τη διακίνηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος, λέγοντας ότι πρόκειται για «γκρίζο πρόσωπο που κρύβει το δικό του Μαντέλη».

Κατάθεση Ν.Χριστοδουλάκη

Εν τω μεταξύ χθες κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή και ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος διέψευσε ότι διαπραγματεύτηκε ή υπέγραψε ποτέ προγραμματική σύμβαση με τη Siemens. Αντέκρουσε μάλιστα τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Βερελή, περί εμπλοκής του στην υπόθεση, αποδίδοντάς τους σε λάθος πληροφόρηση.
Το έργο της επιτροπής θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη το πρωί με την ακρόαση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, ενώ την άλλη εβδομάδα θα εξεταστούν ακόμη οι κ.κ. Α.Τσοχατζόπουλος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος και Γ. Παπαθανασίου.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου