Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Απαγόρευση εξόδου του Μαντέλη από την Ελλάδα

Mε εντολή εισαγγελέα απαγορεύτηκε η έξοδος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ κ. Τ. Μαντέλη από τη χώρα. Ταυτόχρονα, το ΣΔΟΕ έπιασε δουλειά ξεψαχνίζοντας τα περιουσιακά στοιχεία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ κ. Τ. Μαντέλη, ενώ χτύπησε ήδη την πόρτα στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα. Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης εξέφρασε τη θέση ότι στην υπόθεση της Siemens προκύπτουν και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, μη παραγεγραμμένες.
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντες αφού έλαβε υπόψη του τις θέσεις που διατύπωσε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής ο πρώην υπουργός, ζήτησε από τον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών κ. Ι. Σακελλάκο να κινήσει τη διαδικασία απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα του κ. Μαντέλη, που είναι κατηγορούμενος για το έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Μετά από αυτό, σήμερα και περί ώρα 14.00 εκδόθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών σχετική Διάταξη με την οποία απαγορεύτηκε η έξοδος Μαντέλη από τη χώρα. Η Διάταξη αυτή έχει κοινοποιηθεί για την τήρησή της στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η χθεσινή ομολογία του Τάσου Μαντέλη, ότι ουσιαστικά «τα έπαιρνε» από τη Siemens ως υπουργός Επικοινωνιών και Μεταφορών, επιβεβαίωσε τις υποψίες και τα δημοσιεύματα εκείνων που τον θεωρούσαν ένοχο δωροληψίας. Ταυτόχρονα όμως δικαίωσε την επιμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει και πάλι στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens, εφόσον αυτή δεν έμεινε στη γνωστή απόδοση «πολιτικών ευθυνών» σε πολιτικά πρόσωπα, γενικά και αόριστα. Πρέπει να το παραδεχθούμε αυτό.
Η σταδιοδρομία του Τασου Μαντέλη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν «υπάλληλος» της Siemens, από τη δεκαετία του ΄80, ενώ ταυτόχρονα ήταν και έμπιστος του Κ. Σημίτη, που άργησε πολύ να πάρει μυρωδιά, όπως αποδεικνύεται, ποιο «λουλούδι» εμπιστευόταν. Και αυτό δεν είναι υπέρ του (να μην ξεχνάμε και τον Θ. Τσουκάτο που και αυτός είναι αναμεμειγμένος στο ίδιο σκάνδαλο), έστω και αν όταν προφανώς το κατάλαβε περί το 2000, τον έκανε πέρα.
Ο Τ. Μαντέλης λοιπόν, ο οποίος είναι δικηγόρος και κατάγεται από την Κεφαλλονιά, εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 1981, μετά από καραμπόλες και ενώ είχε πάρει ελάχιστες ψήφους, σε σύγκριση με τον Αντώνη Τρίτση. Φαίνεται ότι με τη Siemens ήλθε σε επαφή κατά τη θητεία του ως πρόεδρος του ΟΤΕ από το 1985 ως το 1988, όταν διευθύνων σύμβουλος ήταν ο φοβερός Τόμπρας που αναμείχθηκε σε υποκλοπές και παρακολουθήσεις. Αλλά ενώ τον Τόμπρα τον έφαγε η συγκεκριμένη υπόθεση, ο Τ. Μαντέλης απλά μεταπήδησε στην προεδρία των ΕΛΤΑ την περίοδο 1988-89.
Από το 1993 αρχίζει και τυπικά η στενή συνεργασία του με τον Κ. Σημίτη. Γίνεται Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας με υπουργό τον Κ. Σημίτη. Όταν ο Κ. Σημίτης ανέλαβε πρωθυπουργός το 1996 όρισε τον Μαντέλη Γενικό Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά τις εκλογές του ιδίου χρόνου, που εκλέχτηκε βουλευτής Επικρατείας, πάλι ελέω Σημίτη, τοποθετήθηκε υφυπουργός Εσωτερικών , Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Το 1997, Σεπτέμβριο μήνα, τοποθετήθηκε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, αντικαθιστώντας τον Χ. Καστανίδη, οπότε άρχισε (πάλι;) το «ταγκό» με τη Siemens. Το 2000, εκλέχτηκε πάλι βουλευτής στη Β΄Αθήνας, αλλά φαίνεται ότι ο Κ. Σημίτης είχε πια αντιληφθεί περί τίνος επρόκειτο και δεν του έδωσε θέση στο υπουργικό σχήμα. Το πολιτικό σύστημα τον εξέβρασε οριστικά στις εκλογές του 2004.
Όπως είναι γνωστό πια, ο Τ. Μαντέλης βρισκόταν πίσω από τον λογαριασμό , ROCO σε ελβετική τράπεζα. έστω και αν κάτοχος φαινόταν ο φίλος και κουμπάρος του Γ. Τσουγκράνης. Αυτός ο τελευταίος υποστήριξε ότι επέλεξε το ROCO από το ROC, ψελλίζοντας κάτι περί rock’n roll, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο παππούς του Τ. Μαντέλη ήταν γνωστός ως Αναστάσης Ρόκος στην Κεφαλλονιά, οπότε είναι σαφές ότι οι δυο τους ήταν σε στενή συνεργασία. Στον συγκεκριμένο λογαριασμό κατατέθηκαν οι 200.000 ευρώ από Siemens ως δήθεν προεκλογική χορηγία και αργότερα οι 250.000 από άγνωστο, υποτίθεται, αποστολέα. Κάποια στιγμή ο Τσουγκράνης μετέφερε τον λογαριασμό στην Αθήνα και είναι γνωστό ότι λεφτά από αυτόν χρησιμοποιήθηκαν για τις σπουδές των παιδιών του Μαντέλη, αλλά όλα αυτά έγιναν με συνεννόηση των δυο τους.
Το ερώτημα είναι πως φτάσαμε στην εμφάνιση και την ομολογία του Τ. Μαντέλη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Η απάντηση είναι μάλλον εύκολη. Έχοντας εξασφαλίσει την παραγραφή (αν καταφέρουν να ξεπεράσουν τον νόμο, μπράβο τους) ο Τ. Μαντέλης πήγε να βοηθήσει τον φίλο και κουμπάρο του, που κινδυνεύει, ως κοινός θνητός, με βαριά ποινή. Ομολόγησε ότι αυτός είναι ουσιαστικά ο …Ρόκος για να πέσει στα μαλακά ο Τσουγκράνης, ο οποίος ίσως θέλησε να εκμεταλλευθεί και τον πρόσφατο νόμο Καστανίδη που προβλέπει επιεική αντιμετώπιση σε όσους βοηθούν σε υποθέσεις διαφθοράς.
Υπάρχουν και τα περίφημα 10 εκατομμύρια ευρώ που κάποιοι πιστεύουν ότι πήρε ο Μαντέλης επιπλέον από τη Siemens. Εκείνος το αρνείται αφήνοντας μάλιστα και κάποια υπονοούμενα. Η ερμηνεία είναι ότι έστειλε κάποιο σήμα σε άλλους που τα εισέπραξαν ή που τα εισέπραξαν μαζί του. Κυκλοφορούν φήμες για συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά χωρίς αποδείξεις δεν μπορούν να αναφερθούν. Το πιθανότερο είναι ότι αυτά τα δέκα εκατομμύρια διαμοιράστηκαν και τα πήραν όχι μόνο δωρολήπτες, αλλά και δωροδότες, δηλαδή κάποιοι που τα μοίραζαν εκ μέρους της Siemens. Αντε να βρεθεί άκρη…
Για να ξαναγυρίσουμε όμως στον Τ. Μαντέλη, ενδεικτικό της σχέσης του με τη Siemens και τον ΟΤΕ είναι ότι ο μεν γυιος του δουλεύει για τη γερμανική εταιρία στην Κύπρο, η δε κόρη του εργάζεται στον ΟΤΕ των γερμανικών συμφερόντων πλέον. Οσο για τις δραστηριότητές του στο Αζερμπαϊτζάν δεν αποκλείεται να προωθεί τα συμφέροντα της εταιρίας εκεί…
Σημίτης
Από τα σύνεφα φαίνεται πως έπεσε ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, όπως και τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, με την κατάθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών της Κυβέρνησης του, κ.Τάσου Μαντέλη, σχετικά με την υπόθεση Siemens. Ο πρώην Πρωθυπουργός έξέφρασε την θλίψη του και την οργή του με δήλωση του η οποία έχει ως εξής:
«Η Βουλή ανταποκρίθηκε με την σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών στην αυτονόητη απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για διαλεύκανση σειράς υποθέσεων που δηλητηρίασαν την πολιτική ζωή του τόπου, έβλαψαν την λειτουργία της δημοκρατίας, ζημίωσαν δημόσια περιουσία και σκίασαν πρόσωπα. Η πρόοδος των εργασιών των εξεταστικών επιτροπών φέρνει στο φως παρανομίες και αθλιότητες για το επιβαλλόμενο ήθος σε μια ευνομούμενη πολιτεία.
Θλίβομαι και εξοργίζομαι επειδή τέτοιες πράξεις εκκολάφθηκαν και κατά την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2004. Πράξεις που προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης και τις προσπάθειες όλων όσων εργάσθηκαν και προσέφεραν για μια καλύτερη Ελλάδα.

Πράξεις ασυμβίβαστες με τους αγώνες μας και την ηθική μας. Συγκαλύπτουν ότι τα χρόνια αυτά έγινε ένα σημαντικό έργο τόσο για την ανόρθωση της οικονομίας, όπως το δείχνει η ένταξη στην ΟΝΕ, τα μεγάλα δημόσια έργα, οι επιδόσεις σε πολλούς άλλους τομείς και για το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Όλη η Ελλάδα δεν είναι μια διεφθαρμένη χώρα. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη.Με θάρρος και επιμονή πρέπει να αποκαταστήσουμε την ποιότητα μιας κοινωνίας που επιδιώκει ο ελληνικός λαός και κάθε πολίτης που σέβεται τον εαυτό του.Θέλω να πιστεύω ότι η διαδικασία των Εξεταστικών Επιτροπών θα ενισχύσει το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα και το κράτος δικαίου και δεν θα αφήσει περιθώρια για αντιπαραθέσεις εντυπώσεων και συμψηφισμούς σκοπιμοτήτων.»

Α.Σ.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου