Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Η UNESCO έκανε Τούρκο τον Καραγκιόζη!

Η απόφαση της UNESCO να πολιτογραφήσει Τούρκο τον Καραγκιόζη, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Χθες το βράδυ έγινε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κινητοποιούνται και ετοιμάζουν μπαράζ ερωτήσεων προς τον Παύλο Γερουλάνο.

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πληροφορήθηκε το θέμα στον Πόρο, στη διάρκεια συζήτησης που είχε χθες το βράδυ με δημοσιογράφους. «Ας έχουν οι Τούρκοι τον δικό τους Καραγκιόζη κι εμείς τον δικό μας», ήταν η μάλλον μεσοβέζικη θέση του Πρωθυπουργού, η οποία υιοθετήθηκα και από το υπουργείο Εξωτερικών και αυτή θα είναι η θέση με την οποία θα συζητήσει το θέμα η Ελλάδα, στις όποιες συζητήσεις μπορούν να γίνουν πλέον.Στο θέμα δεν έχει τοποθετηθεί η ΝΔ, ίσως διότι το θέμα άρχισε να συζητείται επί των ημερών της, χωρίς η ίδια να αντιδράσει, αφήνοντας την Επιτροπή της UNESCO να υιοθετήσει σχετική εισήγηση του Τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Εν ολίγοις η ΝΔ επέδειξε μάλλον φιλελληνική και όχι ελληνική στάση.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρώτο τον Γιάννη Βούρο ετοιμάζουν μπαράζ ερωτήσεων προς τον υπουργό Πολιτισμού. Στην «κίνηση» έχουν προσχωρήσει, επί του παρόντος, η Πέμυ Ζούνη και η Μάγια Τσόκλη.

Σχετικά με το θέμα, το «ΒΗΜΑ» γράφει σήμερα:
«Πολιτογραφήθηκε ως Τούρκος, και μάλιστα με βούλα της UΝΕSCΟ, ο Καραγκιόζης και μαζί μ΄αυτόν και ο Χατζηαβάτης. Μια υποεπιτροπή της UΝΕSCΟ, που απαρτιζόταν από εκπροσώπους έξι χωρών, της Τουρκίας, της Εσθονίας, του Μεξικού, της Βόρειας Κορέας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κένυας και συνεδρίασε πριν από έναν χρόνο στο Αμπου Ντάμπι, αποδέχθηκε την εισήγηση που συνέταξε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και η οποία αποδεικνύει ότι τόσο ο Καραγκιόζης όσο και ο Χατζηαβάτης είναι Τούρκοι. Η απόφαση επικυρώθηκε και από την αρμόδια επιτροπή της UΝΕSCΟ, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση της Ελλάδος, παρά μόνο μία επιφύλαξη που διατύπωσε η διευθύντρια του Νεότερου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Τέτη Χατζηνικολάου, ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί άυλη φιγούρα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει δύο υπουργεία, το Εξωτερικών και του Πολιτισμού. Ηδη ο κ. Π. Γερουλάνος ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες λεπτομερή ενημέρωση, ενώ ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην UΝΕSCΟ κ. Γ. Αναστόπουλος δήλωσε ότι είχε συστήσει εδώ και καιρό στο υπουργείο Πολιτισμού να δηλώσει στην UΝΕSCΟ ότι ο Καραγκιόζης αποτελεί τμήμα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Και τώρα τι γίνεται, τη στιγμή που η Τουρκία πέτυχε προσφάτως να κατοχυρώσει ως τουρκικά και άλλα δύο προϊόντα, τον μπακλαβά και τον καφέ; Κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι η μοναδική περίπτωση να συμπεριληφθούν και οι πολιτιστικές ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά τον Καραγκιόζη είναι να υπάρξει ένα είδος απευθείας... διαπραγμάτευσης με τους Τούρκους ώστε να αποδεχθούν έναν έντιμο συμβιβασμό.

Η πολιτογράφηση ως Τούρκου του Καραγκιόζη έγινε με εντυπωσιακή προετοιμασία εκ μέρους της Αγκυρας και στην υπόθεση ενεπλάκησαν πέραν του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και οι εκπρόσωποι της πόλης Προύσας, που υπέβαλαν αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση ζητώντας να κατοχυρώσουν την ταυτότητα του Καραγκιόζη, αφού, όπως έλεγαν, κατάγεται από την Προύσα της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου