Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Διχάζει ο απολογισμός…

Διχάζει ο απολογισμός…

  ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ
Προβάδισμα παρά τη δυσφορία
Φυσικά το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση είναι μεγάλο. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τη δυσφορία της κοινής γνώμης, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο στη σχέση του με την κοινωνία λόγω των ευθυνών που καταλογίζουν οι πολίτες στις κυβερνήσεις Καραμανλή αλλά και των εσωτερικών αντιθέσεων, που άνοιξε η κούρσα της διαδοχής, επιτρέπουν στο ΠΑΣΟΚ να διατηρεί το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου.
 Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση Παπανδρέου θα συμπληρώσει δέκα μήνες
στην εξουσία. Ο απολογισμός της μέχρι σήμερα θητείας της διχάζει. Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι αθέτησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις, με πρώτη την περιβόητη φράση του πρωθυπουργού για τα «λεφτά που υπάρχουν», και επέλεξε να προχωρήσει σε μια σκληρά νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση που οδηγεί στην ύφεση και μεγεθύνει τα προβλήματα.
Πρόκειται για μια κατηγορία που της αποδίδεται κυρίως από την αντιπολίτευση αλλά και ένα κομμάτι του «παλαιού ΠΑΣΟΚ» που δυσφορεί με τις κυβερνητικές επιλογές. Την ίδια ώρα όμως υπάρχουν και εκείνοι που, αν και ενοχλούνται από τα μέτρα που έλαβε, τα θεωρούν αναγκαία. Πιστεύουν ότι κλήθηκε να διαχειριστεί μια κρίση για την οποία δεν έφερε την ευθύνη και ανέλαβε τολμηρές πρωτοβουλίες οι οποίες σε μια οριακή στιγμή για τη χώρα τη βοήθησαν να αποφύγει την κατάρρευση και της έδωσαν χρόνο να προσπαθεί να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης.
Μια ματιά στην τελευταία μηνιαία αναφορά του Θεόδωρου Πάγκαλου, αντιπροέδρου της κυβέρνησης και εντεταλμένου για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, πείθει ακόμη και τον πλέον δύσπιστο ότι στους μήνες που προηγήθηκαν έγινε σχεδόν όλη η «βρόμικη» δουλειά που έπρεπε να κάνουν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις ενός προγράμματος σταθεροποίησης που όμοιό του δεν είχε γνωρίσει ποτέ στο παρελθόν η χώρα.
Σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα
Στην πραγματικότητα ελήφθησαν σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα που καμιά κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να λάβει στο παρελθόν και προχώρησαν μεταρρυθμίσεις που και μόνο στο άκουσμά τους πριν από ένα χρόνο θα ξεσηκωνόταν θύελλα αντιδράσεων. Τα περισσότερα έγιναν βεβαίως υπό την απειλή της χρεοκοπίας και με το μαχαίρι των ελεγκτών του ΔΝΤ και της Ε.Ε. στο λαιμό των υπουργών που κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση πέρασε από τη Βουλή με ελάχιστες απώλειες -έχασε τρεις βουλευτές οι οποίοι διεγράφησαν αμέσως- ένα μνημόνιο συνεργασίας με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. το οποίο αλλάζει κυριολεκτικά την εικόνα της Ελλάδας όπως τη γνωρίζαμε μέχρι πρότινος.
Στο πλαίσιο αυτού του μνημονίου, η χώρα έχει νέο ασφαλιστικό και στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Πάγωσαν οι μισθοί και οι συντάξεις για τουλάχιστον μία τριετία και ο 13ος και ο 14ος μισθός αντικαταστάθηκαν από επιδόματα τα οποία λαμβάνουν μόνο οι χαμηλόμισθοί και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Με την απειλή νομοθετικής ρύθμισης, η κυβέρνηση πέτυχε να υπογραφεί τριετής γενική συλλογική σύμβαση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με μηδενικές αυξήσεις φέτος και συμβολικές, στο ύψος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού τα επόμενα δύο χρόνια.
Υπήρξε μείωση του ελλείμματος στο πρώτο εξάμηνο του έτους κατά 45% έναντι στόχου για 39,5% και αυτό επιτεύχθηκε κατά βάση με μείωση των δαπανών κατά 12,5% και αύξηση των εσόδων κατά 7,2%. Αυξήσεις έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα. Επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων. Επαναδραστηριοποίηση των ελέγχων από το ΣΔΟΕ που κάνει πλέον διασταυρώσεις στοιχείων σε στοχευμένες κοινωνικές ομάδες που εμφανίζουν μεγάλη φοροδιαφυγή, καθιέρωση της προοδευτικής φορολόγησης με αλλαγή στις φορολογικές κλίμακες και το κυριότερο η αύξηση του ΦΠΑ συνολικά κατά 4 μονάδες ήταν μερικά από τα μέτρα που προωθήθηκαν σε φάσεις και έχουν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.
Ταυτόχρονα, άλλαξε ο διοικητικός χάρτης της χώρας. Με ελάχιστες αντιδράσεις περιορίστηκαν οι δήμοι και καταργήθηκαν οι νομαρχίες και στη θέση τους συστάθηκαν οι περιφέρειες που θα αποτελούν στο εξής το δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Χιλιάδες μόνιμοι υπάλληλοι των δήμων και των νομαρχιών που καταργήθηκαν μετακινούνται σε άλλα πόστα και οι συμβασιούχοι που κατά βάση αποτελούσαν ρουσφέτια των τοπικών παραγόντων μετά την ολοκλήρωση των συμβάσεών τους θα βρεθούν εκτός Δημοσίου. Το ίδιο συνέβη και με όσους απασχολούνταν με συμβάσεις τύπου stage. Η κυβέρνηση μέσα στο δεκάμηνο άλλαξε τον τρόπο χορήγησης της ιθαγένειας και έδωσε δικαίωμα ψήφου στους αλλοδαπούς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αξιοποιώντας τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στους πρώτους μετεκλογικούς μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση.
 «Φωνές» για ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές
Παρ’ όλα αυτά, ουδείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο δείχνει ικανοποιημένος. Πολλοί ζητούν ανασχηματισμό με το επιχείρημα ότι αυτή η κυβέρνηση στήθηκε με άλλους προσανατολισμούς και για να υπηρετήσει άλλες πολιτικές. Θέτουν μάλιστα ζητήματα για καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε διάφορους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής. Κάποιοι άλλοι φοβούνται το κύμα των αντιδράσεων που θα ακολουθήσουν με την έλευση του φθινοπώρου και καθώς θα επιχειρείται η κατάρτιση του δυσκολότερου προϋπολογισμού που έχει κληθεί να συντάξει μεταπολιτευτική κυβέρνηση. Φωνές όπως αυτή του Χάρη Καστανίδη, που έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών το Νοέμβριο για να εξασφαλίσει η κυβέρνηση τη δημοκρατική νομιμοποίηση που χρειάζεται για να προχωρήσει στην εφαρμογή μιας πολιτικής που ελάχιστα θυμίζει το προεκλογικό της πρόγραμμα, πέφτουν στο κενό διότι συναντούν την κατηγορηματική άρνηση του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να ακολουθεί πιστά μια στρατηγική τετραετίας.
Αν και ο ίδιος δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν ενδιαφέρεται για την επανεκλογή του και ότι βασικό του μέλημα είναι η σωτηρία της χώρας, πολλοί αναλυτές διακρίνουν την πρόθεσή του να κλείσει μέσα στους πρώτους δώδεκα μήνες της θητείας του όλα τα καυτά θέματα που γεννούν πολιτικό κόστος.
Παράλληλα σχεδιάζει την επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης, αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ όπου στην καθιερωμένη ομιλία του θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό πακέτο της κυβέρνησης. Θα ακολουθήσουν οι εξαγγελίες μιας σειράς πολιτικών παρεμβάσεων, κυρίως σε θεσμικό επίπεδο, που δεν δημιουργούν νέα βάρη στον προϋπολογισμό, με στόχο να ικανοποιηθεί η εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ που εμβρόντητη παρακολουθεί τους τελευταίους μήνες το τσουνάμι των αρνητικών μέτρων.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου