Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τρίτη 6 Απριλίου 2010

«ΓΙΩΡΓΟ, ΧΑΣΑΜΕ» ...

«ΓΙΩΡΓΟ, ΧΑΣΑΜΕ» ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ...
Αρνητικά τοποθετείται η πλειοψηφία του λαού στα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και στις αποφάσεις που ελήφθησαν εκεί σχετικά με τη συγκρότηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

διαβαστε περισσοτερα
Όπως προκύπτει από πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», που πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Μαρτίου (τηλεφωνική, σε δείγμα 1.003 συνεντεύξεων, σταθμισμένο), οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για... μεγάλη νίκη στις Βρυξέλλες δεν έχουν πείσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Αντίθετα:

• Μια μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει πως η Ελλάδα δεν αποκόμισε στις Βρυξέλλες τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

• Μια επίσης μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι δεν θα έπρεπε να εμπλακεί στον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ, κάτι που το θεωρεί αρνητική εξέλιξη.

• Εξαιρετικά ανησυχητικό για την κυβέρνηση είναι το εύρημα της RASS σύμφωνα με το οποίο η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν θέλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων αν η κυβέρνηση το κρίνει αναγκαίο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Αυτό το εύρημα για πρώτη φορά συναντάται μετά τον Οκτώβρη. Και δείχνει ότι τα περιθώρια ανοχής προς την κυβέρνηση έχουν αρχίσει να εξαντλούνται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μελλοντικές εξελίξεις.

• Επίσης σημαντικό είναι ότι, έστω οριακά, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ θεωρούνται περισσότερο υπεύθυνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία. Και αυτό δείχνει ότι αρχίζει να εξαντλείται η βασική κυβερνητική επικοινωνιακή επιχειρηματολογία. Βεβαίως με συντριπτική πλειοψηφία υπεύθυνες θεωρούνται -για την κατάσταση της οικονομίας- τόσο οι πράσινες όσο και οι γαλάζιες κυβερνήσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση η έστω οριακή νίκη εντυπώσεων για τις κυβερνήσεις της ΝΔ -στη μεταξύ γαλάζιων και πράσινων σύγκριση- θα πρέπει να ανησυχήσει την κυβέρνηση.

• Μοναδικό θετικό για την κυβέρνηση στοιχείο είναι το εύρημα της έρευνας σύμφωνα με το οποίο η εικόνα του Γ. Παπανδρέου αντέχει ακόμα, αφού η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός θα κατορθώσει να βάλει τάξη στη χώρα.

• Από κει και πέρα σε ορισμένες άλλες απαντήσεις αρχίζει να φαίνεται ότι η οικονομική κρίση έχει πλέον αρχίσει να γίνεται ορατή στη λεγόμενη οικονομία του νοικοκυριού.

Η συνολικότερη εκτίμηση από την έρευνα παραπέμπει στην εξάντληση της ανοχής του λαού, όπως και της δυναμικής των επιχειρημάτων της κυβέρνησης. Και αυτό η κυβέρνηση οφείλει να το λάβει σοβαρά υπόψη, διαφορετικά θα βρεθεί προ δυσάρεστων και ανεξέλεγκτων εκπλήξεων...

Ποια... επιτυχία στις Βρυξέλλες;

Παρά λοιπόν τη μεγάλη κυβερνητική προπαγανδιστική εκστρατεία, με τη βοήθεια μάλιστα και της μεγάλης πλειονότητας των ΜΜΕ, ο λαός αντιμετωπίζει αρνητικά τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, όπου αποφασίστηκε η συγκρότηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το 66,8% πιστεύει ότι η Ελλάδα στις Βρυξέλλες δεν αποκόμισε τα μέγιστα δυνατά οφέλη και μόνο το 28,3% έχει πειστεί από τις κυβερνητικές θριαμβολογίες.

Μάλιστα υπέρ της άποψης ότι δεν πετύχαμε τα καλύτερα στις Βρυξέλλες τάσσεται και το 54,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Επίσης συντριπτική είναι και η πλειοψηφία όσων πιστεύουν ότι δεν θα έπρεπε να εμπλακεί το ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτήν την άποψη

έχει το 68,4%, έναντι του 26,5% που εκτιμά ότι καλώς ενεπλάκη το ΔΝΤ.

Μάλιστα κατά της εμπλοκής του ΔΝΤ τάσσεται και το 68,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

ΟΧΙ άλλα μέτρα!

Μια σοβαρή πλειοψηφία αρνείται να δεχτεί νέα μέτρα, ακόμα κι αν η κυβέρνηση κρίνει πως είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Αρνητικά στο να ληφθούν νέα μέτρα τάσσεται το 54,3% των ερωτηθέντων, έναντι του 44% που λέει ότι συμφωνεί με τη λήψη νέων μέτρων, εφόσον τα κρίνει απαραίτητα η κυβέρνηση.

Μάλιστα, αρνητικά τοποθετείται και το 50% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Αν κάτι θετικό έχει απομείνει στην κυβέρνηση, αυτό είναι η εμπιστοσύνη που συνεχίζει ακόμα να έχει προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού η πλειοψηφία των ερωτηθέντων.

Συγκεκριμένα, το 53,1% εκτιμά ότι τελικά ο Γ. Παπανδρέου θα κατορθώσει να βάλει τάξη στη χώρα, έναντι του 43,5% που έχει την αντίθετη άποψη.

Από την άλλη, όπως προαναφέραμε, δείχνει να έχει εξαντλήσει τη δυναμική του ένα βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι δηλαδή για την τραγική κατάσταση της οικονομίας φταίνε οι κυβερνήσεις της ΝΔ.

Στην ερώτηση για το ποιες κυβερνήσεις ευθύνονται από το '81 μέχρι σήμερα για την κατάσταση της οικονομίας:

• Το 46,3% των ερωτηθέντων απαντά «και οι δύο», δηλαδή πράσινες και γαλάζιες.

• Το 26,9% απαντά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

• Το 26,6% απαντά οι κυβερνήσεις της ΝΔ.

Στριμωγμένα τα νοικοκυριά...

Ενδεικτικές του σοβαρού προβλήματος που έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά είναι οι απαντήσεις στις επόμενες ερωτήσεις.

Στο ερώτημα για το αν έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις αγορές λόγω της οικονομικής κρίσης, θετικά απαντά το 81,5% των ερωτηθέντων και μόνο το 18,5% λέει ότι δεν έχει περιορίσει τις αγορές του.

Ενώ στο ερώτημα για ποιον λόγο έχουν περιορίσει τις αγορές τους:
• Το 63,2% απαντά «επειδή έχει ήδη μειωθεί σημαντικά το εισόδημά τους».

• Το 34,1% λέει ότι έχει επηρεαστεί «λόγω του κακού ψυχολογικού κλίματος που επικρατεί στην οικονομία».

Από την άλλη μεριά εμφανίζεται μια παράδοξη (για τα δεδομένα της περιόδου) αισιοδοξία σχετικά με το αν ανησυχεί ο κόσμος μήπως χάσει τη δουλειά του.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «πόσο ανησυχείτε για το ότι μπορεί να χάσετε τη δουλειά σας», το 54,7% απαντά καθόλου ή λίγο. Αντίθετα, φαίνεται να ανησυχεί (πολύ ή αρκετά) το 43,7% των ερωτηθέντων.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου