Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΗΡΘΕ ΣΑΝ ΕΦΕΝΤΗΣ...

ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

ΗΡΘΕ ΣΑΝ ΕΦΕΝΤΗΣ...

Πάγια εξωτερική πολιτική 50 χρόνων γκρεμίζει ο Γιώργος
Περίεργος ο ρόλος του Πάγκαλου
Και τα μεν «μπουκωμένα» ελληνικά ΜΜΕ (τα περισσότερα αθηναϊκά, «κεντρικά» δηλαδή...
) περίπου πανηγύριζαν την Παρασκευή και το Σάββατο με τετριμμένες εκφράσεις (ούτε φαντασία δεν διαθέτουν...) του τύπου «νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», «νέα σελίδα» κ.λπ., αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη, αν κάποιος θέλει πραγματικά να ενημερώσει κι όχι να παραπληροφορήσει:

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ήρθε στην Ελλάδα δίχως την παραμικρή χειρονομία καλής θέλησης. Ήρθε προκλητικότατος, εμμένοντας στις πάγιες θέσεις και απόψεις της χώρας του, σε αυτά που η Τουρκία χαρακτηρίζει «ελληνοτουρκικές διαφορές», περιλαμβανομένης φυσικά της συγκυριαρχίας στο Αιγαίο! Κι όχι μόνον αυτό. Έθεσε και νέες απαιτήσεις (π.χ. για τη λειτουργία του τζαμιού στο Μοναστηράκι, για τις υπερπτήσεις πάνω απʼ το Αιγαίο άοπλων μαχητικών αεροσκαφών). Στην αντίπερα όχθη η ελληνική κυβέρνηση, προεξαρχόντων του Γ. Παπανδρέου και του Θ. Πάγκαλου, στην ουσία «αμυντικά» παρακολούθησε το κρεσέντο ηγεμονισμού του Ερντογάν, χωρίς να αρθρώσει την παραμικρή έστω επιφύλαξη. Δηλαδή ο Ερντογάν ήρθε σαν «εφέντης» και έφυγε σαν εφέντης, με την αλλόκοτη ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης!
Σε αρκετές περιπτώσεις η κυβέρνηση Παπανδρέου έδωσε χωρίς να πάρει το παραμικρό αντάλλαγμα. Και σε αρκετές άλλες απλώς... προσευχόμαστε να μην έχουν συμφωνηθεί στο δυσώδες παρασκήνιο τα χειρότερα!

Για παράδειγμα:
 • Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου συμφώνησε στην αναθεώρηση των βιβλίων της Ιστορίας! Μας πήγε δηλαδή στην εποχή... Ρεπούση κι ακόμα χειρότερα!
• Στο μείζον θέμα της επανεισδοχής των λαθρομεταναστών, ο υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης έβγαλε μια... θριαμβική ανακοίνωση, ότι υπέγραψε, λέει, με τον τούρκο ομόλογό του απόφαση για την αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής. Αλλά στην ίδια ανακοίνωση και ενώ επισημαίνεται πως η Τουρκία «θα ορίσει ένα λιμάνι στη Σμύρνη ή κοντά σʼ αυτήν, με στόχο να λειτουργήσει σε χρονικό διάστημα τριών μηνών ως συνοριακός σταθμός, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την επαναπροώθηση μη νομίμως εισερχόμενων μεταναστών», αμέσως μετά υπογραμμίζεται ότι «στο πλαίσιο του διμερούς πρωτοκόλλου η τουρκική πλευρά συμφώνησε να δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής»! Δηλαδή στην ουσία ο Χρυσοχοΐδης κατάργησε και την προηγούμενη συμφωνία Παπανδρέου - Τζεμ, που δεν περιείχε αριθμό αποδοχής αιτημάτων επανεισδοχής, αλλά και τη συμφωνία Παυλόπουλου - Μπαρό, που επίσης δεν περιείχε αριθμό και μάλιστα πολύ μικρό! Στην πραγματικότητα παραχωρήσαμε επιχειρήματα στην Τουρκία, προκειμένου να ισχυρίζεται, για την ενταξιακή της διαδικασία, ότι δεν παραβιάζει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ελλάδας και της ΕΕ, αφού προφανώς δεν θα έχει πρόβλημα να δέχεται... 1.000 και να «μας γράφει» για τις υπόλοιπες χιλιάδες!
Σαν... συγκυρίαρχος στο Αιγαίο!
Εκεί βέβαια που η προκλητικότητα του τούρκου πρωθυπουργού ξεπέρασε κάθε όριο, υπό την απαράδεκτη ανοχή του έλληνα ομολόγου του, ήταν στα όσα είπε για το Αιγαίο. Ουσιαστικά φέρθηκε σαν συγκυρίαρχος στο Αιγαίο και ο Γ. Παπανδρέου το αποδέχτηκε!

Για παράδειγμα, με περισσό θράσος ζήτησε να συμφωνήσουν οι δύο χώρες για υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω απʼ το Αιγαίο, αλλά χωρίς βόμβες και πυραύλους!
Ωσάν δηλαδή να του ανήκει το Αιγαίο!
Ωσάν να κάνουν την ίδια δουλειά τα ελληνικά μαχητικά, τα οποία υπερασπίζουν τον εθνικό μας χώρο, και τα τουρκικά, τα οποία τον παραβιάζουν προκειμένου να κατοχυρώσουν τις τουρκικές επί του Αιγαίου διεκδικήσεις!
Κι ο έλληνας πρωθυπουργός δεν βρήκε να του απαντήσει το παραμικρό!
Και πώς να το κάνει δηλαδή όταν η Ελλάδα ανέχτηκε ένα μπαράζ τουρκικών παραβάσεων και παραβιάσεων μέχρι και 2 ώρες πριν το αεροπλάνο του «Σουλτάνου» προσγειωθεί στην Αθήνα; Ούτε καν ζήτησε να σταματήσουν παραβάσεις και παραβιάσεις για 2-3 μέρες, για λόγους έστω διπλωματικού τακτ!

Επίσης ο Γ. Παπανδρέου παρέμεινε άφωνος ακόμα κι όταν ο Ερντογάν με θρασύτητα, απαντώντας σε ερώτηση για το casus belli, απαίτησε να... κατανοήσουμε τη σχετική απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης! Δηλαδή να κατανοήσουμε ότι δεν πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο!

Ο Παπανδρέου, σʼ αυτήν τη λογική και νοοτροπία «συγκυρίαρχου», παρέμεινε κυριολεκτικά... μουγγός!

Τέρμα η πάγια εξωτερική μας πολιτική!
Επίσης, στο ζήτημα των εξοπλισμών η άποψη που εξέφρασε ο μοιραίος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (Ύμια, Οτσαλάν...) Θ. Πάγκαλος είναι από περίεργη έως και επικίνδυνη!
Όταν η Ελλάδα συμφωνεί σε μείωση έως και... μηδενισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων των δύο χωρών, δείχνει να αγνοεί μια βασικότατη παράμετρο του όλου ζητήματος:
• Η Τουρκία έχει ουσιαστικά καλύψει για τα επόμενα 10 χρόνια τις εξοπλιστικές της ανάγκες. Ποιον λοιπόν συμφέρει αυτή η –κατά τα άλλα– θελκτική πρόταση και η αποδοχή της; Πάντως όχι την Ελλάδα!
Γενικά πάντως από πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους εκφραζόταν, μετά τις δημόσιες παρεμβάσεις του Πάγκαλου την Παρασκευή, έντονος σκεπτικισμός για τον ρόλο του. Και κάποια εκτίμηση ότι αποτελεί την εμπροσθοφυλακή της επί της ουσίας αλλαγής μιας πάγιας ελληνικής εξωτερικής πολιτικής 50 χρόνων!
Για παράδειγμα, αυτό που επίσης είπε, ότι δηλαδή συνήθως είναι οι... διπλωμάτες που δημιουργούν τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, είναι δυνατό να εκστομίζεται από στόματος του έλληνα αντιπροέδρου της κυβέρνησης;
Δηλαδή; Οι διπλωμάτες εφηύραν το casus belli;
Οι διπλωμάτες οδήγησαν στο να απαιτεί η Τουρκία ούτε λίγο ούτε πολύ περί τις... 132 ελληνικές βραχονησίδες; Οι διπλωμάτες είναι υπεύθυνοι για τις καθημερινές παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο;

Πάντως ανησυχία για το «πού πάνε» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τα όσα ειπώθηκαν την Παρασκευή εκφραζόταν κι απʼ το Προεδρικό Μέγαρο, ιδιαίτερα δε μετά την εκτίμηση ότι πράγματι αλλάζει η πάγια ελληνική εξωτερική πολιτική σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά...
Ενώ συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά επεσήμαιναν: «Επικίνδυνοι οι φραστικοί αυτοσχεδιασμοί του κ. Πάγκαλου, εκθέτουν την Ελλάδα και την κυβέρνηση, όπως τότε με την υπόθεση Οτσαλάν, που προσωπικά χειρίστηκε και που παρʼ ολίγον να οδηγήσει τη χώρα μας σε εθνικά επιζήμιες περιπέτειες. Συνεχίζοντας τη γνωστή επικίνδυνη και ψυχολογικά αδιερεύνητη συμπεριφορά του ξεπερνάει τα όρια της γραφικότητας και καταντάει ανοησία. Ας τον συμμαζέψει ο κ. πρωθυπουργός. Όμως και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου προχώρησε πολύ περισσότερο απʼ ό,τι ο ευφυής ομόλογός του. Η κεκτημένη ταχύτητα σε τόσο σοβαρά θέματα πολλές φορές προκαλεί και εθνικές ζημιές».
Εξάλλου, άλλη μια ένδειξη (ή μήπως απόδειξη;) της αλλαγής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αποτελεί και η αντίδραση του υπουργείου Άμυνας στην πρωτοφανή τουρκική πρόκληση της περασμένης Τρίτης, όταν δηλαδή ελληνικό μεταφορικό αεροσκάφος και στη συνέχεια δύο σχηματισμοί μαχητικών αεροσκαφών κλήθηκαν μέσω ασυρμάτου από τουρκική φρεγάτα να δηλώσουν το μεν μεταφορικό «την πρόθεσή του», τα δε μαχητικά την «ταυτότητά τους».
Κι όλα αυτά επειδή η τουρκική φρεγάτα θεώρησε τη διεθνή θάλασσα και τον διεθνή αέρα του Αιγαίου στην περιοχή άσκησής της «τουρκική επικράτεια»!Ξέρετε ποια ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Άμυνας;
Με επίσημη ανακοίνωσή του «δεν τα αξιολογεί από στρατιωτικής πλευράς ως ιδιαίτερης βαρύτητας»!
Είπατε τίποτα για... περιορισμένη εθνική κυριαρχία;
Αποφασισμένος ο Γιώργος!
Ότι η αλλαγή, η εγκατάλειψη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής 50 χρόνων είναι περίπου δεδομένη, το θεωρούν σίγουρο και στελέχη του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, τα οποία μάλιστα τον γνωρίζουν καλά.
«Ο Γιώργος είναι αποφασισμένος να δώσει ό,τι έχει αποφασίσει να δώσει», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.
Το ζήτημα βέβαια είναι μέχρι πού θα το φτάσει.
Διότι αυτή η πολιτική του κατευνασμού, δοκιμασμένη κι αποτυχημένη οικτρά, οδήγησε τον Ερντογάν (πέραν των άλλων):
• Να επιχειρήσει άλλη μια ωμή παρέμβαση, κάνοντας μέχρι... υποδείξεις στην αντιπολίτευση να βοηθήσει την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης! Και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σʼ αυτήν την προκλητικότατη παρέμβασή του ο Γ. Παπανδρέου επίσης παρέμεινε άφωνος!
• Να μας πει προκλητικότατα ότι... οι Ελληνοκύπριοι είναι που φταίνε για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, επειδή είπαν το 2004 το περήφανο ΟΧΙ στο διχοτομικό έκτρωμα Ανάν! Και εδώ ο Γιώργος παρέμεινε άφωνος!
• Να θέσει εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Δυτ. Θράκη. Και εδώ ο Γιώργος παρέμεινε άφωνος!
Πάει κι ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη!
Ακόμα δεν ξέρουμε αν είναι... άλλη μια ένδειξη καλής θέλησης του Γιώργου προς τον Ερντογάν ή σύμπτωση, αλλά δύο μέρες πριν ο τούρκος πρωθυπουργός φτάσει στην Αθήνα, μπήκε η ταφόπλακα στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, στον οποίο η Ελλάδα είχε επενδύσει τόσα, πολιτικά, οικονομικά, γεωστρατηγικά!Συγκεκριμένα ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία που συνόδευε τον ρώσο Πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, δήλωσε ότι «εξετάζεται η συγχώνευση των δύο ανταγωνιστικών αγωγών Μπακού - Τσεϊχάν και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ουσιαστικά έχει σταματήσει να εξελίσσεται ως πρόγραμμα...».
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα ματαιωθεί ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η Μόσχα θεωρεί τη Βουλγαρία και την Ελλάδα αδύναμους κρίκους και πλήρως εξαρτώμενους απʼ τον αμερικανικό παράγοντα, οπότε...
Υπενθυμίζεται εδώ ότι προεκλογικά είχε κάνει περίεργες δηλώσεις για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ο Γ. Παπανδρέου, δηλώσεις που είχαν ερμηνευτεί ως προαναγγελία ματαίωσής του...
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου