Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Η ΔΕΗ καίει τους Ελληνες!

Ηλεκτροσόκ με ρεύμα «υπερυψηλής τάσης» περιμένει τους καταναλωτές καθώς η κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο για αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ έως και 105%, ενώ την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστές της επιχείρησης σχεδόν απειλούν (ακόμη και με sms προς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ) ότι αν τυχόν και τεθεί θέμα πώλησης του 40% των μονάδων της, τότε «θα μας φάει το μαύρο σκοτάδι»!
Οι εξελίξεις στη ΔΕΗ περνούν πλέον στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας καθώς από τη μια είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχει δεχτεί και υπογράψει στο μνημόνιο η κυβέρνηση
και από την άλλη ο «εξορθολογισμός» των τιμολογίων της, όπως έχει δεσμευτεί -επίσης με το μνημόνιο- να εφαρμόσει εντός του 2011.
Ωστόσο, στο μνημόνιο δεν αναφέρεται ούτε το ποσοστό της απελευθέρωσης, ούτε επίσης το ποσοστό της αύξησης των τιμολογίων. Όμως στις τελευταίες επαφές τους με τους αρμόδιους υπουργούς, τα μέλη της Τρόικας έθεσαν θέμα πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, και επισήμαναν στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να επισπεύσει για το 2010 τον εξορθολογισμό των τιμολογίων. Χθες πάντως στη συνάντησή τους με την υπουργό Τ. Μπιρμπίλη ζήτησαν μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος (π.χ. αύξηση της ισχύος του ρεύματος που θα παράγουν οι ιδιώτες) στην περίπτωση που δεν πουληθεί το 40% των μονάδων της.
Η κυβέρνηση παρότι έχει δηλώσει τη διαφωνία της με την προοπτική πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ (μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή όσο και του γεν. γραμματέα Ενέργειας Κ. Μαθιουδάκη ο οποίος επικαλέστηκε τεχνικά, νομικά και οικονομικά προβλήματα στην υλοποίηση της πρότασης), εντούτοις δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει παρότι γνωρίζει ότι τα θέματα του μνημονίου που υπέγραψε είναι αδιαπραγμάτευτα.
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, μετά τον «εξορθολογισμό» εκτιμάται, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι θα φτάσουν έως 105%, ενώ στο αγροτικό ρεύμα η αύξηση υπολογίζεται πάνω από 60%. Αύξηση έρχεται και στο «βιομηχανικό ρεύμα», ενώ μειώσεις θα επέλθουν στα λεγόμενα εμπορικά τιμολόγια.
Οι αυξήσεις θα γίνουν με βάση την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την Τρόικα, θα πρέπει ως το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας και Υπουργική Απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Η όλη κατάσταση μοιάζει με καζάνι έτοιμο να εκραγεί, αφού από τη μια είναι οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που δηλώνουν ότι θα κατεβάσουν τον γενικό διακόπτη σε όλη τη χώρα και από την άλλη οι βέβαιες αυξήσεις στο ρεύμα που θα κάψουν τους οικιακούς καταναλωτές.

Ν.Δ.: «ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ, ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ»

Άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων σχετικά με τις προθέσεις της για την ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική ζητά από την κυβέρνηση η Ν.Δ. Με αφορμή τις πληροφορίες για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, κατ’ απαίτηση της Τρόικας, ο τομεάρχης Ενέργειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιχάλης Γιαννάκης δήλωσε ότι «η Ν.Δ. αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και τη σημασία μιας απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η απελευθέρωση και η διεύρυνση του ανταγωνισμού, όμως, δεν ισοδυναμούν με τον κατατεμαχισμό και την απαξίωση της ΔΕΗ». Και συνέχισε ο κ. Χαλκίδης: «Αν η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, όπως το σύνολο των ΜΜΕ υποστηρίζει, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές της Πολιτείας, γιατί οι συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας θα είναι καταστροφικές». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και παλινωδίες που «τροφοδοτούν τις απαιτήσεις της Τρόικας. Δεν μπορεί λίγα εικοσιτετράωρα πριν η υπουργός Περιβάλλοντος να δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν αποδέχεται πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών να φέρεται ως έτοιμος να συμφωνήσει με την Τρόικα προς μια τέτοια προοπτική. Είναι προφανές ότι η ίδια κυβέρνηση δεν μπορεί να εμφανίζεται με δύο απόψεις. Άλλωστε, όποιος δεν είναι έτοιμος να υπερασπιστεί το κοινωνικό συμφέρον, ας το δηλώσει. Διαφορετικά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ας αναλάβει τις ευθύνες του».
Αναφερόμενος στα περί πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης επεσήμανε: «Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν πρόκειται καν να ξεκινήσει, αν δεν απελευθερωθούν οι διακόπτες από τους δεσμώτες τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν η στρατηγικής σημασίας συμβολή της ΔΕΗ για το έθνος».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου