Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Ποιος «φουσκώνει» τις τραπεζικές μετοχές;


isologismoΟι ίδιοι οίκοι του Λονδίνου, που πρωτοστάτησαν στις επιθέσεις κατά της Ελλάδας, παρέχοντας άφθονη ρευστότητα στα hedge funds που «σάρωναν» ομόλογα και μετοχές με short selling, επανέρχονται στην Αθήνα σαν… μάγοι με δώρα και ήδη το πρώτο τους δώρο στους Έλληνες τραπεζίτες έγινε ορατό στο ταμπλό του ΧΑ.
Πίσω από το ξαφνικό «φούσκωμα» των τραπεζικών μετοχών τον τελευταίο μήνα, λένε καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές, βρίσκονται κυρίως οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες του Λονδίνου, που βλέπουν ότι η «βομβαρδισμένη ζώνη» της ελληνικής αγοράς μπορεί και πάλι να προσφέρει ευκαιρίες για «χρυσές» δουλειές κάτω από τα… ερείπια.
Το σήμα για επάνοδο στην Ελλάδα έδωσε πρώτη –ποια άλλη;- η Goldman Sachs, που έχει αναλάβει, έναντι αδράς αμοιβής, όπως λέγεται στην αγορά, καθήκοντα συμβούλου της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς σε όλες τις επόμενες κινήσεις της, αναφορικά με την πρόταση εξαγοράς της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου (πάνω από 1 δις. ευρώ), την οποία εξετάζει αυτή την περίοδο η διοίκηση Σάλλα.
Η άλλη μεγάλη δουλειά, που συνδέεται με την προηγούμενη, είναι ασφαλώς η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο Δημόσιο, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του για το τραπεζικό σύστημα και, ειδικότερα, τη λήψη αποφάσεων για την τύχη της Αγροτικής και του Τ.Τ. Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει τα ονόματα των… τυχερών οίκων που θα αναλάβουν αυτή την καλοπληρωμένη συμβουλευτική εργασία, αλλά υποψήφιοι είναι όλα τα μεγάλα ονόματα του Λονδίνου.
Η επιδίωξη των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών του Λονδίνου να στήσουν και πάλι «χρυσές» δουλειές στην Ελλάδα είναι τόσο ισχυρό κίνητρο, που ορισμένοι άρχισαν ήδη να δίνουν στη δημοσιότητα εκθέσεις, οι οποίες σε τίποτα δεν θυμίζουν τις «μαύρες» αναλύσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Η Morgan Stanley, για παράδειγμα, έφθασε στο σημείο να πάει ανοικτά «κόντρα» στην κυρίαρχη ανάλυση των περισσότερων οίκων για την Ελλάδα, που λέει πολύ απλά, ότι ακόμη και αν πετύχει το πρόγραμμα σταθεροποίησης που εφαρμόζεται, σε τρία χρόνια το ελληνικό χρέος θα είναι και πάλι δυσθεώρητο (150% του ΑΕΠ) και θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί.
Η Morgan Stanley αίφνης ανακάλυψε την εντυπωσιακή πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και παρουσίασε αναλυτικά τους λόγους, για τους οποίους πιστεύει ότι είναι απίθανο να προχωρήσει η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση χρέους, σε μια ανάλυση που σίγουρα θα «υποβοήθησε» την υποψηφιότητα της αμερικανικής τράπεζας για μια θέση συμβούλου του Δημοσίου επί τραπεζικών θεμάτων.
Η πρόσληψη από το πρωθυπουργικό γραφείο του γνωστού Ιταλού τραπεζίτη, Τομάσο Παντόα Σκιόπα, ως ειδικού συμβούλου, μεταξύ άλλων και για τραπεζικά θέματα, ερμηνεύθηκε από πολλούς ως άνοιγμα της κυβέρνησης στους οίκους του Λονδίνου, με την προοπτική της επιτάχυνσης της επανόδου της χώρας –άρα και των τραπεζών- στη διεθνή αγορά κεφαλαίου.
Το μεγάλο στοίχημα, όμως, για τους επενδυτικούς τραπεζίτες του Λονδίνου θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της προσπάθειας ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών. Αν πετύχουν αυτή η άντληση κεφαλαίων να γίνει από την αγορά, προσφέροντας στους Έλληνες τραπεζίτες τη δυνατότητα αποφυγής του «πικρού» φαρμάκου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οίκοι του Λονδίνου θα εξασφαλίσουν μέσα σε λίγους μήνες μια «ένεση» κερδοφορίας αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Κάθε προσπάθεια ελληνικής τράπεζας αυτή την περίοδο να αντλήσει κεφάλαια από την αγορά, όπως λένε τραπεζικά στελέχη, αναπόφευκτα θα πρέπει να γίνει με «σκληρή αναδοχή», καθώς αν δεν εγγυηθεί ο ανάδοχος την κάλυψη μιας αύξησης, το όλο εγχείρημα μπορεί να καταλήξει σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Αυτή η εγγύηση κάλυψης θα ακριβοπληρωθεί από τις ελληνικές τράπεζες. Ήδη από πέρυσι, οι προμήθειες «σκληρής αναδοχής» είχαν φθάσει στο 8%, αλλά με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί φέτος δεν αποκλείεται να δούμε αυξήσεις κεφαλαίου με προμήθεια ακόμη και σε διψήφιο ποσοστό για τους αναδόχους, οι οποίοι ουσιαστικά θα γίνουν… συνέταιροι των ελληνικών τραπεζών στις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.
Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι κάποια «μαγικά χέρια» από το Λονδίνο «παίζουν» καθημερινά με τις τραπεζικές αποτιμήσεις στο ταμπλό, επιδιώκοντας να προετοιμάσουν το έδαφος για μεγάλες συμφωνίες με τους Έλληνες τραπεζίτες. Για τους επενδυτές, αυτό δεν κατ’ ανάγκη καλός οιωνός: το τεχνητό «φούσκωμα» των αποτιμήσεων, σε μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας για το τραπεζικό σύστημα και τις προοπτικές της οικονομίας γενικότερα, μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε ένα χρηματιστηριακό ράλι… των ηλιθίων (fools rally), με κακή κατάληξη για όσους παρασυρθούν από τους «μάγους» του Λονδίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου