Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Γ. Παπανδρέου: Ανοίγει το δρόμο για προσφυγή στο μηχανισμό

Για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση και κατά συνέπεια η χώρα από εδώ και στο εξής, κάλεσε σήμερα ο Πρωθυπουργός σε συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ιστορικό χρέος να πάρει δύσκολες αποφάσεις για να αποτρέψει τα χειρότερα για τους Ελληνες. Το αντικείμενο της συνεδρίασης, με δεδομένο ότι οι αγορές έχουν ξεφύγει (πάνω από 900 μ.β. το spread στο διετές (!))
 και τα τελευταία στοιχεία από τη Eurostat για το έλλειμμα είναι ακόμη χειρότερα από τις τελευταίες εκτιμήσεις του υπουργείου, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι έφθασε η ώρα για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην υποβολή του αιτήματος για έναρξη του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.


Σημειώνεται ότι αύριο ξεκινά η σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία και θα συμμετάσχει και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ μέχρι τις 15 Μαϊου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να έχει στείλει στην Κομισιόν το τελικό κείμενο με την εξειδίκευση των μέτρων για το 2011 προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για ενεργοποίηση του μηχανισμού στο Εκοφίν, το οποίο πραγματοποιείται στις 18 Μαίου . Στοιχεία που απαιτεί και το ΔΝΤ προκειμένου να συντάξει το κείμενο της πολυετούς συμφωνίας που θα κλείσει με την Ελλάδα. Και η διαδικασία έχει συνέχεια αφού θα πρέπει να εγκριθεί σε εθνικό επίπεδο από τις άλλες χώρες μέλη της Ευρωζώνης το πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα. Ανατρέπεται, όμως, το σκηνικό και επιταχύνεται η εκταμίευση, τουλάχιστον μέρους της στήριξης, με βάση τις δηλώσεις που έκανε χθες ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Οπως είπε μέρος της στήριξης μπορεί να δοθεί πριν την έγκριση του συνολικού πακέτου, υπό τη μορφή της προέγκρισης, και, όπως εκτιμά η αγορά, τα πρώτα χρήματα αναμένονται από το ΔΝΤ.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε το συμβούλιο, το οποίο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να ενημερώσει σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών τα άλλα μέλη της κυβέρνησης για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα στο μέτωπο της οικονομίας και για να συζητήσει τη στάση που θα κρατήσει η Κυβέρνηση και κατά συνέπεια η χώρα, όπως τόνισε.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρωτοφανή κρίση που περνά η χώρα μας, κρίση που όμοιά της δεν έχει αντιμετωπίσει άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν, σημειώνονατς ότι είναι ιστορικό χρέος της κυβέρνησης είναι να πάρει κάθε απόφαση που αποτρέπει τα χειρότερα για τους Έλληνες, κάθε απόφαση που δίνει λύσεις σε προβλήματα, που για δεκαετίες προτιμούσαμε, ως χώρα, να μην αγγίζουμε. «Κάθε απόφαση που εντέλει υπηρετεί το εθνικό συμφέρον», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οπως τόνισε, η κυβέρνηση σήμερα έχει πετύχει πολλά, έχει, όμως, ακόμα μπροστά της να δώσει μεγάλες μάχες.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα τελευταία στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, για το 2009, θα ανέλθει στο 13,6%. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι εκτιμήσεις αυτές δεν αλλάζουν το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2010 στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μείωση του ελλείμματος φέτος κατά 4%. Κι αυτό γιατί έχει ήδη πάρει δύσκολες αποφάσεις που υπερκαλύπτουν αυτό το στόχο.

Ο κ. Γ.Παπανδρέου άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ.

Οπως υπογράμμισε τώρα είναι η ώρα να δούμε που θα κρυφτούν οι "γνωστοί ύποπτοι"; Εκείνοι που υποστήριζαν ότι το έλλειμμα του 2009 είναι μονοψήφιο, 6% έλεγαν, το πολύ 9%, και ότι η κυβέρνησή μας το "φούσκωσε".Είναι εκείνοι, δηλαδή η ΝΔ, που ομολόγησαν επίσημα προχθές ότι, επί λέξει, η δική μας κυβέρνηση "παρέλαβε από τη Ν.Δ. κρίση ελλείμματος και κρίση χρέους".

Κατέληξε δε σημειώνοντας «αυτό που συνέβη από το 2004 έως το 2009 ήταν για τη χώρα έγκλημα». Και αυτό, όπως είπε, γιατί όχι μόνο μας υποχρεώνει σήμερα να δώσουμε μια άνευ προηγουμένου μάχη για την οικονομία, αλλά και γιατί πρέπει να αναστρέψουμε τη δυσπιστία, την απογοήτευση, την απόσταση που νοιώθουν οι πολίτες για το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Τώρα θα πρέπει η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ να δώσει μάχη, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, για να αποδείξει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι.

Σχετικά με ΔΝΤ και την επιτήρηση, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. «
Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σήμερα σε επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξαιτίας των ελλειμμάτων, εξαιτίας του χρέους που δημιούργησαν οι εγκληματικές πολιτικές για τον τόπο τα προηγούμενα χρόνια της Κυβέρνησης.

Όμως ο μηχανισμός στήριξης είναι ευρωπαϊκός και μπορεί να διαθέσει από μόνος του πάνω από 30 δισ. για φέτος - αν και όταν χρειαστεί».

Συμπλήρωσε δε ότι ο μηχανισμός είναι δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα απέναντι στα αρνητικά σενάρια, όπως παραδείγματος χάρη, να κηρύξει η Ελλάδα παύση πληρωμών, αδυναμία να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Οπως είπε, είναι η επιτυχία για τη χώρα μας και την Ευρώπη η συγκρότηση -και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για τα δεδομένα ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης- συγκρότηση ενός μηχανισμού στήριξης, στον οποίο βεβαίως και μειοψηφικά συμμετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου έστειλε το μήνυμα προς τα άλλα μέλη της κυβέρνησης ότι αυτή την ώρα το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι η παραπληροφόρηση ενώ ο αποπροσανατολισμός της συζήτησης σπέρνει για μια ακόμη φορά το φόβο και τον πανικό. Σημείωσε δε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μπούν όλοι επί τω έργω και να μην υπάρξει καμμία απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στο ΠΣΑ και σε κάθε άλλη απόφαση της κυβέρνησης.


Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να κάνει μια πλήρη ενημέρωση για την οικονομία.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου