Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ... ΠΟΛΥΠΟΙΚΙΛΩΝ ΜΟΡΦΩΝ!

Η αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης να διαχειρισθεί την πρωτοφανή οικονομική κρίση και να αντιμετωπίσει τα οξύτατα προβλήματα που αυτή προκαλεί ενδυναμώνει τη σεναριολογία για τον σχηματισμό μιας... άλλης κυβέρνησης. Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Τεχνοκρατών ή έστω...
Προσωπικοτήτων!

Σεναριολογία που καλλιεργείται και υποστηρίζεται από οικονομικούς παράγοντες του τόπου και προωθείται από πολιτικά στελέχη που, είτε -στην καλύτερη περίπτωση- επιδιώκουν μέσω αυτής της διαδικασίας να εξασφαλίσουν κυβερνητικά πόστα, είτε -στη χειρότερη- να ενισχύσουν την προσπάθεια των οικονομικών παραγόντων να αναλάβουν τη σωτηρία της χώρας!
Στην αρχή της εβδομάδας προηγήθηκε ο επιχειρηματίας και ισχυρός άνδρας της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος στη συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στους δημοσιογράφους Αλέξη Παπαχελά και Μπ. Παπαδημητρίου, προειδοποίησε ότι αν ο Γ. Παπανδρέου συνεχίσει με το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα η κατάσταση στη χώρα θα επιδεινωθεί δραματικά τους επόμενους μήνες. Πρότεινε μάλιστα στον πρωθυπουργό να απομακρύνει από την κυβέρνηση τους «Παγκαλοσηφουνάκηδες» και στη θέση τους να τοποθετήσει τεχνοκράτες και στελέχη από μεγάλες εταιρείες. Βέβαια, στις επανειλημμένες και πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων αν θα μπει στην πολιτική, η μόνιμη απάντησή του ήταν κατηγορηματικά όχι. Τη... σκυτάλη πήρε την επομένη ο Γιώργος Καρατζαφέρης για να δηλώσει ότι «στην παρούσα φάση μια άλλη κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι πιο αποδοτική».
Στο ερώτημα τι εννοεί με τον όρο «άλλη κυβέρνηση» ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προέτρεψε τον κ. Παπανδρέου «να ανοίξει το παιχνίδι». Κατά καιρούς ο κ. Καρατζαφέρης έχει ζητήσει την... αξιοποίηση στελεχών όπως ο Κ. Σημίτης, ο Αλ. Παπδόπουλος, ο Λ. Παπαδήμος κ.ά.
Ακολούθησε ο Στέφανος Μάνος, ο οποίος διέκοψε αίφνης τη... χειμερία (πολιτική) νάρκη του και με ανακοίνωσή του ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να απομακρύνει όσους υπουργούς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους σε περίοδο εθνικής κρίσης. (Κάπου το ίδιο απαιτεί συνεχώς από την πρώτη σελίδα της η «Καθημερινή».)
Τόσο οι δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη όσο και αυτές του κ. Μάνου αγνοήθηκαν από τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά είναι προφανές ότι τα σενάρια για τον σχηματισμό μιας «άλλης κυβέρνησης» θα επανέλθουν δριμύτερα το επόμενο διάστημα.
Κι αυτό καθώς τα προβλήματα θα γίνονται οξύτερα, ενώ ταυτόχρονα θα αναδεικνύεται η αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να τα αντιμετωπίσει.
Πάντως αν και τα σενάρια αυτά «εξορκίζονταν» μαζικά από το κυβερνών κόμμα και τα στελέχη του, ωστόσο κάποιοι επιχειρούν να τα «ζυμώσουν» πλέον στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν προς το συμφέρον του, αφού δεν θα «φορτωνόταν» μόνος του τις δυσάρεστες εξελίξεις. Ωστόσο το γεγονός ότι μεγαλώνει και η απαισιοδοξία και η απογοήτευση των πολιτών, αλλά και η πρόβλεψη όλων ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις θα μεγαλώσουν, επαναφέρουν με ένταση τα σενάρια αυτά και με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα να βγάλει μόνο του σε πέρας τις πολλές επώδυνες διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και τα νέα σκληρά μέτρα που αναγκαστικά και υπό την πίεση του ΔΝΤ θα κληθεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει.
Υπάρχει διάχυτη εκτίμηση πως μέσα σε 4-5 μήνες από τότε που θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης και θα εμπλακεί ευθέως στην Ελλάδα το ΔΝΤ, θα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση που κατάληξη θα έχει το πολιτικό τέλος του Γ. Παπανδρέου και της κυβέρνησής του. Γι' αυτό και διάφοροι κύκλοι φαίνεται να «προτρέπουν» τον πρωθυπουργό να αποδεχθεί ένα ευρύτερο - οικουμενικό σχήμα, ώστε και ο ίδιος να αναπνεύσει και οι ευθύνες να διαμοιραστούν. Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου, και μάλιστα από τους παλιούς του συνεργάτες, και συνομιλητές του είναι απόλυτα αντίθετοι σε μια τέτοια εξέλιξη και λένε ότι ο πρωθυπουργός επιμένει πως «θα τα καταφέρει μόνος του και δεν θα σαλαμοποιήσει την κυβέρνηση». Όπως μάλιστα τονίζει συνομιλητής τού πρωθυπουργού, αν ποτέ αποδεχθεί ένα τέτοιο σχήμα ο κ. Παπανδρέου, θα είναι σαν να παραδέχεται ότι απέτυχε. Πάντως εκτός από τα σενάρια για... συνεργατικές λύσεις, έντονα συζητείται ότι δύσκολα θα αποφύγει τον ανασχηματισμό ο κ. Παπανδρέου, δεδομένου ότι και ο ίδιος έχει αντιληφθεί ότι αρκετοί από τους υπουργούς δεν τραβάνε, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι από τους «κολλητούς» του.
Και εκλογές!
Σενάρια όμως και ξαφνικής προσφυγής σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του καλοκαιριού, ή τον Σεπτέμβριο, άρχισαν να συζητούνται σε κύκλους του ΠΑΣΟΚ. Με την εκτίμηση ότι δεν θα αντέξει η κυβέρνηση μπρος στα οδυνηρά μέτρα που θα αναγκαστεί να πάρει καθ' υπαγόρευση των «κηδεμόνων» μας, αλλά ούτε και τις λαϊκές αντιδράσεις.
Θετικό υπέρ μιας τέτοιας απόφασης είναι ότι δεν έχουν οι πολίτες πειστική εναλλακτική λύση, ενώ οι εκλογές θα γίνουν με λίστα και για το πρώτο κόμμα υπάρχει το μπόνους των 10 επιπλέον εδρών. Αυτό βέβαια ως σκέψη, χωρίς να υποστηρίζει κανείς ότι τα εν λόγω σενάρια μπορούν να δουν το φως της υλοποίησης.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου