Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Καλομελέτα και Έρχεται....το Δ.Ν.Τ.

Μέσα στον Απρίλιο το γράμμα στο ΔΝΤ!
Μέσα στον Απρίλιο θα είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να στείλει την επιστολή για την ενεργοποίηση του διεθνούς μηχανισμού βοήθειας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς οι αγορές ανεβάζουν καθημερινά το θερμόμετρο των πιέσεων και η Γερμανία εισάγει νέους παράγοντες πολυπλοκότητας στη λήψη των αποφάσεων για το διεθνή δανεισμό.

Παρά την επιφανειακή εμμονή στη βασική αρχή, ότι το «πακέτο»»»
  θα ζητηθεί μόνο σε περίπτωση ανάγκης, και τις νέες δηλώσεις του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ότι η κυβέρνηση δεν θα αποκαλύψει στις αγορές την «κόκκινη γραμμή», πέραν της οποίας θα ζητηθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, στο παρασκήνιο επικρατεί έντονος προβληματισμός, ιδιαίτερα μετά την τελευταία… πιρουέτα της γερμανικής οικονομικής διπλωματίας.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με χθεσινές δηλώσεις του, έδειξε την πρόθεση της κυβέρνησης να του Βερολίνου να… βραχυκυκλώσει τους υποτιθέμενους αυτοματισμούς της συμφωνίας της Κυριακής για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, σε μια προφανή προσπάθεια να δώσει στην καγκελάριο Μέρκελ πολιτικά «χαρτιά», ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, καθώς μάλιστα η προοπτική της χορήγησης δανείων στην Ελλάδα ξεσηκώνει κλιμακούμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, η Γερμανία δεν μπορεί να δώσει τη θετική ψήφο της στο Eurogroup, όπου απαιτείται ομοφωνία για την παροχή δανείων στην Ελλάδα, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Τόνισε, μάλιστα, ότι ο υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε, επιμένει να μη χορηγηθεί πίστωση χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου. Το Βερολίνο, επισήμανε, «δεν σχεδιάζει να ζητήσει την έγκριση της Βουλής, πριν η Ελλάδα φωνάξει για βοήθεια».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, δήλωσε χθες ότι δεν προκύπτει από τα επίσημα κείμενα τέτοια πολύπλοκη διαδικασία έγκρισης, αλλά στο κυβερνητικό παρασκήνιο είναι φανερό ότι η τελευταία μεταστροφή της γερμανικής πολιτικής προκαλεί έντονους «πονοκεφάλους» στα αρμόδια στελέχη, καθώς:
- Η απαίτηση των Γερμανών να συζητηθεί το θέμα της βοήθειας στην Ελλάδα στη Βουλή, αφού θα έχει ζητηθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης απειλεί να δημιουργήσει καταστάσεις που θα φέρουν τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.
- Αν, για παράδειγμα, τα spread διατηρηθούν στα ίδια υψηλά επίπεδα λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες εκδόσεις ομολόγων του Μαΐου, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να ζητήσει βοήθεια μέσα σε συνθήκες ακραίου πανικού. Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία που επινοούν τώρα οι Γερμανοί, το Eurogroup δεν θα μπορεί αυτόματα να αποφασίσει την εκταμίευση δανείων, αλλά θα πρέπει να ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη του γερμανικού Κοινοβουλίου.
- Στην πραγματικότητα, η ψηφοφορία αυτή δεν θα είναι μια απλή διαδικαστική «ταλαιπωρία» για την Ελλάδα. Πιθανό είναι, μάλιστα, να χαθούν πολλές ψήφοι του κυβερνώντος συνασπισμού της Δεξιάς και να χρειασθούν ψήφοι των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων για να εξασφαλισθεί η έγκριση του Κοινοβουλίου, χωρίς να είναι βέβαιο πώς ακριβώς θα διαμορφωθούν τελικά οι πολιτικοί συσχετισμοί.
- Όλα αυτά θα γίνονται, όμως, την ώρα που η Ελλάδα θα βρίσκεται με το πιστόλι της… χρεοκοπίας στον κρόταφο και είναι προφανές ότι, για να μη βρεθεί η χώρα να περιμένει τις ψήφους των Γερμανών βουλευτών λίγες ώρες πριν προχωρήσει υποχρεωτικά σε εκδόσεις ομολόγων, θα πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία της προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης.
Ο γνωστός μάντης κακών του οίκου Fitch, Κρις Πράις, προέβλεψε χθες, ότι η κυβέρνηση θα αναγκασθεί εκ των πραγμάτων πολύ σύντομα, να προσφύγει στο πρόγραμμα στήριξης.
Μιλώντας στο “Bloomberg” έδωσε περιθώριο δύο εβδομάδων για την προσφυγή, δηλαδή μέσα στον Απρίλιο. Την ίδια ώρα, τα spread εκτοξεύονταν εκ νέου, ιδιαίτερα στις κοντινές περιόδους, επαναφέροντας την ελληνική καμπύλη επιτοκίων περίπου στην ίδια κατάσταση, όπου βρισκόταν πριν από τις ανακοινώσεις της Κυριακής, ενώ ο οίκος Moody’s συμπλήρωνε την εικόνα της «πολιορκίας», ανακοινώνοντας ότι δεν αποκλείει νέα υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.
Παρότι ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, κ. Απ. Ταμβακάκης, διαβεβαίωνε χθες για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, τραπεζικά στελέχη τόνιζαν, ότι οι ελληνικές τράπεζες στην πραγματικότητα δεν μπορούν να αντέξουν πολύ ακόμη στην πρωτοφανή πίεση που έχει δημιουργηθεί από τα επιτόκια της αγοράς χρήματος, ενώ αν συνεχισθεί η αβεβαιότητα θα επανέλθουν οι πιέσεις των καταθετών. «Οι αδύναμοι κρίκοι του συστήματος δοκιμάζονται σκληρά αυτή την περίοδο και όσο παρατείνεται η αναταραχή υπάρχει κίνδυνος κάποιος να σπάσει, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη χώρα», τόνιζαν έμπειρα στελέχη της αγοράς.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου