Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Νευρική κρίση στην κυβέρνηση


Συμφόρηση στο ΠΑΣΟΚ από ένα συγκοινωνιολόγο (Δημοσίευμα από τη ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

Αν ρωτήσει κάποιος ένα στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και της…
μετεξέλιξή της, Ιπποκράτους, ποιος είναι ο Νότης Παρασκευόπουλος, θα γυρίσει την πλάτη και θα πει πως όχι μόνο δεν γνωρίζει αλλά δεν ενδιαφέρεται να μάθει. Όμως στο Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζουν πολύ καλά τον 57χρονο συγκοινωνιολόγο και πλέον τον έχουν μάθει και οι υπουργοί με τους οποίους βρίσκεται σε… συνεχή κόντρα αφού θεωρείται αυστηρός βαθμολογητής αλλά και ο άνθρωπος ο οποίος θέλει να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στις επόμενες κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου σε όλα τα επίπεδα, ύστερα από το σχετικό Ο.Κ. που έχει πάρει από τον πρωθυπουργό. Μάλιστα και σύμφωνα με όσα λέγονται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, έχει στήσει το δικό του… παρά – Μαξίμου όπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα καλεί τους υπουργούς για να του δώσουν εξηγήσεις για την πορεία του έργου που έχουν αναλάβει, με ιδιαίτερη αναφορά το πρόγραμμα Σταθερότητα και Ανάπτυξης. Και ορισμένοι να στέλνουν τους… γενικούς γραμματείς δείχνοντας την έντονη δυσφορία τους!

Του ΣΠΥΡΟΥ ΝΑΝΝΟΥ

Κατ’ αρχήν, πολλοί έχουν διερωτηθεί ποιος είναι πλέον ο ρόλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου! Όλοι γνωρίζουν πως έχει αναλάβει να βαθμολογεί τους υπουργούς, ωστόσο πλέον το… λόγο έχει ο Νότης Παρασκευόπουλος ο οποίος με εντολή του Γιώργου Παπανδρέου έχει αναλάβει εκτός από την εποπτεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να υλοποιήσει και τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ, έστω και εάν αυτές έχουν αλλάξει όπως έχει παραδεχτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη ομιλία του σε υπουργικό συμβούλιο. Κάτι που ωστόσο δεν έχει περάσει απαρατήρητο από το σύνολο των υπουργών, οι οποίοι τον κατηγορούν πως εδώ και μήνες, αυθαιρέτως έχει διευρύνει τις συμβουλευτικές αρμοδιότητές του, διεκδικώντας αποφασιστικό ρόλο ακόμη και στη διαμόρφωση σημαντικών αποφάσεων. Μάλιστα, του ασκούν κριτική για το γεγονός πως δεν έχει την «απαιτούμενη» πολιτική εμπειρία και πως μόλις πριν ένα χρόνοι περίπου ο Γιώργος Παπανδρέου τον έχρισε σύμβουλό του στα θέματα οργανωτικών καινοτομιών…
Σήμερα ο Νότης Παρασκευόπουλος ότι στεγάζεται με την ομάδα του στο «στρατηγείο» του Χάρη Παμπούκη στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, το οποίο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αποκαλούν «παρα-Μαξίμου»!

Αφορμή το… open gov!

Όπως προαναφέρθηκε, όλα ξεκίνησαν ακριβώς πριν από έναν χρόνο, στις 7 Ιουλίου, όταν το ΠΑΣΟΚ έδινε στη δημοσιότητα τη δύο αράδων απόφαση του προέδρου του: «Με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, ορίζεται σύμβουλός του για θέματα οργανωτικών καινοτομιών ο κ. Νότης Παρασκευόπουλος» χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί ποτέ τι σημαίνει οργανωτικές καινοτομίες… Ωστόσο, όλοι κατάλαβαν μόλις έγνε κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, όπου ο 57χρονος συγκοινωνιολόγος έσπευσε να καλύψει διάφορα κυβερνητικά κενά και όπως λένε, καθότι συγκοινωνιολόγος, φρόντισε να λύσει τα… κυκλοφοριακά προβλήματα της κυβέρνησης, έχοντας πάντα στο πλευρό του τον πρωθυπουργό. Από τον περασμένο Οκτώβριο μάλιστα έχει αναλάβει να αναμορφώσει την κυβέρνηση, πρώτα μέσω του open.gov!
Η σχέση Παπανδρέου – Παρασκευόπουλου είναι δοκιμασμένη άλλωστε από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κάθε Μέρα Πολίτης», εκεί όπου και η μητέρα του πρωθυπουργού, Μαργαρίτα Παπανδρέου, έχει τον δικό της διακριτό ρόλο. Εκεί ο πρωθυπουργός καλωσορίζει όσους εισέρχονται για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική σελίδα της οργάνωσης και τους παρακινεί να οικοδομήσουν, μαζί, τη συμμετοχική δημοκρατία. Ο Νότης Παρασκευόπουλος λοιπόν, αφού εργάστηκε στον ΟΑΣΑ και εκπόνησε, ως ελεύθερος επαγγελματίας, μελέτες κυκλοφορίας σε αρκετές πόλεις σε όλη τη χώρα, στη συνέχεια ανακάλυψε τη δράση μέσω των ΜΚΟ: «Κάθε Μέρα Πολίτης» και «Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”» είναι οι δυο οργανώσεις στις οποίες δραστηριοποιείται. Και πλέον δραστηριοποιείται και στους… δρόμους των υπουργών!

Η ένταση και η δυσφορία...
Η δράση του έχει προκαλέσει την μήνη των υπουργών καθώς όχι μόνο προέκυψε αίφνης άλλος ένας «επόπτης» τους, μετά τον Θόδωρο Πάγκαλα αλλά κυρίως λόγω της περιγραφόμενης «άνεσης» του να αξιώνει από εκείνους συσκέψεις με την ομάδα του, προκειμένου να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το έργο τους.
Πολλοί μάλιστα επισημαίνουν ιδιαίτερα πως σήμερα στην κυβέρνηση υπάρχουν πλέον δύο σχήματα: Το ένα είναι το θεσμικό που τα αποτελούν πολιτικοί που έχουν παρουσία στον δημόσιο χώρο και διεκδικούν την ψήφο του λαού και το άλλο αποτελείται από τις στρατιές συμβούλων και συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου, χωρίς κάποια νομιμοποίηση ωστόσο.
Και αυτό φαίνεται ιδιαίτερα με αφορμή το φάκελο «αποκρατικοποιήσεις» αλλά και κυρίως στην άρνηση του Δημήτρη Ρέππα να συμμετάσχει σε σύσκεψη υπό τον Νότη Παρασκευόπουλο στέλνοντας τον γενικό γραμματέα του υπουργείου του, Χάρη Τσιώκα!
Αφορμή αποτέλεσε πρόσφατο δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας (ΤΟ ΘΕΜΑ), που στο πρωτοσέλιδό της με τίτλο «Σε ιδιώτες τα λεωφορεία – Το υπουργείο Οικονομικών και το γραφείο του πρωθυπουργού προετοιμάζουν λύση τύπου Ολυμπιακή», «έλειπε» ο βασικός παίκτης του σχεδίου που ήταν βεβαίως το υπουργείο Υποδομών! Όλοι γνωρίζουν τι επακολούθησε αφού ο Δημήτρης Ρέππας ένιωθε σαν τον αλεξιπτωτιστή που πέφτει χωρίς αλεξίπτωτο και εξεμάνη τόσο κατά του συναδέλφου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου όσο όμως και κατά του Νότη Παρασκευόπουλου, ειδικού συμβούλου του πρωθυπουργού, που έκανε και δηλώσεις προς την εφημερίδα παραβαίνοντας κάθε κανόνα λειτουργίας ενός πρωθυπουργικού συμβούλου.
Η δυσφορία έχει γίνει μεγαλύτερη καθώς όπως επισημαίνουν κορυφαίοι υπουργοί μέσω… συνεργατών τους, ο Νότης Παρασκευόπουλος δραστηριοποιείται ατύπως και στον τομέα των μεγάλων επενδύσεων.

«Out» ο Ηρακλής Πολεμαρχάκης
Εν τέλει, ο «συγκοινωνιολόγος» της κυβέρνησης είναι ένα από τα πρόσωπα που σήμερα συγκαταλέγεται στον σκληρό πυρήνα των συμβούλων του Γιώργου Παπανδρέου και θεωρείται από πολλούς ως άνθρωπος των ειδικών αποστολών». Ο εν λόγω έχει στην αρμοδιότητά του την παρακολούθηση συγκεκριμένων τομέων κυβερνητικής δραστηριότητας, στο παραγωγικό - αναπτυξιακό κομμάτι, ενώ με δική του ομάδα κατά καιρούς φέρεται να παρεμβαίνει και να λειτουργεί αυτόνομα. Νέος στόχος του είναι τα «αντίμετρα» που θα ανακοινώσει στην ΔΕΘ ο Γιώργος Παπανδρέου, «προσπερνώντας» και τον Ηρακλή Πολεμαρχάκη, στενό επίσης συνεργάτη του πρωθυπουργού με ειδίκευση στα οικονομικά.
Πάντως, με τον πρωθυπουργό ο «οικονομολόγος» της κυβέρνησης συζητούν ώρες ατελείωτες για τα οικονομικά και τα κοινωνικά ζητήματα, πάνω σε Μαρξιστικές θεωρίες και δοκιμασμένα σοσιαλιστικά μοντέλα. Είναι ο μοναδικός από τους επιφανείς επιστήμονες διεθνούς κύρους, που δηλώνει ΠΑΣΟΚ και αρέσκεται να συνομιλεί σε θεωρητικό επίπεδο με τον Θόδωρο Πάγκαλο. «Αυτή τη φορά, ήρθα για να μείνω» συνηθίζει να λέει στους συνομιλητές του, αλλά δεν είναι και βέβαιο. Ο Πολεμαρχάκης, όπως κάθε οικονομολόγος που σέβεται τους αριθμούς του, δεν διστάζει να τα μιλήσει έξω από τα δόντια και να διαφωνήσει με τον οποιοδήποτε, μέχρι να βρει μαζί του πεδίο συνεννόησης, αν έχουν φυσικά την ίδια πληροφόρηση και αυτό ίσως να το έχει… πληρώσει!
Θεωρείται τέλος οπαδός του διαλόγου, μόνο που οι κουβέντες του τραβάνε σε μάκρος, όπως του καταλογίζουν οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου. Και ακόμα δεν έχει εξοικειωθεί με το νέο… περιβάλλον αφού ο ίδιος έχει μάθει να κρατάει το στόμα του κλειστό και να αποφασίζει χωρίς προηγουμένως να έχει εξαντληθεί στον διάλογο. Στην πολιτική, όμως, ο χρόνος είναι πολύτιμος και οι ίντριγκες πολλές…

Γέφυρες Γ. Παπανδρέου με… παλαιό ΠΑΣΟΚ
Τέλος σε αντιπαραθέσεις υπουργών θα επιχειρήσει να βάλει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες. Ήδη το πρώτο βήμα έγινε πριν το Συμπόσιο της Σύμης στον Πόρο, με τον Γιώργο Πεταλωτή να επικοινωνεί με κορυφαίους υπουργούς όπου τους επέστησε την προσοχή, καλώντας τους μάλιστα να ασχοληθούν με τα θέματα των υπουργείων τους.
Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου πλέον μιλούν ανοιχτά για μείζονα πολιτική κίνηση, που θα επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος σταθερότητας, όπου παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις. Υπέρ του ανασχηματισμού φέρονται να είναι και οι περισσότεροι βουλευτές καθώς πρώτον τρέφουν ελπίδες ότι θα χτυπήσει και το δικό τους τηλέφωνο και, δεύτερον, με την προσδοκία ότι η απόδοση της κυβέρνησης θα βελτιωθεί, θα αποφευχθεί το εκλογικό Βατερλό στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να ρίξει γέφυρες με το «παλαιό ΠΑΣΟΚ» αφού συνεχώς η αντιπολίτευση που ασκείται στην κυβέρνηση προέρχεται κατά κύριο λόγο από το εσωτερικό του κόμματος, κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε εξορμήσεις του στην Περιφέρεια θα συναντηθεί με μέλη των νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ με σκοπό βεβαίως να τους ακούσει και μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο, όπως διαρρέεται από το Μέγαρο Μαξίμου, να επιτευχθεί «πολιτική ειρήνη» καθώς έρχονται οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές.
Πάντως, ο ιδρυτής της Αριστερής Πρωτοβουλίας του Κινήματος, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος συνεχίζει να ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αυτή τη φορά για την πρόταση του Μιχάλη Σάλλα για την εξαγορά ποσοστών σε Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κάνοντας λόγο μάλιστα για… πειρατεία αλλά και στον Ανδρέα Λοβέρδο για την διαιτησία!
Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, επισήμανε τα εξής: «…Την ώρα που εκατομμύρια Έλληνες  ζουν στο όριο της φτώχειας και  ασφυκτιούν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που επιβάλλουν τα κυβερνητικά ασφαλιστικά και οικονομικά μέτρα, η κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ συνεχίζει ανένδοτη την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας με τον ορισμό συμβούλων για την αξιολόγηση της πρότασης Σάλλα. Όλα δείχνουν ότι οι νεοφιλελεύθεροι αρμόδιοι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν προσπαθούν να σώσουν την Ελλάδα. Προσπαθούν να αλλάξουν την Ελλάδα, επαναφέροντάς την σε μια σκοτεινή περίοδο με μόνιμη φτώχεια, ανύπαρκτη κοινωνική προστασία και ανάπτυξη μόνο για λίγους και εκλεκτούς των Διεθνών Τραπεζιτών. Αυτό  δεν είναι μόνο έξω από την  ιδεολογία μας. Είναι αντίθετο με το εθνικό συμφέρον. Άνοιξε  η όρεξη των κερδοσκόπων και τα θέλουν όλα». Και συνεχίζει λέγοντας τα εξής: «Μόλις πριν λίγες μέρες εκδηλώθηκε επίσημα  πειρατεία στην Αγροτική Τράπεζα  και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Δηλαδή, στα θησαυροφυλάκια της ελληνικής  ακίνητης περιουσίας. Αν επιτρέψουμε να συμβεί αυτή η πειρατεία την οποία ευνοεί απροκάλυπτα το Υπουργείο Οικονομικών, τότε σε λίγα χρόνια δεν θα μπορούμε να υψώσουμε καν τη σημαία μας στα νησιά και στην ύπαιθρο. Δεν θα μπορούμε να ξανακοιτάξουμε στα μάτια τους Έλληνες. Αντί  λοιπόν να προχωρήσει η κυβέρνηση  σε ανάπτυξη και ενίσχυση της παραγωγής των υπηρεσιών και του εισοδήματος – όπως έπραξαν οι δανειστές μας στις χώρες τους- συνεχίζει στον δρόμο χωρίς γυρισμό. Στο δρόμο της αποδόμησης κάθε λαϊκού και εθνικού κεκτημένου».
Επίσης και σύμφωνα με τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο «…η κυβέρνηση μοιάζει να πορεύεται  σε ολισθηρό δρόμο που απειλεί  την εθνική κυριαρχία της χώρας. Είναι βέβαιο ότι νομοθετεί και αποφασίζει με βάση το μνημόνιο και τις επιταγές της τρόικας αλλά όταν αυτό γίνεται και με απροκάλυπτη παραβίαση του Συντάγματος τότε απειλείται η λειτουργία του δημοκρατικού μας καθεστώτος. Τρανό παράδειγμα ο συνταγματολόγος και Υπουργός Απασχόλησης που έγραψε στα «παλαιότερα των υποδημάτων του» το Σύνταγμα στο θέμα της διαιτησίας και θέλει να τα θυσιάσει όλα στην πιστή τήρηση του μνημονίου».
Και καταλήγει ως εξής: «Η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ  καλεί τον Πρόεδρο του Κινήματος  και Πρωθυπουργό της χώρας  να αναλογιστεί την ιστορία μας  και τις αξίες μας ώστε να μην  δοκιμαστούν άλλο οι αντοχές του λαού μας. Λαός εξουθενωμένος και καταπιεσμένος σημαίνει χώρα αδύναμη και ανίσχυρη, σημαίνει μετατροπή του πολίτη σε υπήκοο, σημαίνει μετασχηματισμό της κυβερνητικής αυθαιρεσίας σε ωμή βία. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ήταν και είναι κίνημα χειραφέτησης και σεβασμού των αγώνων του ελληνικού λαού και δεν μπορεί να καταντήσει άκρως νεοφιλελεύθερο και νεο-συντηρητικό κίνημα που έχει αναλάβει εργολαβικά να διαλύσει κάθε συνεκτικό ιστό της ελληνικής κοινωνίας και του κράτους δικαίου. Και καλό είναι να θυμόμαστε όλοι ότι η ανοχή δεν σημαίνει αποδοχή και ότι η οργή γίνεται δύναμη ανεξέλεγκτη που θα μας παρασύρει όλους στην καταστροφή».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου