Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Επιστροφή στην ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας για τους ημιυπαίθριους όπως και στην ρύθμιση Αλογοσκούφη για την Ενίσχυση των Τραπεζών, όπως…. Αχ ΓΑΠ.

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΘΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Νομιμοποίηση με 8-14% της αντικειμενικής αξίας

Με το «πράσινο ταμείο» φιλοδοξεί να κάνει τη διαφορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος στις προτάσεις για την αντιμετώπιση των παρανομιών σε ημιυπαίθριους, πιλοτές και υπόγεια, που πιθανότατα να παρουσιαστούν μέσα στην εβδομάδα. Τα πρόστιμα, που σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμαίνονται από 8 έως και 14% της αντικειμενικής αξίας των παράνομων τετραγωνικών, θα διατίθενται αποκλειστικά για τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου, κατά προτεραιότητα στον δήμο όπου βρίσκεται το ακίνητο,
και δεν θα καταλήξουν στα άδεια δημόσια ταμεία.

Είναι η φόρμουλα που επιστρατεύεται για να καμφθούν οι αντιρρήσεις του ΣτΕ απέναντι σε μια διάταξη που κινείται στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, αλλά έχει γενικευμένο χαρακτήρα αφού θεωρείται ότι αφορά 1,5 εκατ. οικοδομές. Θα υπάρχει επίσης αναφορά που θα διασαφηνίζει ότι το κλείσιμο του ημιυπαίθριου συνιστά υποβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος. Με αυτή τη φιλοπεριβαλλοντική διάσταση θα επιχειρηθεί να ακυρωθεί και ο έντονα εισπρακτικός χαρακτήρας των ρυθμίσεων του νόμου 3775 του Ιουλίου του 2009, που έχουν «παγώσει» από τα τέλη Οκτωβρίου. Το δεύτερο ενισχυτικό στοιχείο είναι η δέσμευση ότι η «τακτοποίηση» θα ισχύει μόνο για όσο διάστημα υπάρχει η κάθε οικοδομή και δεν θα καλύπτει τους ιδιοκτήτες μετά την κατεδάφισή της. Με αυτό τον τρόπο κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των συνιδιοκτητών που δεν έχουν κάνει παρανομίες αλλά θίγονται.

Σημείο-κλειδί στις προτάσεις στις οποίες φέρεται να έχει καταλήξει η Τίνα Μπιρμπίλη είναι το νόμιμο περίγραμμα της οικοδομής. Πρόκειται για το «αποτύπωμα» του κάθε κτιρίου στο έδαφος που περιλαμβάνει τους εξώστες και τα μπαλκόνια. Οι παράνομα κλεισμένοι χώροι που εντάσσονται σε αυτό το όριο θα μπορούν να τακτοποιηθούν. Θα συνοδεύονται και από άλλες δύο προϋποθέσεις:

* Να έχουν χρήση που επιτρέπεται στην περιοχή. Δεν θα μπορούν, για παράδειγμα, να τακτοποιηθούν χώροι καταστημάτων που δημιουργήθηκαν σε πιλοτή πολυκατοικίας, η οποία βρίσκεται σε περιοχή αμιγούς κατοικίας.

* Αναζητείται επίσης διατύπωση που θα αποκλείει «τακτοποίηση» σε παρανομίες που έγιναν για εμπορική εκμετάλλευση. Υπάρχουν υπόγεια και πιλοτές που έχουν αλλάξει χρήση και λειτουργούν ακόμη και ως μπαρ, αποφέροντας μεγάλα εισοδήματα.

Στόχος η αξιοποίηση

Είναι δύο παρανομίες που έγιναν κυρίως από ιδιοκτήτες και κατασκευαστές κτιρίων, οι οποίοι μετά την ολοκλήρωση της οικοδομής είχαν παρακρατήσει τη δικαιοδοσία σε πιλοτές και υπόγεια ποντάροντας στην παράνομη αξιοποίησή τους.

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να καλυφθούν παρανομίες από οικογένειες που θέλησαν με αυτό τον τρόπο να καλύψουν τις ανάγκες τους. Γι' αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα σε όποιους το επιθυμούν ώστε να ακυρώσουν από μόνοι τους την παρανομία αφαιρώντας τις πρόσθετες κατασκευές που συνήθως είναι ελαφρές, π.χ. τζαμαρίες ή κουφώματα. Απορρίφθηκαν για τους ίδιους λόγους προτάσεις που προέβλεπαν «τακτοποίηση» με βάση το ιδεατό στερεό. Είναι ευρύτερο από το νόμιμο περίγραμμα της οικοδομής, προκύπτει με βάση διάφορα στοιχεία, όπως το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος, το πλάτος του δρόμου κ.λπ., μέσα στο οποίο κατασκευάζονται τα ρετιρέ και το κουβούκλιο του ασανσέρ μιας πολυκατοικίας.

Θα δοθεί έμφαση στους ελέγχους, στους οποίους προβλέπεται να έχουν σημαντικό ρόλο οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, αλλά και οι ψηφιακοί χάρτες που μπορεί να διαθέτει πλέον το κτηματολόγιο. Με αυτό τον τρόπο θα τσεκαριστούν όλες οι οικοδομές και σε αντιπαραβολή με τις οικοδομικές άδειες θα εντοπιστούν οι παρανομούντες. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα θεσπιστεί χρηματική ποινή για όσους δεν θα δηλώσουν τους παράνομα κλεισμένους χώρους.

Τα έσοδα θα πηγαίνουν στο «πράσινο ταμείο», το οποίο θα αποτελεί μετεξέλιξη του αδιαφανούς ΕΤΕΡΠΣ που υπάρχει στο τέως υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, αλλά και του Ταμείου Δασών που κληρονόμησε το νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος. Η διαχείριση και αξιοποίησή τους θα γίνεται από τους δήμους.

Το μεγάλο ερώτημα είναι ο θεσμός του ημιυπαίθριου στις νέες οικοδομές. Ο όρος είχε θεσπιστεί για πρώτη φορά με τον ΓΟΚ του 1985 και θεωρείται μέτρο για τη θωράκιση των οικοδομών απέναντι στις καιρικές συνθήκες, το οποίο ταιριάζει ιδιαίτερα στις γεωγραφικές συντεταγμένες της χώρας μας. Η επιφάνειά τους είχε οριστεί στο 40% των τετραγωνικών της οικοδομής. Στην πραγματικότητα όμως χρησιμοποιήθηκε ως «παραθυράκι» για την αύξηση των συντελεστών δόμησης και γι' αυτό το 2000, με την αναθεώρηση του ΓΟΚ, η επιφάνειά τους μειώθηκε στο 20%, χωρίς όμως να περιοριστούν οι παρανομίες. Με τον νόμο 3775 η επιφάνεια μειώθηκε στο 15% και, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα για τα υπόγεια, είναι η βασική αιτία για την ύφεση στην οικοδομική δραστηριότητα το τελευταίο οκτάμηνο. Η Τίνα Μπιρμπίλη διατήρησε τις διατάξεις του νόμου για τις νέες οικοδομές, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες τις επανεξετάζει εν όψει της νέας ρύθμισης.*
ΠΗΓΗ: enet.gr
Σχόλιο: Γιατί μετά αποκηρύξατε την ρύθμιση αυτή και την επαναφέρετε μετά αποκηρύξατε έξι μήνες; Γιατί;;;;; Όχι μαθητευόμενοι μάγοι δεν είστε αλλά "επιεικώς" πολύ επικίνδυνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου