Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Α. Σαμαράς: Υπάρχει άλλος δρόμος με λιγότερες θυσίες





Τη στρατηγική του για την έξοδο από την οικονομική κρίση και την ταχύτερη αποδέσμευση από τους όρους και τις συνέπειες του μνημονίου, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος του κόμματος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι με τα λάθη και τις παραλείψεις της οδήγησε τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται, υποστήριξε ότι η εφαρμογή του μνημονίου δεν θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και πρότεινε ένα διαφορετικό μίγμα οικονομικής πολιτικής.

    Η πρόταση του κ. Σαμαρά περιλαμβάνει σειρά μέτρων.

    Κατ' αρχάς «αντισταθμιστικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας», όπως τα χαρακτήρισε ο ίδιος. Με τα μέτρα αυτά, «εξουδετερώνεται το υφεσιακό
αποτέλεσμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς να την επιβαρύνουν, γιατί έχουν μηδενικό κόστος».

    Μεταξύ των μέτρων αυτών, ο κ. Σαμαράς πρότεινε:

    * Ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους

    * Συμψηφισμό οφειλών από και προς το δημόσιο, μέσω συστήματος μηνιαίας εκκαθάρισης οφειλών.

    * Εσωτερικές μετατάξεις στο δημόσιο, αφού δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις.

    * Αναδιάρθρωση του ΟΣΕ.

    * Προσωποποιημένη κοστολόγηση των δημοσίων νοσοκομείων.

    * Ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

    Επιπλέον, μίλησε για «πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα» και ανέφερε ενδεικτικά την «αποκατάσταση των μεγάλων επενδύσεων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη διασύνδεση των νησιών».

    Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι εκτός από τα αντισταθμιστικά μέτρα χρειάζονται και τα επανορθωτικά μέτρα, δηλαδή «διορθώσεις μεγάλων σφαλμάτων στις περικοπές, που έχουν γίνει και προκάλεσαν αδικίες». Ως παράδειγμα, έφερε την αποκατάσταση των συντάξεων στους χαμηλοσυνταξιούχους. «Είναι δέσμευσή μας και θα το κάνουμε και αφού δεσμευόμαστε από το μνημόνιο, θα κόψουμε από αλλού», είπε.

    Ως τομείς, από όπου μπορούν να προκύψουν έσοδα, ανέφερε τον περιορισμό του λαθρεμπορίου καυσίμων, τις περικοπές στα συμβούλια και τις επιτροπές του δημοσίου, τη μείωση των οδοιπορικών, αλλά και των αμοιβών και των επιχορηγήσεων νομικών προσώπων.

    «Ολα αυτά, που προβλέπονται σε κωδικούς του προϋπολογισμού, μπορούν να εξοικονομήσουν μισό δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Επίσης, πρότεινε και σειρά αναπτυξιακών μέτρων που βασίζονται κυρίως στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Εξήγησε, ότι ως αξιοποίηση, δεν εννοεί «εκποίηση ή ξεπούλημα των ασημικών». «Δεν σημαίνει να βγάλουμε στο σφυρί μνημεία ή χώρους, που συνδέονται με την ιστορία μας, ή με την εθνική μας ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή η ακίνητη περιουσία του δημοσίου μένει εντελώς ανεκμετάλλευτη και αναφέρθηκε στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, που έχει στον έλεγχό της ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 272 δισ. ευρώ.

    «Αν δώσουμε για εκμετάλλευση ένα μικρό μέρος όλων αυτών των ακινήτων με τη μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης, μπορούμε να φτάσουμε σε έσοδα μέχρι 5 δισ. ευρώ ετησίως», ανέφερε.

    Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, άλλο τρόπο αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αποτελεί η τουριστική κατοικία για αγοραστές υψηλής εισοδηματικής στάθμης, ενώ ιδιαίτερη σημασία και υψηλές αποδόσεις μπορεί να έχει η αξιοποίηση των λιμανιών και των αεροδρομίων, «που εκτός από πηγή δημοσίων εσόδων θα αποτελέσουν και μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης».

    Είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς, ότι «χρειάζεται ένας καλύτερος σχεδιασμός και σαφές χρονοδιάγραμμα για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».

    «Υπολογίζεται ότι ένα σύνολο 50 δισ. ευρώ μπορεί να βρεθεί τα επόμενα δυο χρόνια, από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους της ακίνητης περιουσίας και την τολμηρή προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

    Ο κ. Σαμαράς είπε ότι χρειάζεται μία ακόμη κατηγορία μέτρων, που να βελτιώνει το ψυχολογικό κλίμα και να υποκινεί την ανάπτυξη. «Το σημαντικότερο από τα άμεσα αναπτυξιακά μέτρα είναι η εξόφληση των οφειλών του δημοσίου, οι επιστροφές φόρων προς τις επιχειρήσεις και οι επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου. Αυτό, θα δώσει μια τεράστια ανάσα ρευστότητας στην αγορά και θα αρχίσει να αποκαθιστά την αξιοπιστία του κράτους», είπε και πρόσθεσε πως «η εξόφληση των χρεών μπορεί να γίνει με τη διάθεση κρατικών ομολόγων, τα οποία θα προεξοφληθούν από τις χρηματοδοτούσες τράπεζες και στη συνέχεια, θα αναχρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

    Στην ίδια κατηγορία μέτρων, ο κ. Σαμαράς ενέταξε την άμεση προώθηση και ψήφιση ενός επενδυτικού νόμου με ισχυρά φορολογικά κίνητρα και την άμεση καταπολέμηση του παραεμπορίου, που σκοτώνει το εμπόριο.

    Τέλος, ο κ. Σαμαράς, μίλησε για μέτρα που «απελευθερώνουν τη δυναμική της ανάπτυξης, αλλά που δεν τα επιτρέπει άμεσα το μνημόνιο». Τέτοια μέτρα υποστήριξε, είναι η μείωση των φόρων όλων των κατηγοριών με πρώτους τους έμμεσους και τον ΦΠΑ στα καύσιμα, αλλά και τους φόρους εισοδήματος. «Μπορούμε να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή, μόνο αν μειώσουμε τους συντελεστές», είπε και συμπλήρωσε: «Αλλο μέτρο είναι οι κλαδικές επενδύσεις, εκεί που υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, στον τουρισμό, τη ναυτιλία και τη μεταποίηση».

    Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς πρότεινε, οι μεγάλες επενδύσεις να υπάγονται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει την ιδιαίτερη εποπτεία των νέων υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας, που «σήμερα έχει καταργήσει το ΠΑΣΟΚ».

    «Ο δρόμος που προτείνουμε, δεν είναι δρόμος χωρίς θυσίες, είναι δρόμος με λιγότερες θυσίες, που όμως μπορεί να τις αντέξει η οικονομία και η κοινωνία και θα πιάσουν τόπο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το ότι «φούσκωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 13,6%» και υποστήριξε ότι «ακόμη και με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, η δημιουργική λογιστική της κυβέρνησης προκάλεσε μια τεχνητή αύξηση του ελλείμματος κατά 3,7 μονάδες του ΑΕΠ».

    «Από το 13,6%, που ήταν το συνολικό έλλειμμα το 2009, αν αφαιρέσουμε το 3,7% της δημιουργικής λογιστικής, το έλλειμμα πέφτει στο 9,9%. Από το 9,9% το 3,2% είναι κυκλικό έλλειμμα, δηλαδή οφείλεται στην ύφεση, ενώ το 6,7% είναι διαρθρωτικό. Το κυκλικό έλλειμμα θα μειωθεί με μέτρα συγκράτησης της ύφεσης, ενώ το 6,7% που είναι το διαρθρωτικό έλλειμμα, είναι το θηρίο που πρέπει να σκοτώσουμε», είπε.

    Συνεχίζοντας την κριτική του, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η κυβέρνηση «παρουσίασε έλλειψη προετοιμασίας και σοβαρού επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης, υποτίμησε τις προειδοποιήσεις Ελλήνων και ξένων, αναφερόταν απαξιωτικά για τη χώρα, το κύρος της και την αξιοπιστία της, υπέπεσε σε αντιφάσεις και παλινωδίες, κατέθεσε προγραμματικές δηλώσεις που αντί για περικοπές περιείχαν παροχές, έστελνε συνεχώς λανθασμένα και αντιφατικά μηνύματα στις αγορές, επέδειξε διεθνή πολυπραγμοσύνη και ανάλωσε πολύτιμο κεφάλαιο και προσπάθησε να εκβιάσει τους Ευρωπαίους εταίρους με την απειλή του ΔΝΤ, που τελικώς έγινε μπούμερανγκ».

    Έκανε μια αποτίμηση της έως τώρα εφαρμογής των μέτρων, λέγοντας ότι «η ανεργία διογκώνεται και ανήλθε ήδη στο 11,7%, η ύφεση βαθαίνει και εκτιμάται επίσημα περίπου στο 4% για το 2010, ο πληθωρισμός αυξάνεται και εκτοξεύθηκε στο 5,3%, ενώ η ψυχολογία της αγοράς παρέλυσε και η ασφάλεια της κοινωνίας επιτάθηκε».

    Αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του ο κ. Σαμαράς είπε ότι τα μέτρα, που περιλαμβάνει το μνημόνιο, θα μειώσουν το έλλειμμα στην περίοδο έως το 2014, αλλά θα αυξήσουν το δημόσιο χρέος από 115% που είναι σήμερα, στο 149%.

    Υποστήριξε, τέλος, ότι με τα μέτρα που προτείνει το κόμμα του, εφόσον υλοποιηθούν, θα βρεθούμε με 110% δημόσιο χρέος και με μηδενικό ή ελάχιστο έλλειμμα και παράλληλα με ανάπτυξη.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου