Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

«Πρόγραμμα Διαύγεια» χωρίς …διαύγεια

«Πρόγραμμα Διαύγεια» χωρίς …διαύγεια

Και το όνομα αυτού  «Πρόγραμμα Διαύγεια». Μόνο που ο Πρωθυπουργός προσήλθε χθες στην Βουλή χωρίς την απαραίτητη …διαύγεια!
Λυπούμαι που θα το πω, αλλά η παράσταση προκάλεσε θλίψη . Η παρουσία και η ομιλία του Πρωθυπουργού  επί του σχεδίου νόμου προκάλεσε έκπληξη σε όλους όσους τον άκουσαν  να λέει με πάθος, απευθυνόμενος (και πάλι) βεβαίως στην Νέα Δημοκρατία, ότι δεν στηρίζει τίποτα.
Και αυτό γιατί η Αξιωματική Αντιπολίτευση προσήλθε εξαρχής σε αυτή την συζήτηση, δηλώνοντας ότι για αυτή ήταν ένα αυτονόητο επόμενο βήμα για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Και ψήφισε επί της αρχής. Και ήταν  εποικοδομητική στις προτάσεις της επί των άρθρων μέσα σε καλό κλίμα.
Ξεπερνώντας όμως την … διαύγεια του Πρωθυπουργού ( με την οποία είναι ικανότεροι να ασχοληθούν άλλοι,  όπως σατυρικοί συγγραφείς και καλλιτέχνες),
θα επισημάνω 5-6 σημεία ( αν και θα μπορούσα πάρα πολλά , αλλά δεν το επιτρέπει ο περιορισμένος χώρος του post).
Κατ` αρχάς κάποιος πρέπει να «ψιθυρίσει» στο αυτί του Πρωθυπουργού ότι δεν απευθύνεται σε ιθαγενείς! Αυτό λοιπόν το «Επιχειρούμε, υιοθετούμε ένα σύστημα διαφάνειας που αμφιβάλλω αν υπάρχει αλλού στον κόσμο» (sic!) καλό θα ήταν να μην το ξανακλέψει από τους λόγους του …Αμίν Νταντά.
Επισήμανση δεύτερη. Το «Πρόγραμμα Διαύγεια» στερείται …διαύγειας και από τους αρμόδιους συντάκτες του , αφού το νομοσχέδιο ξεκινά από το …άρθρο 2. Γιατί το άρθρο 1 δεν είναι διάταξη νομοσχεδίου που εισάγει κανόνα δικαίου.
Επισήμανση τρίτη. Ο Πρωθυπουργός και οι κυβερνητικοί βουλευτές ισχυρίστηκαν ότι εάν την προηγούμενη δεκαετία υπήρχε η δυνατότητα αυτού του νομοσχεδίου, της ανάρτησης δηλαδή στο διαδίκτυο των πράξεων, των συμβάσεων των κυβερνητικών αποφάσεων, θα είχαν αποφευχθεί μια σειρά από σκάνδαλα που ταλάνιζαν και ταλανίζουν ακόμα την πολιτική ζωή του τόπου.
Δεν λέει κανείς «όχι». Ερωτώ όμως εγώ. Το διαδίκτυο ανακαλύφθηκε φέτος; Όχι Φυσικά ! Γιατί τότε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, λάτρης του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών ,ως υπουργός των κυβερνήσεων ΠαΣοΚ δεν το έπραττε;
Γιατί
δεν είχε καταστήσει το εαυτό του πρωτοπόρο της διαφάνειας , ως ,π.χ, υπουργός εξωτερικών ,δημοσιεύοντας  -λέω τώρα εγώ- , στο διαδίκτυο σε ποιες ΜΚΟ πήγαιναν και πόσα χρήματα, για ποιό σκοπό (αντικείμενο της ΜΚΟ)  ώστε να γνωρίζουμε και εμείς οι …αδαείς;
Αλλά ας μας εξηγήσει ΤΙ τον εμποδίζει να το κάνει ακόμα και σήμερα (αφού επίσης κατέχει την θέση του υπουργού εξωτερικών), αλλά δεν το εφαρμόζει στο νομοσχέδιο που επικαλείται ότι …φέρνει την «παγκόσμια επανάσταση στην διαφάνεια».
Επισήμανση τέταρτη. Στο άρθρο 9 δημιουργείτε δίκαιο για αδιαφανείς αποσπάσεις και μετατάξεις προσώπων που καλούνται να στελεχώσουν θέσεις επιστημονικού προσωπικού στην ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη. Είναι γελοίο αυτή η ανεξάρτητη αρχή αύριο να απευθυνθεί σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις κακοδιοίκησης που έχουν σχέση με την πλήρωση κενών θέσεων  με τέτοιου είδους μη αξιοκρατικά και μη αντικειμενικά κριτήρια. «Είπε ο γάιδαρος το πετεινό κεφάλα» θα την απαντήσουν, και θα έχουν απόλυτο δίκιο. Κάτι στραβό υπάρχει στο βασίλειο της διαφάνειας λοιπόν!
Όταν μάλιστα η κυβέρνηση , όπως ισχυρίστηκε στην Βουλή, (επισήμανση πέμπτη) θεωρεί ότι η σύνθεση των επιβατών του πρωθυπουργικού αεροσκάφους είναι απόρρητο μυστικό και δεν επιτρέπεται να μαθαίνουμε εάν πετούν με αυτό επιχειρηματίες και ποιοι, τότε το βασίλειο της διαφάνειας μάλλον είναι στην….εντατική.
Κατόπιν τούτων συνακολουθεί η έκτη επισήμανση με ένα απλό ερώτημα ρητορικό .Θα αναρτώνται και οι…. μίζες ( έστω και οι Μαντέλιες χορηγίες) στο διαδίκτυο ή απλά οι αποφάσεις;  Διότι μας είπε ο Πρωθυπουργός ότι προαπαιτούμενο της δημοκρατικής λειτουργίας είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών και η ενημέρωσή τους. Μάλιστα. Όχι όμως η εκ των υστέρων ενημέρωσή τους μετά από μια δεκαετία , αποσπασματικά , επιλεκτικά και σε βαθμό …. «Ψάχνε ψύλλους στ’ άχυρα»!
Bookmark It

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου