Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Φοβάται το «μαύρο» στην κάλπη

fasoulas
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 3 ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ…


Τυχόν απώλεια της περιφέρειας Αττικής σημαίνει όχι απλά οδυνηρή ήττα, αλλά πολιτική καταστροφή για το ΠΑΣΟΚ

Τρεις μόλις μήνες πριν από τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης της 7ης Νοεμβρίου, την πρώτη κρίσιμη εκλογική δοκιμασία μετά τις περυσινές εθνικές εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αρχίσει εμφανώς να αγχώνεται με την έκβαση των αναμετρήσεων στους τρεις μεγάλους δήμους, αλλά και την περιφέρεια Αττικής, από όπου και θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό οι πολιτικές εντυπώσεις.
Ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό, οι εκτιμήσεις του Μαξίμου και την Ιπποκράτους ήταν αρκετά αισιόδοξες για την έκβαση των συγκεκριμένων αναμετρήσεων, ένα κλίμα σκεπτικισμού και ανησυχίας είναι πλέον διάχυτο και αυτό παρά το γεγονός ότι από τις δημοσκοπήσεις δεν προκύπτει αξιοσημείωτη αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, που εξακολουθούν να είναι ισχυρά θετικοί υπέρ του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, ο φόβος της έκφρασης στις κάλπες των μεγάλων αστικών κέντρων της εκτεταμένης δυσαρέσκειας των πολιτών στα οικονομικά μέτρα, η αυξημένη πιθανότητα εκδικητικής ψήφου στον δεύτερο γύρο και η κωλυσιεργία στην εύρεση καταλλήλων υποψηφίων είναι που ανεβάζει το θερμόμετρο της ανησυχίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η μάχη της Αθήνας
Όσον αφορά τον δήμο Αθηναίων, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Φώφη Γεννηματά περισσότερο και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατά τι λιγότερο αξιόπιστα, μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία και να κερδίσουν τον Νικήτα Κακλαμάνη.
Ωστόσο, ο δεύτερος είναι εντελώς αρνητικός στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος, η δε υφυπουργός Υγείας δείχνει να προβληματίζεται ενώ οι πληροφορίες μέχρι πρότινος την έφεραν απόλυτα έτοιμη να δώσει τη μάχη. Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, οι ενδοιασμοί της προέκυψαν ύστερα από την άκαμπτη θέση του Γ. Ραγκούση να επαναφέρει το 42% για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο.
Πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ωστόσο εκτιμούν πως οι επιφυλάξεις της τελικά θα καμφθούν, καθώς προκύπτει ως η μοναδική νικηφόρα υποψηφιότητα, αφού οι μετρήσεις για τους Α. Διαμαντοπούλου, Τ. Μπιρμπίλη και Σπ. Κουβέλη ήταν απογοητευτικές. Επισημαίνεται πάντως, ότι οι σχέσεις Παπανδρέου – Γεννηματά δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο τους, με την υφυπουργό Υγείας να αισθάνεται παραγκωνισμένη από τη θέση που της έδωσε ο πρωθυπουργός στο κυβερνητικό σχήμα.

Το κομφούζιο της Θεσσαλονίκης
Στη συμπρωτεύουσα το τοπίο ξαφνικά θόλωσε για το ΠΑΣΟΚ. Η αιφνίδια απόφαση Σαμαρά που έθεσε εκτός παιγνιδιού τον φθαρμένο Β. Παπαγεωργόπουλο και έδωσε το χρίσμα στον σχετικά άφθαρτο και πρώτο «γαλάζιο» βουλευτή σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις Κώστα Γκιουλέκα άλλαξε τα δεδομένα.
Οι τοπικοί υπουργοί, βουλευτές και κομματικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ αγωνιούν, αλλά και συγκρούονται άγρια μεταξύ τους στο θέμα του «πράσινου» υποψήφιου. Η Χρύσα Αράπογλου υποψήφια και το 2006, ήθελε και πάλι το χρίσμα, όμως κανείς από τους τέσσερις Θεσσαλονικείς υπουργούς και υφυπουργούς δεν συμφώνησε. Η βουλευτής δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον, καθώς και ο χρόνος κύλησε, αλλά πρόλαβε να δηλώσει συμμετοχή στη συμπαράταξη – συμμαχία έξι δημοτικών κινήσεων, που με δικές τους διαδικασίες θα αναδείξουν υποψήφιο δήμαρχο που θα διεκδικήσει το δήμο.
Ταυτόχρονα, ο Γιάννης Μπουτάρης ανακοίνωσε ήδη την εκ νέου υποψηφιότητά του, όπως και ο επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης, ο δημοτικός σύμβουλος επί πολλές τετραετίες με τις «πράσινες» παρατάξεις Μπάμπης Μπαρμπουνάκης επίσης προετοιμάζεται για αν κατέλθει, ενώ στην αναμονή βρίσκεται και ο επιχειρηματίας Τάσος Τζήκας.
Ο Γ. Παπανδρέου έχει επίσης τη διαθεσιμότητα της Εύας Καϊλή, ενώ ο ίδιος θα ήθελε τον Διονύση Σαββόπουλο, αλλά ο διαπρεπής καλλιτέχνης δεν αποδέχτηκε. Το σταυρόλεξο είναι πολύ δύσκολο, αν και κάποιες πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός είναι ένα βήμα πριν να συμφωνήσει με την πρόταση των Ευ. Βενιζέλου, Γ. Μαγκριώτη και Σπ. Βούγια για υποστήριξη του Γ. Μπουτάρη, με τον οποίο και ο ίδιος διατηρεί άλλωστε άριστες προσωπικές σχέσεις.

Εμπλοκή στο λιμάνι
Κάποιοι δεν θέλουν την εκ νέου υποψηφιότητα του Παναγιώτη Φασούλα στο μεγάλο λιμάνι και επενδύουν στις όχι καλές σχέσεις του νυν δημάρχου με τον Γ. Παπανδρέου. Ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, που έλειπε πρόσφατα στις ΗΠΑ και επανήλθε για να κηρύξει στάση πληρωμών λόγω οικονομικού αδιεξόδου, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.
Στις μετρήσεις, η επανεκλογή της «αράχνης» έχει δυσκολέψει αισθητά, αλλά και στο «γαλάζιο» στρατόπεδο επικρατεί σύγχυση, καθώς υποψήφιος δεν έχει βρεθεί, ενώ η τράπουλα ανακατεύεται από την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Πέτρου Μαντούβαλου.
Αν η εμπλοκή με την υποψηφιότητα Φασούλα αποκτήσει οριστική βάση, ο Γ. Παπανδρέου υποχρεωτικά θα κινηθεί ανάμεσα στην υποψηφιότητα του νυν νομάρχη Γιάννη Μίχα και του βουλευτή Δημήτρη Καρύδη.

ΚΩΔΙΚΟΣ «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ»:
Πιέζει ο Μίχας, δεν απάντησε ο Σκανδαλίδης

Τυχόν απώλεια της περιφέρειας Αττικής σημαίνει όχι απλά οδυνηρή ήττα, αλλά πολιτική καταστροφή για το ΠΑΣΟΚ και ουδείς στο πράσινο στρατόπεδο θέλει να διανοείται κάτι τέτοιο. Ωστόσο το αρχικά ευνοϊκό σκηνικό έχει κι εδώ αρχίσει να θολώνει. Καταρχήν είναι γνωστή η σφοδρή επιθυμία του νυν νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού να είναι υποψήφιος με ή και χωρίς όμως τη σημαία του ΠΑΣΟΚ.
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά φλερτάρουν με την υποστήριξη υποψηφιότητας προερχόμενης από το ΠΑΣΟΚ, είτε της Σοφίας Σακοράφα είτε του Γιάννη Δημαρά, που αναμένεται να συσπειρώσει μεγάλο κομμάτι των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.
Για το «πράσινο» χρίσμα ενδιαφέρεται και πιέζει ο Γιάννης Μίχας, ενώ πολλοί φοβούνται τους πειραματισμούς με νέα πρόσωπα – εκπλήξεις στις οποίες αρέσκεται ο Γ. Παπανδρέου και οι πιθανότητες για τις οποίες αυξάνονται λόγω του άνετου εκλογικού προβαδίσματος του ΠΑΣΟΚ στο σύνολο της περιφέρειας.
Η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Κώστα Σκανδαλίδη να σκεφτεί την μετακόμισή του στη θέση του «μικρού πρωθυπουργού» επιβεβαιώνεται, όχι όμως και η αποδοχή της πρωθυπουργικής επιθυμίας από τον πρώην υπουργό. Η εκλογή του πάντως, εφόσον αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα, θεωρείται σε κάθε περίπτωση, βέβαιη. Θα σημάνει όμως και μεγάλη στροφή στην πολιτική του πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου