Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

«Βαβυλωνία» το ΠΑΣΟΚ

«Βαβυλωνία» αντικρουόμενων θέσεων και απόψεων θυμίζει το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιχειρεί να ενδυναμώσει τη θέση της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Το πρόσφατο ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά εδάφη έδωσε νέα ώθηση στην εξωτερική πολιτική της χώρας, αναθερμαίνοντας τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις και αναβαθμίζοντας το διαμεσολαβητικό ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, το πρώτο ουσιαστικά «άνοιγμα» του Γ. Παπανδρέου προς τη Ρωσία για τους αγωγούς, μετά από την πρωτοβουλία του να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του και να συμφωνήσουν σε μια επικείμενη συνάντηση είναι αναμφίβολα μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να μην απομονωθεί ενεργειακά η χώρα μας.
Η συνεχής, όμως, απουσία του Ελληνα πρωθυπουργού στο εξωτερικό δημιουργεί κενά εξουσίας στην κυβέρνηση και στο εσωτερικό της χώρας, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο τόσο για την αξιοπιστία του κυβερνητικού έργου όσο και την αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Οι διαφωνίες μεταξύ των υπουργών και τα «καπελώματα» είναι πλέον στην καθημερινή ατζέντα, ενώ οι προσπάθειες «γεφύρωσης» των χασμάτων από τον Θόδωρο Πάγκαλο δεν είναι πλέον αρκετές για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι όλα «βαίνουν καλώς».
Ακόμη και η απειλή του ανασχηματισμού για τους υπουργούς και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με λίστα για τους βουλευτές (όπου θα κοπούν οι… δυσάρεστοι για το Μαξίμου), που αποτελούσαν τα δυο δυνατά «χαρτιά» του Γιώργου Παπανδρέου για να επιβάλει την τάξη στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, δεν φαίνονται πλέον ικανά να περιορίσουν τις κόντρες μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών και να περιορίσουν τις διαρροές δυσαρεστημένων βουλευτών.
Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η «έκρηξη» οργής και θυμού κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης στην προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να τους θέσει υπό την «κηδεμονία» του εν όψει της νέας άφιξης της τρόικας στη χώρα μας για το μνημόνιο επιτήρησης.
Σε ρόλο «ειρηνοποιού», ο αντιπρόεδρος Θόδωρος Πάγκαλος επιχείρησε να γεφυρώσει τα «αγεφύρωτα», ενώ διαφάνηκε για μια ακόμη φορά ότι οι «υπερεξουσίες» του κ. Παπακωνσταντίνου ενοχλούν σφόδρα αρκετούς συναδέλφους του στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι οποίοι αισθάνονται ότι παραγκωνίζεται και υποβαθμίζεται ο ρόλος τους.
Οσο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό εξακολουθεί να προωθεί και να στηρίζει άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης του, όπως τον Γ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να έχει τον απόλυτο έλεγχο, όσο είναι αυτό εφικτό, στις κινήσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, ακόμη και αν διαπιστώνει τη δυσαρέσκεια των υπολοίπων.
Η στενή ομάδα συνεργατών και φίλων του Γ. Παπανδρέου, στους οποίους έχει αναθέσει σημαντικά χαρτοφυλάκια, αποτελεί για τον πρωθυπουργό δικλείδα ασφαλείας για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου, αλλά η αποτελεσματικότητα κάποιον εξ αυτών είναι ένα ζήτημα που έρχεται όλο και πιο συχνά στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα.
Οι κυβερνητικές αυτές παραφωνίες σε συνδυασμό με τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα δημιουργούν ένα σύνθετο σκηνικό κι έναν εσωτερικό αναβρασμό στο ΠΑΣΟΚ, που αναμένεται να κορυφωθεί εν όψει του φθινοπώρου και των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών.
Το τι θ’ αποφασίσει να πράξει ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ ταυτόχρονα έχει στείλει το μήνυμα προς όλο το Υπουργικό Συμβούλιο και τα κυβερνητικά στελέχη, ότι αυτό θα είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό καλοκαίρι και όλοι θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου