Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Βαριά ατζέντα για την κυβέρνηση

Ο στίχος «τι χειμώνας βαρύς» ταιριάζει «γάντι» στα «ραντεβού» που έχει μπροστά της η κυβέρνηση για το τελευταίο τετράμηνο του 2010

Ο στίχος «τι χειμώνας βαρύς» ταιριάζει «γάντι» στα «ραντεβού» που έχει μπροστά της η κυβέρνηση για το τελευταίο τετράμηνο του 2010.Στις 3 Σεπτέμβρη ο Γ. Παπανδρέου θα παρουσιάσει τον χαρακτήρα του νέου κοινωνικού κράτους και στις 5 το Εθνικό Συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο ανασχηματισμός. «Μίνι» ή «μάξι», κανείς δεν μπορεί
αυτή την ώρα να δώσει απάντηση με σιγουριά. Ακολουθεί η ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στην αναπτυξιακή πολιτική, σε μία οικονομία που μαστίζεται από βαθιά ύφεση.Επεται η νέα επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, ο έλεγχος για την τρίτη δόση του δανείου και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011.Μέχρι τότε, όμως, θα πρέπει να έχουν αυξηθεί τα έσοδα του 2010, για να κλείσει το τρέχον έτος χωρίς απρόοπτα.Αυτά που έχουν απομείνει να γίνουν τους τέσσερις μήνες που απομένουν είναι πολλά: ο αναπτυξιακός νόμος, το ΕΣΠΑ, τα ΣΔΙΤ, οι συμβάσεις παραχώρησης, οι απελευθερώσεις αγορών και επαγγελμάτων, οι αποκρατικοποιήσεις, οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ και οι συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών.Ακόμη, ούτε καν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το νέο μισθολόγιο, τη νέα δομή της κεντρικής διοίκησης και τον εκλογικό νόμο, θέματα που είναι ικανά να βάλουν φωτιές στο πολιτικό σύστημα, την οικονομία και την κοινωνία.Τον Νοέμβριο η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη λαϊκή ψήφο και τον Δεκέμβριο ο Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να εισηγηθεί στη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2011.

Προβληματισμός
Το ενδεχόμενο λήψης νέων επώδυνων μέτρων σε μία οικονομία που πλήττεται από ανεργία και πληθωρισμό τρομάζει τους επιτελείς του, που δεν κρύβουν τους φόβους τους για κοινωνικές αντιδράσεις.Παρόλα αυτά, περιθώρια αναβολών δεν υπάρχουν. Από όλα όσα αναφέρθηκαν δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να μη γίνει σήμερα και να γίνει αύριο.Τώρα είναι η ώρα και φροντίζουν γι’ αυτό οι τεχνοκράτες της τρόικας, οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να θυμίζουν στην ελληνική διοίκηση τους όρους με τους οποίους απέσπασε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.Η κυβέρνηση προσδοκά και ορισμένες καλές ειδήσεις. Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου μιλούν για ξένες επενδύσεις που έχουν ωριμάσει και για συμφωνίες-»μαμούθ» στον τραπεζικό τομέα, που θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.Προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ για να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα, να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να διατηρηθεί μια στοιχειώδης έστω καταναλωτική ισορροπία στην αγορά.

Δύο δρόμοι για τον ανασχηματισμό
Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να ανέβει στη ΔΕΘ με νέα κυβέρνηση. Το σίγουρο είναι ότι μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές θα υπάρξουν κάποια κενά στο κυβερνητικό σχήμα. Το δίλημμα για τον Γ. Παπανδρέου είναι αν απλά θα τα καλύψει ή αν θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να απαντήσει και στις καθυστερήσεις που έχουν εμφανιστεί σε διάφορους τομείς του κυβερνητικού έργου.Ως αδύναμοι κρίκοι, μετά το πρώτο δεκάμηνο κυβερνητικής εμπειρίας, έχουν εντοπιστεί ο συντονισμός, η επικοινωνία, η ανάπτυξη, η παιδεία και η υγεία. Η σύνθεση του προβλήματος έχει φέρει στο προσκήνιο τα ονόματα του Γ. Ραγκούση και του Μ. Χρυσοχοΐδη. Ο πρώτος για να πάει στο Μέγαρο Μαξίμου, σε έναν ρόλο δίπλα στον πρωθυπουργό όμοιο με εκείνον που είχε ως γραμματέας, και ο δεύτερος για αντικαταστάτης της Λ. Κατσέλη.

Αναβάθμιση

Προς αναβάθμιση ακούγονται ακόμη ο Δ. Ρέππας και ο Α. Λοβέρδος, που έχουν το πολιτικό και ειδικό βάρος που απαιτείται για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες δουλειές που έχει μπροστά του το κυβερνητικό σχήμα. Φαβορί για μία θέση στην κυβέρνηση είναι και έμπειρα στελέχη (ή στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις) όπως ο Π. Ευθυμίου, ο Κ. Καρτάλης, ο Π. Κουκουλόπουλος, ο Χρ. Πρωτόπαπας, ο Ηλ. Μόσιαλος, η Ε. Παναρίτη κ.ά.Πολύ σημαντική θα είναι και η αποστολή του ανθρώπου που θα αναλάβει τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και την εισήγηση του νέου εκλογικού νόμου. Ο Γ. Ραγκούσης μετά το νέο σύστημα προσλήψεων και τον «Καλλικράτη» θα ήθελε να συνδέσει το όνομά του και με αυτές τις αλλαγές, αλλά έχει θέσει εαυτόν στη διάθεση του προέδρου.Στο θέμα της επικοινωνίας ο Π. Γερουλάνος εμφανίζεται πρόθυμος να αναλάβει πόστο στο Μαξίμου, δεν επιθυμεί όμως τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ισχυροί θα παραμείνουν και στο νέο σύστημα εξουσίας, όποτε και εάν σχηματιστεί, και οι Χ. Παμπούκης και Θ. Πάγκαλος, έστω κι αν αποκτήσουν νέους συγκατοίκους στο τραπέζι γύρω από τον πρωθυπουργό.
ethnos
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου