Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Θα επαναδιαπραγματευτεί το ευρωπακέτο η Ελλάδα;

«Στο ζενίθ ο φόβος για την Ελλάδα», «Κερδοσκοπικές επιθέσεις ασκούν πιέσεις στο ευρώ». Με αυτούς τους τίτλους ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στην είδηση ότι η Αθήνα θα επαναδιαπραγματευτεί το πακέτο ευρωβοήθειας.

Οι Financial Times Deutschland γράφουν ότι «η είδηση της επαναδιαπραγμάτευσης ανέβασε τα ασφάλιστρα επικινδυνότητας στις 408 μονάδες και την απόδοση των ελληνικών ομολόγων δεκαετίας στο 7,02%. Πρώτη φορά ήταν τόσο ακριβά τα ασφάλιστρα από τότε που μπήκε η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Οι αναλυτές συναλλάγματος της Commerzbank δίνουν επίσης έμφαση στα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία έπεσαν οι καταθέσεις των επενδυτών στο εσωτερικό τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Πρωτοφανής εξέλιξη από την εποχή ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ....


Η διαρροή υπολογίζεται γύρω στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιστοιχεί περίπου με το 4% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές αυτό δυσχεραίνει τις τράπεζες, αλλά και το κράτος, διότι οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτεροι αγοραστές των κρατικών ομολόγων.»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
«Η τελευταία έκδοση ελληνικών ομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα είχε χαμηλή ζήτηση ή μάλλον χαμηλότερη από την προηγούμενη έκδοση ομολόγων.

Η ΕΕ έχει εγκρίνει πακέτο οικονομικής στήριξης σε περίπτωση εσχάτης ανάγκης, δηλαδή σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της από τις αγορές. Πότε και πώς ακριβώς θα δρομολογηθεί και ποια συγκεκριμένη μορφή θα λάβει αυτή η οικονομική στήριξη παραμένει όμως αόριστο.

Η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες των Financial Times, φαίνεται να βρίσκεται σε διαμάχη με άλλες χώρες -μέλη της ΟΝΕ πόσο υψηλά επιτόκια θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα σε περίπτωση που θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο ευρωβοήθειας. Οι περισσότερες χώρες - μέλη της ΟΝΕ θέλουν να δανείσουν τους Έλληνες με 4 μέχρι και 4,5% που πληρώνουν οι υπερχρεωμένες χώρες – μέλη, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ποσοστό που ζητά και η Ελλάδα. Η Γερμανία αντίθετα στοχεύει στο ίδιο επιτόκιο που πληρώνει τώρα η χώρα, 6-6,5%.»

«Η Ελλάδα μένει πιστή στο ευρωπαϊκό πλάνο οικονομικής βοήθειας», είναι ο τίτλος άρθρου της Frankfurter Rundschau που υπογράφει ο Γκερντ Χέλερ και επιδιώκει να ανασκευάσει τις ειδήσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης του ευρωπακέτου: «Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών διέψευσε την είδηση ότι η Ελλάδα θέλει να επαναδιαπραγματευτεί το ευρωπακέτο και διαβεβαίωσε μιλώντας προς την εφημερίδα μας ότι η ελληνική κυβέρνηση μένει πιστή στη συμφωνία της 25ης Μαρτίου. Όμως λόγω της αύξησης των ασφάλιστρων επικινδυνότητας για τα ελληνικά ομόλογα, υπάρχουν προφανώς σκέψεις στην Αθήνα για επέκταση του ομολόγου της και στις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ, όπως υποστηρίζουν τα ελληνικά ΜΜΕ.»

Οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς και η κρίση
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
«Όχι στα κονδύλια του πολέμου», είναι ο τίτλος άρθρου στην ίδια εφημερίδα, την Frankfurter Rundschau, που με αφορμή την επίσκεψη στην Άγκυρα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα αναφέρεται στις δαπάνες για εξοπλισμούς της Ελλάδας και της Τουρκίας:

«Με τη σημερινή κρίση στην Ελλάδα τίθενται επί τάπητος και τα κονδύλια των εξοπλισμών, διότι η χρόνια χρηματοπιστωτική στενότητα της Ελλάδας είναι συνέπεια και του καταστροφικού ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού στους εξοπλισμούς.Σε σχέση με την οικονομική της ευρωστία, η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες δίνει περισσότερα κονδύλια για όπλα από όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ πλην των ΗΠΑ.»

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι οι καλύτεροι πελάτες των γερμανικών βιομηχανιών όπλων. Γι’ αυτές το τέλος του εξοπλιστικού ανταγωνισμού ανάμεσα στις δύο χώρες θα ήταν ένα βαρύ πλήγμα, για τους Έλληνες και Τούρκους φορολογούμενους όμως μια ευχάριστη είδηση. Και κυρίως για τους Έλληνες που θα έκαναν έτσι ένα άλμα στη σύγκλιση των δημοσιονομικών τους.»

«Η προσέγγιση όμως Ελλάδας – Τουρκίας παραμένει δύσκολη, αν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σοβαρή πρόοδος.Και παραμένει δύσκολη επειδή το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας ακολουθεί ανεξάρτητα από τους πολιτικούς τους δικούς του στόχους και επιπλέον λειτουργεί ανταγωνιστικά, ως αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση Ερντογάν.»

ΠΗΓΗ: www.dw-world.de
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου