Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Έξαλλοι πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τους χειρισμούς του υπουργού Οικονομικών

Έξαλλοι με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για τον τρόπο που χρησιμοποιεί τη Βουλή, αλλά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είναι πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.Κατάπιαν αμάσητη την αθλιότητα που έκανε με το προ-προηγούμενο πακέτο μέτρων, το οποίο επιχείρησε να περάσει ως κατεπείγουσα τροπολογία απολογούμενος εκ των υστέρων ότι είναι... νέος κοινοβουλευτικός και δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, αλλά φέρονται αποφασισμένοι να μην ανεχθούν άλλη τέτοια χοντράδα και μεγάλη θεσμική εκτροπή και μάλιστα το έχουν διαμηνύσει και στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Στέλνουν μηνύματα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν άλλον εξευτελισμό, όπως η τροπολογία της περασμένης Παρασκευής, που ήταν καραμπινάτο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, το οποίο εκνεύρισε ακόμα και ακραιφνείς υποστηρικτές του υπουργού Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η υπουργική τροπολογία κατατέθηκε εν απουσία του ταξιδεύοντος προς Βρυξέλλες υπουργού από τον «αντ’ αυτού» πιστό του συνεργάτη Φίλιππο Σαχινίδη.
Όταν άρχισε ο πανικός που θα διαβάσετε παρακάτω, ο μοναδικός στην αίθουσα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πέτρος Ευθυμίου βρήκε μπροστά του τυχαία τον Γιάννη Δριβελέγκα και του είπε να ρωτήσει τη Ρεγγίνα Βάρτζελη αν υπάρχει νομικό πρόβλημα με την τροπολογία.
Η διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατέφυγε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, ενώ ένα τηλεφώνημα που δέχτηκε ο προεδρεύων Γρηγόρης Νιώτης ήταν αρκετό για να διακοπεί άρον άρον η συνεδρίαση. Τελικά ο Σαχινίδης δεν μπορούσε να αιτιολογήσει πειστικά την τροπολογία και το υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα έκανε δύο διευκρινιστικές ανακοινώσεις.
Η ακρότητα Παπακωνσταντίνου χάλασε και τη «φιέστα» του Προεδρικού Μεγάρου, αφού τα κόμματα της Αριστεράς βρήκαν το τέλειο άλλοθι για να μην προσέλθουν σε μια σύσκεψη στην οποία έτσι κι αλλιώς δεν ήθελαν να πάνε.Ο θόρυβος όμως δεν έχει καταλαγιάσει, αφού παλιοί κοινοβουλευτικοί του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για πρωτοφανή περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, για εντελώς άστοχη και πολιτικά έωλη διατύπωση της τροπολογίας, αλλά και μια εικόνα πλήρους υποταγής στην τρόικα, για ένα θέμα στο οποίο έπρεπε να μπει μπροστά το Σύνταγμα της χώρας. Μάλιστα έμπειροι κοινοβουλευτικοί του ΠΑΣΟΚ σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους έλεγαν ότι αποτελεί δυστύχημα για τη χώρα το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαθέτει υπουργό Οικονομικών, κατά δήλωσή του, καρπαζοεισπράκτορα.
Το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα...
Το οριακής συνταγματικότητας κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, στο οποίο προέβη την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, εξελίχθηκε σε δύο στάδια:
Κατ’ αρχάς ο υπουργός, μετά την ψήφιση του Ν. 3845/2010, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα μνημόνια ή συμφωνίες ή συμβάσεις που υπογράφει ο ίδιος με την Κομισιόν, το ΔΝΤ κ.λπ. «εισάγονται στη Βουλή για κύρωση», πέρασε στο νομοσχέδιο για τις περικοπές στα δώρα των συνταξιούχων μια τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι συμφωνίες αυτές θα πηγαίνουν στη Βουλή όχι για «κύρωση», αλλά για «συζήτηση και ενημέρωση». Επιπλέον οι συμφωνίες αυτές «ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους».
Ιδού τι ίσχυε με τον νόμο που ψηφίστηκε στην... κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία την Πέμπτη το βράδυ:«Παρέχεται στον Υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβασηδανεισμού, διμερή ή πολυμερή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη - μέλη της Ζώνης του Ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της προηγούμενης παραγράφου. Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις του προηγουμένου εδαφίου εισάγονται στη Βουλή για κύρωση».
Να τι λέει και η τροπολογία της Παρασκευής: «Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου πρώτου του Ν. 3845/2010 (ΦΕΚ 65 Α’), αντί της λέξης “κύρωση”, τίθενται οι λέξεις “συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους”».
Ο Παπακωνσταντίνου... Πρόεδρος!
Ύστερα από τις εντονότατες διαμαρτυρίες του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και εν τέλει του ΛΑΟΣ, που τον κατήγγειλαν για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, ο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να αποφύγει ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας, προσπάθησε να βρει έναν συνταγματικό μανδύα για να καλύψει την ακύρωση του κοινοβουλίου.
Στην προσπάθειά του αυτή, όμως, διαπράττει ένα ακόμη μεγαλύτερο έγκλημα. Αργά το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο του δημοσιοποιεί μια απίστευτη ανακοίνωση, η οποία, αφού επικαλείται τις έκτακτες συνθήκες και σχετικό αίτημα των Ευρωπαίων, λέει τα εξής:
«Ενώπιον αυτής της κατάστασης και προκειμένου να διασφαλιστεί η εκταμίευση των αναγκαίων ποσών πριν την 19η Μαΐου, δηλαδή προκειμένου να διασφαλιστούν τα μείζονα εθνικά αγαθά που συνιστούν τη βάση και το σκοπό του νόμου 3845/2010, η Κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία να εισάγει στη Βουλή αναδιατύπωση της ψηφισμένης χθες διάταξης της παρ. 4 του πρώτου άρθρου του νόμου 3845/2010 με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.
Επιλέχθηκε η λύση της επανάληψης της ρύθμισης του ίδιου του άρθρου 36 παρ. 1 του Συντάγματος που διέπει τα σχετικά με τη συνομολόγηση συνθηκών, προβλέποντας ότι αυτές “ανακοινώνονται στη Βουλή με τις αναγκαίες διασαφήσεις”. Προστέθηκε επίσης ρητά η αυτονόητη ρήτρα ότι οι δανειακές συμβάσεις ισχύουν και εφαρμόζονται από την υπογραφή τους, όπως συμβαίνει παγίως με όλες τις δανειακές συμβάσεις του Δημοσίου».
Ποιο είναι το εκπληκτικό; Ότι το άρθρο 36 του Συντάγματος ανήκει στο Μέρος Τρίτο «Οργάνωση και λειτουργίες της Πολιτείας», στο Τμήμα Β’ «Πρόεδρος της Δημοκρατίας» και στο Κεφάλαιο Δεύτερο «Εξουσίες και ευθύνη από τις πράξεις του Προέδρου». Τι λέει, λοιπόν, το άρθρο 36 στην παρ. 1;
«Άρθρο 36 (Διεθνής παραστάτης, διεθνείς συνθήκες)
1)Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τήρηση οπωσδήποτε των ορισμών του άρθρου 35 παράγραφος 1, εκπροσωπεί διεθνώς το Κράτος, κηρύσσει πόλεμο, συνομολογεί συνθήκες ειρήνης, συμμαχίας, οικονομικής συνεργασίας και συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς ή ενώσεις και τις ανακοινώνει στη Βουλή, με τις αναγκαίες διασαφήσεις, όταν το συμφέρον και η ασφάλεια του Κράτους το επιτρέπουν».
Το υπουργείο Οικονομικών, στην ανακοίνωσή του, προσθέτει ότι:
«Όπως, όμως, τόνισε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών, όπως είναι πολιτικά αναγκαίο και όπως προέβλεπε η αρχική διατύπωση του νόμου 3845/2010, όλες οι δανειακές και άλλες συναφείς συμβάσεις θα υποβληθούν για κύρωση στη Βουλή. Η πρώτη μάλιστα δανειακή σύμβαση θα κατατεθεί για κύρωση στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες».
Γιατί αυτή η προσθήκη; Ίσως διότι οι αμέσως επόμενες παράγραφοι 2 και 3 του ίδιου άρθρου 36 του Συντάγματος λένε:
«2) Οι συνθήκες για εμπόριο, φορολογία, οικονομική συνεργασία και συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς ή ενώσεις, και όσες άλλες περιέχουν παραχωρήσεις για τις οποίες, σύμφωνα με άλλες διατάξεις του Συντάγματος, τίποτε δεν μπορεί να οριστεί χωρίς νόμο, ή οι οποίες επιβαρύνουν ατομικά τους Έλληνες, δεν ισχύουν χωρίς τυπικό νόμο που τις κυρώνει.
3) Μυστικά άρθρα συνθήκης δεν μπορούν ποτέ να ανατρέψουν τα φανερά».

Έτσι ο Παπακωνσταντίνου ισχυρίζεται ότι θα περάσει από τη Βουλή τις συμβάσεις για κύρωση, «όπως προέβλεπε η αρχική διατύπωση του νόμου 3845/2010», η οποία όμως έχει απαλειφθεί. Άρα, ακόμη κι αν περάσει τις παρούσες στο πλαίσιο μιας πολιτικής δέσμευσης, κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει με τις επόμενες, αφού ο νόμος, ύστερα από την τροπολογία της Παρασκευής, δεν τον υποχρεώνει.
Ωστόσο η αιτιολόγηση του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος παραμένει στον αέρα, αφού ο υπουργός Οικονομικών επί της ουσίας σφετερίζεται εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε κανένα σημείο του άρθρου το οποίο επικαλείται ο Παπακωνσταντίνου δεν αναγνωρίζεται παρόμοια αρμοδιότητα για υπουργό!
Οι απορίες που δημιουργεί η όλη μεθόδευση είναι προφανώς πολλαπλές και τεράστιες, όμως η ανησυχία είναι προφανής: Με ταχύ βηματισμό η κυβέρνηση αυτή, ύστερα από απαίτηση των επιτηρητών της χώρας, απαξιώνει και απενεργοποιεί το ίδιο το κοινοβούλιο.
Φαίνεται ότι κάποια πρόσφατα δημοσιεύματα, που έβαζαν θέμα αναστολής ή αλλαγής άρθρων του Συντάγματος, μάλλον μας προϊδέαζαν για το ότι ίσως σύντομα δούμε επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα και τους κορυφαίους θεσμούς της Δημοκρατίας. Προφανώς τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτή την πονηρή εποχή, με όλους τους διαόλους της Κολάσεως να μας επιτηρούν. Αλλά όχι και με αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας ο... Παπακωνσταντίνου. Πάει πολύ...
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου