Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Ποιοι είναι οι 14 αντάρτες

Της ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Παγωμάρα επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ εν μέσω των αποκαλύψεων για τις προωθούμενες αλλαγές στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό. Το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος είναι ήδη πολύ φορτισμένο, γεγονός που στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο «πονοκέφαλο».

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο γραφείο του προέδρου της Βουλής έχει φθάσει επιστολή 14 βουλευτών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται «τρανταχτά» ονόματα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι ουσιαστικά στέλνουν το μήνυμα ότι δεν θα συναινέσουν στις αλλαγές που προωθούνται και οι οποίες, ήδη, προκαλούν κοινωνική «έκρηξη» και θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, οι αλλαγές που προβλέπονται σε ό,τι αφορά στην αγορά εργασίας και στο Ασφαλιστικό «είναι πέρα από κάθε λογική» και οι βουλευτές δεν μπορούν ούτε να τις υποστηρίξουν ούτε να τις αιτιολογήσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες, απ’ όπου δέχονται ήδη αφόρητες πιέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, σε συζήτησή του με δημοσιογράφους, ομολόγησε πριν από λίγες μέρες την πεποίθησή του ότι δύσκολα θα επανεκλεγούν πολλοί από τους σημερινούς βουλευτές του κόμματος. Το κλίμα αυτό, σε συνδυασμό με το νέο κύκλο κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα, έχει προκαλέσει πανικό στην κυβερνητική πλευρά, η οποία αναζητά τρόπο να διαχειριστεί την κατάσταση.
Ανησυχία φαίνεται ότι προκαλούν στο Μαξίμου τα πρόσφατα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, που αποκαλύπτουν ότι η φθορά από τα έως τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης αγγίζει προσωπικά τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, ο οποίος περίπου οκτώ μήνες μετά την εκλογή του με δέκα μονάδες διαφορά από τον Κώστα Καραμανλή, βλέπει σήμερα τον «κανένα» να τον αφήνει πολλές μονάδες πίσω του. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι τον τελευταίο καιρό ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι αντιλαμβάνεται τον «πόνο» των πολιτών, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις επιχείρησε να επιρρίψει τις ευθύνες για τη σημερινή πολύ κακή εικόνα της κυβέρνησής του σε υπουργού του, κάνοντας χαρακτηριστικά δηλώσεις για «υπουργεία - φέουδα».
Ηδη, στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου έχουν τεθεί επί τάπητος ακόμα και τα πιο απίθανα σενάρια για τις εξελίξεις, μεταξύ των οποίων υπολογίζεται σοβαρά το ενδεχόμενο μεγάλης «ανταρσίας» εντός του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση είτε να μη μπορέσει να προωθήσει όλες τις αλλαγές που επιθυμεί, είτε να βρεθεί με μία οριακή πλειοψηφία που θα την καταστήσει «όμηρο» πολλών παραγόντων.
Ενα από τα «όπλα» που το Μαξίμου χρησιμοποιεί αυτήν την περίοδο προκειμένου να συγκρατήσει όσο μπορεί τις αντιδράσεις των βουλευτών του είναι η φημολογία περί ανασχηματισμού. Αν και οι πιο ψύχραιμες φωνές τονίζουν ότι δεν μπορεί να γίνουν αλλαγές στην κυβερνητική τράπουλα πριν ψηφιστούν οι αλλαγές σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά, η σχετική φημολογία καλλιεργείται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όπου δεν είναι λίγοι οι ενδιαφερόμενοι για μία υπουργική καρέκλα οι οποίοι υπό αυτή την προοπτική τηρούν σιγήν ιχθύος στις προωθούμενες αλλαγές όσο κι αν διαφωνούν με αυτές.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα των κοινωνικών αντιδράσεων, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να τις καταστείλει μετατοπίζοντας το επίκεντρο των συζητήσεων από τα πραγματικά προβλήματα και τις τρομακτικές ανατροπές που προωθεί σε κεκτημένα πολλών χρόνων στη «βιομηχανία» εξεταστικών και προκαταρκτικών επιτροπών που στήνει στη Βουλή. Το ενδιαφέρον είναι πάντως ότι ακόμα και οι χειρισμοί του σε σχέση με αυτές τις Επιτροπές κινούνται με μεγάλη προχειρότητα και νομικά κενά, γεγονός που επιβεβαιώνει και τον επικοινωνιακό χαρακτήρα που αυτές οι διαδικασίες εξυπηρετούν…
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου