Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Μια κοινωνία προβάτων και μια κυβέρνηση λύκων

Μια κοινωνία προβάτων και μια κυβέρνηση λύκωνΝέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος ανακοίνωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Περιλαμβάνει επέκταση των εγγυήσεων προς τις τράπεζες κατά 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Αποτελεί …..προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου από την τρόικα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Αυτό έπρεπε να γίνει, αρκεί φυσικά να υπάρξουν σαφείς εγγυήσεις ότι τα χρήματα θα προωθηθούν προς την πραγματική οικονομία για να την τονώσουν. Σ` αυτές τις εγγυήσεις δεν «στάθηκε» όμως όσο θα έπρεπε η κυβέρνηση.
Γιατί αυτά τα χρήματα θα πρέπει ΑΜΕΣΑ  να προωθηθούν για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας .Η αγορά ταλανίζεται  από πρόβλημα ρευστότητας. Είναι μια εκρηκτική κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπισθεί ΑΜΕΣΑ για να μη νεκρώσει πλήρως το σύστημα.
Βέβαια το χθεσινό γεγονός πέραν της οικονομικής του πλευράς έχει και την αντίστοιχη πολιτική του υπόσταση. Αυτή εδράζεται στην λογική και για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι το  ΠΑΣΟΚ της αντιπολίτευσης , ήταν μια φωνή ανευθυνότητας και λαϊκισμού που δεν είχε συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών.
Προεκλογικά για τους ίδιους λόγους «καθύβριζαν» την κυβέρνηση της ΝΔ. Μιλούσαν για …λευκές επιταγές. Στα …τσιτάτα απεδείχθησαν πρώτοι. Μπορούν να ισχυριστούν άραγε το ίδιο και για την υπευθυνότητα τους απέναντι στις ιστορικά κρίσιμες στιγμές;
Και τι δεν είχαν πει κατά του Καραμανλή και της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τα περιβόητα εκείνα 28 δισεκατομμύρια που πήραν τότε οι τράπεζες ώστε να κατορθώσουν να ξεπεράσουν την οικονομική ύφεση.
Σήμερα γιατί ως κυβέρνηση πλέον το ΠΑΣΟΚ ,  πράττει το ίδιο; Γιατί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ανεβαίνουν στα κεραμίδια;  Άλλαξαν χρώμα οι επιταγές;  Είναι δυνατόν να ήταν λάθος η κίνηση των 28 δισ. και σωστή σήμερα η «αιμοδοσία» των 25 δισ;
Είναι δυνατόν ότι κάνει η σημερινή κυβέρνηση να είναι ορθό και λογικό και ότι έπραξαν οι «άλλοι» βλακώδες, ανήθικο και …ποινικά κολάσιμο;
Όχι φυσικά. Η διαφορά είναι μια και μοναδική. Αυτή εστιάζεται στο πως αντιλαμβάνεται ο καθένας την πολιτική.
Άλλοι ακολουθούν τη λογική και την θέτουν ως φάρο για την πορεία τους. Άλλοι πάλι ακολουθούν την «κοινή γνώμη». Μόνο που τότε δεν ακολουθούν ένα σταθερό φάρο αλλά …περιπλανώμενα φώτα.
Με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα πολιτικά υβρίδια μεταξύ …. αθλητή , χορευτή , και ολίγον από λογιστή.
Φυσικά με αυτά δεν αποποιούμαι και τις ευθύνες μας ως κοινωνία πολιτών. Φταίμε και εμείς γιατί με την «εμπύρετη» συμπεριφορά μας, τον ωχαδερφισμό μας και την απομάκρυνσή μας από τα κοινά,  λησμονήσαμε το βασικότερο. Λησμονήσαμε τα λόγια του Henry de Jouvenel ότι : «Μια κοινωνία προβάτων θα βγάλει, αναπόφευκτα κάποια στιγμή, μια κυβέρνηση λύκων».
Bookmark It

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου