Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Ο Λοβέρδος «τα βάζει» με το ... «κύκλωμα Μαξίμου» και υπόσχεται σε πέντε ημέρες να διορίσει νέο διοικητή του ΙΚΑ!

Στην κυβέρνηση γίνονται ορισμένα πράγματα, τα οποία δεν μπορούν να αντέξουν ούτε και οι ίδιοι οι υπουργοί, οι οποίοι, πάντως υφίστανται το πολιτικό κόστος, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι(όπως τουλάχιστον λένε οι ίδιοι), αλλά «κάποιοι καρεκλοκένταυροι του Μαξίμου».
Ο πρώτος που ξεσπάθωσε κατά των «ανευθυνοϋπεύθυνων» που καθορίζουν σημαντικές κυβερνητικές επιλογές, ήταν ο υπουργός Εργασίας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δέχεται σφοδρότατες επικρίσεις επειδή δεν έχουν διοριστεί, ακόμα, μετά πάροδο εννέα μηνών, διοικητές στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας, στο ΙΚΑ και στον ΟΓΑ. Είναι, μάλιστα, πολύ σημαντικό θέμα ότι το ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό Ταμείο της χώρας, το οποίο θα γίνει μεγαλύτερο, με τις περαιτέρω συγχωνεύσεις, και είναι αυτό που θα κληθεί να σηκώσει όλο σχεδόν το βάρος της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Δεν είναι του παρόντος να αναφερθεί αν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι καλό ή κακό, αλλά να αναδειχθεί το γεγονός ότι το ταμείο που θα σηκώσει το βάρος δεν έχει, ουσιαστικά, Διοικητή. Εδώ και μήνες έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις των διοικητών των ασφαλιστικών Ταμείων μέσω της διαδικασίας του opengov, της λεγόμενης ανοιχτής διακυβέρνησης, μιας διαδικασία που ξεκίνησε με πολλές και μεγάλες προσδοκίες για να φέρει μεγάλες αλλαγές, αλλά έχει εξευτελιστεί από τον τρόπο με τον οποίο την έχουν χειριστεί οι αρμόδιοι τους οποίους έχει τοποθετήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ είναι τα μεγάλα ασφαλιστικά Ταμεία, με τους μεγαλύτερους προϋπολογισμούς και τον μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων. Στα Ταμεία αυτά γίνονται οι μεγαλύτερες «κομπίνες» όλες τις προηγούμενες δεκαετίες(όπως λένε όλες οι έρευνες). Από τις «κομπίνες» αυτές προέρχονται άλλωστε και τα μεγάλα τους ελλείμματα, καθώς τα έσοδά τους μοιράζονται εν είδει λείας τα διάφορα «λαμόγια», τα οποία (συνήθως) κινούνται σε υψηλά διοικητικά και πολιτικά πόστα.

Η καθυστέρηση τοποθέτησης διοικητών στα συγκεκριμένα Ταμεία, εμβάλει σε υποψίες ότι εκείνοι που αποφασίζουν, τελικά, δεν έχουν βρει, ακόμα, τους ανθρώπους οι οποίοι θα συνεχίσουν να κινούνται στην πεπατημένη των προκατόχων τους, της εξασφάλισης, δηλαδή, της συνέχισης της απομύζησης των Ταμείων από τις βδέλλες που έχουν προσκολληθεί στο σώμα των ασφαλισμένων, οι οποίοι καταβάλουν με μεγάλες δυσκολίες τις εισφορές τους, την ώρα που μεγαλοεκδότες και άλλοι επιχειρηματίες, οφείλουν δισεκατομμύρια εισφορών και δεν τους ενοχλεί κανένας. Και κάποιοι από αυτούς είναι μεταξύ αυτών που απομυζούν μέσω φαρμακευτικών και άλλων δαπανών, τις εισφορές των ασφαλισμένων, οι οποίοι κινδυνεύουν να μην έχουν ούτε σύνταξη ούτε ασφαλιστική κάλυψη, διότι οι εισφορές τους πηγαίνουν στις τσέπες «των - καλουμένων - λαμογιών».

Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε ότι θα χτυπηθεί με τα διάφορα συμφέροντα, τι ακριβώς εννοούσε; Είναι διατεθιμένος να συγκρουστεί με όσους λυμαίνονται τα ασφαλιστικά Ταμεία και οδηγούν σε απόγνωση εκατομμύρια ασφαλισμένους; Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία παρόμοια ένδειξη κι αυτό προφανώς απογοητεύει τους πολίτες.

Πάντως, για το θέμα του μη ορισμού διοικητή στο ΙΚΑ και στον ΟΓΑ, ο Ανδρέας Λοβέρδος δέχθηκε σφοδρή επίθεση από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή. Ο ίδιος αποποιήθηκε κάθε ευθύνη και έδειξε τους συναποφασίζοντες στα θέματα αυτά, στους οποίους, εμμέσως, επιρρίπτει και την ευθύνη για όσα γίνονται ή δεν γίνονται στα δύο μεγάλα Ταμεία της χώρας. Και βέβαια, αν η καθυστέρηση οφείλεται σε λόγους που σχετίζονται με τη συνέχιση της καταλήστευσης των Ταμείων από τα διάφορα συμφέροντα, ο κ. Λοβέρδος φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην ομάδα του opengov.

Κι επειδή έδειξε να συναισθάνεται το βάρος της προσωπικής του ευθύνης, ως αρμόδιου υπουργού, έδωσε μεγάλη υπόσχεση στους βουλευτές που τον επέκριναν. Δήλωσε πως αν σε πέντε ημέρες, από τη Δευτέρα, δεν έχει αποφασιστεί η τοποθέτηση διοικητή στο ΙΚΑ, θα ορίσει το νέο Διοικητή ο ίδιος, χωρίς να ρωτήσει κανέναν.
Ας γίνει κι έτσι, αρκεί να τοποθετηθεί νέος Διοικητής, καθώς το ΙΚΑ δεν μπορεί να συνεχίσει με τον Θόδωρο Αμπατζόγλου, ο οποίος ο άνθρωπος δεν διοικεί το Ταμείο εδώ και εννέα μήνες και στην ουσία απλά παίρνει τον μισθό του (περιμένοντας τον αντικαταστάτη του).
Το θέμα αυτό, πάντως, η αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου, φέρνει στην επιφάνεια ένα σημαντικό πρόβλημα που δημιουργεί στην κυβέρνηση ένα «κύκλωμα» που φαίνεται να λειτουργεί στο Μέγαρο Μαξίμου που θυμίζει τις αλήστου μνήμης εποχές της προηγούμενης κυβέρνησης και μάλιστα όταν ήταν σε...αποδόμηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου