Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Η Ευρώπη άνοιξε την αγκαλιά της και περιμένει το πράσινο φως από τη Μέρκελ, αλλά εμείς διστάζουμε…

Η Ευρώπη άνοιξε την αγκαλιά της και περιμένει το πράσινο φως από τη Μέρκελ, αλλά εμείς διστάζουμε…
Η κυβέρνηση αποφάσισε να αγνοήσει τις πανταχόθεν και παντοειδείς προτροπές να προσφύγει είτε στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, είτε στο ΔΝΤ μόνο του (εκτός και αν μας κρύβει καμιά έκπληξη) και δηλώνει αποφασισμένη να το παλέψει. Να στηριχθεί δηλαδή στις επιδόσεις της στο πλαίσιο του Σταθεροποιητικού Προγράμματος, να προωθήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις, να βάλει μπρος την ανάπτυξη και να ελπίζει ότι τελικά θα βρει την ποθούμενη θετική ανταπόκριση από τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης, τους πάσης φύσεως αναλυτές, τα διεθνή και τα ελληνικά μήντια και φυσικά τους εταίρους. Ξέρει ότι η προσφυγή θα έχει πολιτικό κόστος γιατί ανοίγει την πόρτα και στο ΔΝΤ και θέλει να το αποφύγει.....
Φαίνεται ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το «παιχνίδι» που άρχισε να παίζεται από την Πέμπτη με το άλμα των “spreads” και τις πιέσεις και κορυφώθηκε χθες με τις εξελίξεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Εγινε φανερό στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες ότι δεν πάμε πουθενά με τις ασάφειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Βγήκε πρώτα εκπρόσωπος του ΔΝΤ την Πέμπτη και δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να μας υποδεχθούν, οπότε την Παρασκευή έσπευσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, ο Βαν Ρομπάϊ να δηλώσει ότι και ο μηχανισμός της Ευρωζώνης είναι έτοιμος να μας υποδεχθεί (έχουν ρυθμιστεί και τα ανοικτά θέματα με το ΔΝΤ), ενώ ο Παπακωνσταντίνου τόνιζε ότι δεν θα προσφύγουμε. Ολο αυτό βέβαια έχει μία ερμηνεία.
Η ερμηνεία είναι ότι η Αθήνα ζήτησε να συγκεκριμενοποιηθεί η συμφωνία στήριξης, αλλά κυρίως οι εταίροι κατάλαβαν ότι έτσι όπως είχαν τα πράγματα δημιουργούσαν προβλήματα αντί να λύνουν και ανταποκρίθηκαν. Τα “spreads” άρχισαν να πέφτουν και αυτό ήταν το ζητούμενο. Γιατί με πεσμένα τα επιτόκια, αφού οι αγορές βλέπουν πια ότι υπάρχει συγκεκριμένο «δίχτυ ασφαλείας», η Ελλάδα δεν έχει λόγο να προσφύγει στους εταίρους της και αυτό είπε ο Παπακωνσταντίνου. Η σούπα όμως χάλασε προσωρινά γιατί βγήκε η Fitch και ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από ΒΒΒ+ σε ΒΒΒ- . Οπότε το θρίλερ συνεχίζεται, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν οι τοπικές εκλογές στην Γερμανία και «απελευθερωθεί» η φράου Μέρκελ. Είναι βέβαιο ότι αυτή θα δώσει το πράσινο φως τελικά, αν αποφασίσουμε εμείς, ή αν μας αναγκάσουν οι αγορές να προσφύγουμε.
Με δεδομένα όλα αυτά, μακάρι να της βγει της κυβέρνησης η απόφαση να επιμείνει σε δανεισμό από τις αγορές, γιατί θα είμαστε όλοι κερδισμένοι, έστω και αν θα πρέπει να μεσολαβήσουν προηγουμένως οι θυσίες που είμαστε εντελώς αναγκασμένοι να κάνουμε για μεγάλο διάστημα. Τουλάχιστον αν το πετύχει, θα αποφύγουμε να δεθούμε χειροπόδαρα από τους εταίρους και το ΔΝΤ και θα μπορούμε να λέμε υπερήφανα ότι τα καταφέραμε μόνοι μας…Για να ξέρουμε που πατάμε όμως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγουμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό «έσχατης ανάγκης», ή το ΔΝΤ και οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μας.
ΠΗΓΗ
Αγγελος Στάγκος
astagkos@reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου